Ce s-a întâmplat azi, 30 martie?

30.03.2022
Ce s-a întâmplat azi, 30 martie?

Data de 30 martie reprezintă una dintre cele mai importante din istoria mondială. În cea de-a 89-a zi a calendarului gregorian au avut loc mai multe evenimente care au schimbat dezvoltarea ulterioară a umanității.

În această zi sunt sărbătoriți Cuviosul Ioan Scărarul, Sfântul Prooroc Ioad și Cuvioas Euvula, maica Sfântului Pantelimon (Denie).

Evenimente istorice 30 martie

1392 – A avut loc prima atestare documentară a orașului Roman, în timpul lui Roman I Mușat al Moldovei.

1633 – S-a născut Miron Costin, cea mai însemnată personalitate a literaturii românești din Moldova secolului al XVII-lea. Acesta a murit în decembrie 1691, la doar 58 de ani.

1821 – Are loc întâlnirea dintre Tudor Vladimirescu și Alexandru Ipsilanti. Primul era conducătorul Revoluției, iar cel de-al doilea liderul Eteriei. În urma negocierilor s-a ajuns la concluzia ca județele dinspre munte să fie sub autoritatea lui Ipsilanti, iar Oltenia și județele de câmpie sub cea a lui Tudor.

1830 – La această dată s-au finalizat lucrările la primele acte constituționale de pe teritoriul României, numite Regulamente Organice.

1842 – Chirurgului american Crawford Long a utilizat pentru prima dată într-o operație anestezia.

1853 – S-a născut Vincent Van Gogh, unul dintre cei mai mari pictori ai umanității. Din păcate, acesta a avut probleme psihice, iar la vârsta de 37 de ani s-a sinucis.

1856 – La această dată s-a încheiat Războiul Crimeei, după semnarea unui tratat de pace la Paris între Imperiul Rus și o alianță a Imperiului Otoman, Regatului Piemontului, Imperiu Francez și Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei. În urma negocierilor, Marea Neagră a fost declarată neutră.

1866 – Locotenența domnească, care se afla la conducerea țării după abdicarea lui Alexandru Ioan Cuza, a făcut publică Proclamația către popor, prin care recomandă alegerea prin plebiscit a Principelui Carol de Hohenzollern ca domnitor al Românilor, cu drept de moștenire și sub numele de Carol I.

1867 – În această zi Statele Unite ale Americii au cumpărat Alaska și insulele Aleutine de la Rusia cu 7,2 milioane de dolari.

1889 – A luat naștere prima agenție de presă românească, numită Agenția Telegrafică a României (în prezent, Agenția Națională de Presă ROMPRES).

1929 – La această dată a fost oficializată prima linie telefonică directă dintre București și Budapesta.

1945 – În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, armata Uniunii Sovietice a invadat Austria și a cucerit Viena.

1946 – În Timișoara a fost înființată Opera de Stat.

1960 – În această zi a intrat în funcțiune prima stație meteorologică automată din România.

1968 – S-a născut Céline Dion.Aceasta este una dintre cele mai cunoscute cântărețe de muzică pop din lume.

1981 – Președintele Statelor Unite, Ronald Reagan, a fost împușcat și rănit de o persoană cu probleme psihice, pe nume John Hinckley Jr. Evenimentul a avut loc în fața unui hotel din Washington.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot