Ce s-a întâmplat azi, 30 martie?

30.03.2022
Ce s-a întâmplat azi, 30 martie?

Data de 30 martie reprezintă una dintre cele mai importante din istoria mondială. În cea de-a 89-a zi a calendarului gregorian au avut loc mai multe evenimente care au schimbat dezvoltarea ulterioară a umanității.

În această zi sunt sărbătoriți Cuviosul Ioan Scărarul, Sfântul Prooroc Ioad și Cuvioas Euvula, maica Sfântului Pantelimon (Denie).

Evenimente istorice 30 martie

1392 – A avut loc prima atestare documentară a orașului Roman, în timpul lui Roman I Mușat al Moldovei.

1633 – S-a născut Miron Costin, cea mai însemnată personalitate a literaturii românești din Moldova secolului al XVII-lea. Acesta a murit în decembrie 1691, la doar 58 de ani.

1821 – Are loc întâlnirea dintre Tudor Vladimirescu și Alexandru Ipsilanti. Primul era conducătorul Revoluției, iar cel de-al doilea liderul Eteriei. În urma negocierilor s-a ajuns la concluzia ca județele dinspre munte să fie sub autoritatea lui Ipsilanti, iar Oltenia și județele de câmpie sub cea a lui Tudor.

1830 – La această dată s-au finalizat lucrările la primele acte constituționale de pe teritoriul României, numite Regulamente Organice.

1842 – Chirurgului american Crawford Long a utilizat pentru prima dată într-o operație anestezia.

1853 – S-a născut Vincent Van Gogh, unul dintre cei mai mari pictori ai umanității. Din păcate, acesta a avut probleme psihice, iar la vârsta de 37 de ani s-a sinucis.

1856 – La această dată s-a încheiat Războiul Crimeei, după semnarea unui tratat de pace la Paris între Imperiul Rus și o alianță a Imperiului Otoman, Regatului Piemontului, Imperiu Francez și Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei. În urma negocierilor, Marea Neagră a fost declarată neutră.

1866 – Locotenența domnească, care se afla la conducerea țării după abdicarea lui Alexandru Ioan Cuza, a făcut publică Proclamația către popor, prin care recomandă alegerea prin plebiscit a Principelui Carol de Hohenzollern ca domnitor al Românilor, cu drept de moștenire și sub numele de Carol I.

1867 – În această zi Statele Unite ale Americii au cumpărat Alaska și insulele Aleutine de la Rusia cu 7,2 milioane de dolari.

1889 – A luat naștere prima agenție de presă românească, numită Agenția Telegrafică a României (în prezent, Agenția Națională de Presă ROMPRES).

1929 – La această dată a fost oficializată prima linie telefonică directă dintre București și Budapesta.

1945 – În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, armata Uniunii Sovietice a invadat Austria și a cucerit Viena.

1946 – În Timișoara a fost înființată Opera de Stat.

1960 – În această zi a intrat în funcțiune prima stație meteorologică automată din România.

1968 – S-a născut Céline Dion.Aceasta este una dintre cele mai cunoscute cântărețe de muzică pop din lume.

1981 – Președintele Statelor Unite, Ronald Reagan, a fost împușcat și rănit de o persoană cu probleme psihice, pe nume John Hinckley Jr. Evenimentul a avut loc în fața unui hotel din Washington.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Nu există șofer din România care să nu fi petrecut ore bune pe Valea Prahovei, dacă și-a dorit o escapadă la munte. Unul dintre cele mai tranzitate drumuri din România este o corvoadă... citește tot
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt ...
Nu om fi noi deștepții deștepților, dar parcă nici la coada clasamentului nu suntem. Am zis parcă? Sigur nu suntem. Nivelul IQ-ului unui neam depinde de o sumedenie de factori, de la genetică,... citește tot
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
România este situată în emisfera nordică, la intersecția dintre Paralela de 45 de grade latitudine nordică și Meridianul de 25 de grade longitudine estică. De altfel, Paralela 45 traversează... citește tot