Ce s-a întâmplat azi, 29 martie?

29.03.2022
Ce s-a întâmplat azi, 29 martie?

Pe data de 29 martie sunt sărbătoriți Cuviosul Mucenic Marcu, Episcopul Aretuselor, Sfântul Mc. Chiril diaconul, Sfinții Mc. Iona și Varahisie. Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 88-a zi a calendarului gregorian și a 89 zi în anii bisecți.

Evenimente istorice 29 martie

1430 – Orașul Salonic, care astăzi aparține Greciei, a devenit la acea vreme parte din Imperiul Otoman.

1599 – Noul principe al Transilvaniei a devenit cardinalul Andrei Bathory.

1632 – Francezii au obținut de la englezi Quebecul, în urma tratatului de la Saint-Germain.

1792 – A murit regele Suediei Gustav al III-lea, după ce cu 13 zile în urmă fusese împușcat în spate la un bal mascat.

1830 – Are loc tratatul de pace ruso-turc de la Adrianopol, unde au fost stabilite granițele dunărene dintre Principatele Române și Imperiul Otoman.

1848Cascada Niagara a fost oprită timp de 40 de ore din cauza unui blocaj de gheață în amonte. Pe data de 29 martie 1848, localnicii au putut observa cum Cascada Niagara secase. Printre stânci mai curgea un firicel de apă care putea fi trecut ușor la pas. Mulți oameni au crezut că este sfârșitul lumii, însă câțiva au descoperit că în zona de confluență a râului Niagara cu lacul Erie s-a format un pod de gheață masiv, care împiedică apa să curgă. Ulterior, într-o noapte gheața s-a spart brusc, iar apa și-a continuat traseul normal.

1871 – Regina Victoria a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei a inaugurat construcția Royal Albert Hall în cartierul londonez Kensington.

1878 – S-a născut Elena Farago. Aceasta s-a făcut remarcată prin poeziile scrise pentru copii, precum „Cățelușul șchiop”, „Gândăcelul”, „Cloșca”, „Sfatul degetelor” și „Motanul pedepsit”. Farago a murit pe 4 ianuarie 1954, la vârsta de 75 de ani.

1945 – Lucrețiu Pătrășcanu, ministrul de Justiție de la acea vreme, a dat o lege pentru „purificarea administrației publice”. Actul a fost promulgat imediat de rege.

1964 – România și Argentina au o relație tot mai bună și ridică legăturile la nivel de ambasadă.

1974 – Prima navetă spațială fără echipaj uman, Mariner 10, care a ajuns pe planeta Mercur a trimis peste 2000 de fotografii pe Pământ.

1998 – La Lisabona, în Portugalia, a fost deschis traficului podul Vasco da Gama. Realizarea construcției a început în anul 1995 și a durat doar 18 luni. Un lucru ciudat îl reprezinta faptul că dacă vii dinspre Nord trebuie să plătești o taxă, pentru a merge pe pod, însă în sens invers nu. Podul Vasco da Gama are o lungime de 17.200 m și a fost numit așa în cinstea exploratorului Vasco da Gama (a descoperit calea maritimă dintre Europa și India).

2004 – România, Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia și Slovenia au fost admise în NATO.

2004 – În Irlanda a fost interzis fumatul în locuri publice, devenind astfel prima țară din lume care ia o astfel de decizie.

2017 – Premierul britanic Theresa May a activat oficial articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, fiind declanșată în felul acesta procedura formală de separare a Marii Britanii de Uniunea Europeană.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot