Ce s-a întâmplat azi, 29 martie?

29.03.2022
Ce s-a întâmplat azi, 29 martie?

Pe data de 29 martie sunt sărbătoriți Cuviosul Mucenic Marcu, Episcopul Aretuselor, Sfântul Mc. Chiril diaconul, Sfinții Mc. Iona și Varahisie. Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 88-a zi a calendarului gregorian și a 89 zi în anii bisecți.

Evenimente istorice 29 martie

1430 – Orașul Salonic, care astăzi aparține Greciei, a devenit la acea vreme parte din Imperiul Otoman.

1599 – Noul principe al Transilvaniei a devenit cardinalul Andrei Bathory.

1632 – Francezii au obținut de la englezi Quebecul, în urma tratatului de la Saint-Germain.

1792 – A murit regele Suediei Gustav al III-lea, după ce cu 13 zile în urmă fusese împușcat în spate la un bal mascat.

1830 – Are loc tratatul de pace ruso-turc de la Adrianopol, unde au fost stabilite granițele dunărene dintre Principatele Române și Imperiul Otoman.

1848Cascada Niagara a fost oprită timp de 40 de ore din cauza unui blocaj de gheață în amonte. Pe data de 29 martie 1848, localnicii au putut observa cum Cascada Niagara secase. Printre stânci mai curgea un firicel de apă care putea fi trecut ușor la pas. Mulți oameni au crezut că este sfârșitul lumii, însă câțiva au descoperit că în zona de confluență a râului Niagara cu lacul Erie s-a format un pod de gheață masiv, care împiedică apa să curgă. Ulterior, într-o noapte gheața s-a spart brusc, iar apa și-a continuat traseul normal.

1871 – Regina Victoria a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei a inaugurat construcția Royal Albert Hall în cartierul londonez Kensington.

1878 – S-a născut Elena Farago. Aceasta s-a făcut remarcată prin poeziile scrise pentru copii, precum „Cățelușul șchiop”, „Gândăcelul”, „Cloșca”, „Sfatul degetelor” și „Motanul pedepsit”. Farago a murit pe 4 ianuarie 1954, la vârsta de 75 de ani.

1945 – Lucrețiu Pătrășcanu, ministrul de Justiție de la acea vreme, a dat o lege pentru „purificarea administrației publice”. Actul a fost promulgat imediat de rege.

1964 – România și Argentina au o relație tot mai bună și ridică legăturile la nivel de ambasadă.

1974 – Prima navetă spațială fără echipaj uman, Mariner 10, care a ajuns pe planeta Mercur a trimis peste 2000 de fotografii pe Pământ.

1998 – La Lisabona, în Portugalia, a fost deschis traficului podul Vasco da Gama. Realizarea construcției a început în anul 1995 și a durat doar 18 luni. Un lucru ciudat îl reprezinta faptul că dacă vii dinspre Nord trebuie să plătești o taxă, pentru a merge pe pod, însă în sens invers nu. Podul Vasco da Gama are o lungime de 17.200 m și a fost numit așa în cinstea exploratorului Vasco da Gama (a descoperit calea maritimă dintre Europa și India).

2004 – România, Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia și Slovenia au fost admise în NATO.

2004 – În Irlanda a fost interzis fumatul în locuri publice, devenind astfel prima țară din lume care ia o astfel de decizie.

2017 – Premierul britanic Theresa May a activat oficial articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, fiind declanșată în felul acesta procedura formală de separare a Marii Britanii de Uniunea Europeană.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
Porc versus porc. Cum faci diferența dintre carnea de porc tradițională și cea de crescătorie?
Porc versus porc. Cum faci diferența dintre carnea de porc tradițională și cea de crescătorie?
Carnea de porc este cea mai vândută carne, în rândul românilor, indiferent de perioada anului. În timpul sărbătorilor, în special când este Crăciunul, lumea achiziționează foarte multă... citește tot
Recomandări din presa de azi
adplus-dvertising