Ce s-a întâmplat azi, 29 martie?

29.03.2022
Ce s-a întâmplat azi, 29 martie?

Pe data de 29 martie sunt sărbătoriți Cuviosul Mucenic Marcu, Episcopul Aretuselor, Sfântul Mc. Chiril diaconul, Sfinții Mc. Iona și Varahisie. Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 88-a zi a calendarului gregorian și a 89 zi în anii bisecți.

Evenimente istorice 29 martie

1430 – Orașul Salonic, care astăzi aparține Greciei, a devenit la acea vreme parte din Imperiul Otoman.

1599 – Noul principe al Transilvaniei a devenit cardinalul Andrei Bathory.

1632 – Francezii au obținut de la englezi Quebecul, în urma tratatului de la Saint-Germain.

1792 – A murit regele Suediei Gustav al III-lea, după ce cu 13 zile în urmă fusese împușcat în spate la un bal mascat.

1830 – Are loc tratatul de pace ruso-turc de la Adrianopol, unde au fost stabilite granițele dunărene dintre Principatele Române și Imperiul Otoman.

1848Cascada Niagara a fost oprită timp de 40 de ore din cauza unui blocaj de gheață în amonte. Pe data de 29 martie 1848, localnicii au putut observa cum Cascada Niagara secase. Printre stânci mai curgea un firicel de apă care putea fi trecut ușor la pas. Mulți oameni au crezut că este sfârșitul lumii, însă câțiva au descoperit că în zona de confluență a râului Niagara cu lacul Erie s-a format un pod de gheață masiv, care împiedică apa să curgă. Ulterior, într-o noapte gheața s-a spart brusc, iar apa și-a continuat traseul normal.

1871 – Regina Victoria a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei a inaugurat construcția Royal Albert Hall în cartierul londonez Kensington.

1878 – S-a născut Elena Farago. Aceasta s-a făcut remarcată prin poeziile scrise pentru copii, precum „Cățelușul șchiop”, „Gândăcelul”, „Cloșca”, „Sfatul degetelor” și „Motanul pedepsit”. Farago a murit pe 4 ianuarie 1954, la vârsta de 75 de ani.

1945 – Lucrețiu Pătrășcanu, ministrul de Justiție de la acea vreme, a dat o lege pentru „purificarea administrației publice”. Actul a fost promulgat imediat de rege.

1964 – România și Argentina au o relație tot mai bună și ridică legăturile la nivel de ambasadă.

1974 – Prima navetă spațială fără echipaj uman, Mariner 10, care a ajuns pe planeta Mercur a trimis peste 2000 de fotografii pe Pământ.

1998 – La Lisabona, în Portugalia, a fost deschis traficului podul Vasco da Gama. Realizarea construcției a început în anul 1995 și a durat doar 18 luni. Un lucru ciudat îl reprezinta faptul că dacă vii dinspre Nord trebuie să plătești o taxă, pentru a merge pe pod, însă în sens invers nu. Podul Vasco da Gama are o lungime de 17.200 m și a fost numit așa în cinstea exploratorului Vasco da Gama (a descoperit calea maritimă dintre Europa și India).

2004 – România, Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia și Slovenia au fost admise în NATO.

2004 – În Irlanda a fost interzis fumatul în locuri publice, devenind astfel prima țară din lume care ia o astfel de decizie.

2017 – Premierul britanic Theresa May a activat oficial articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, fiind declanșată în felul acesta procedura formală de separare a Marii Britanii de Uniunea Europeană.

Foto: Wikipedia.org

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 13 august este cea de-a 225-a zi în calendarul gregorian și a 226-a zi în anii bisecți. Această zi a a consemnat de-a lungul vremii numeroase evenimente care au marcat istoria lumii și...
Cele mai noi articole
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia acestuia a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu... citește tot
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
În lume există multe lucruri frumoase unele locuite de oameni, iar altele sălbatice care nu au văzut deloc vreo urmă de civilizație. Acolo unde oamenii au ajuns și-au pus amprenta asupra... citește tot
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Sana, ayranul și chefirul se enumără printre lactatele alese, de cele mai multe ori, la micul dejun. Dintre cele trei, nutriționiștii sugerează consumarea chefirului persoanelor cu probleme de... citește tot