Ce s-a întâmplat azi, 30 ianuarie?

30.01.2023
Ce s-a întâmplat azi, 30 ianuarie?

În calendarul creștin-ortodox, în data de 30 ianuarie, sunt celebrați Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan, dar și Sf. Ipolit, episcopul Romei. Astăzi sunt sărbătorite și Ziua internațională pentru nonviolență în școală și Ziua mondială de luptă împotriva leprei.

Evenimente istorice 30 ianuarie

1561 – În această zi a apărut „Tetraevanghelul”, prima carte românească tipărită de diaconul Coresi.

1695 – Curtea de la Viena l-a recompensat pe Constantin Brâncoveanu pentru serviciile sale și i-a oferit titlul de „principe al Imperiului”.

1835 – A avut loc prima tentativă de asasinat împotriva unui președinte al Statelor Unite ale Americii, Andrew Jackson, de către Richard Lawrence. Acesta a încercat să-l împuște pe șeful statului american, însă a eșuat fiind imobilizat de mulțime, inclusiv de câțiva congresmeni și de Andrew Jackson însuși.

1882 – S-a născut Franklin Delano Roosevelt. Acesta a fost cel de-al 32-lea președinte al Statelor Unite ale Americii. Roosevelt a decedat în data de 12 aprilie 1945, la vârsta de 63 de ani.

1933 – În această dată Adolf Hitler a fost numit în funcția de Cancelar al Germaniei.

1948 – Premierul Indiei, Jawaharlal Nehru, s-a adresat pentru prima dată națiunii după asasinarea lui Mahatma Gandhi, spunând: „Lumina s-a stins din viețile noastre”. Ziua este marcată drept „Ziua Martirilor”, fiind celebrată în fiecare an.

1951 – A murit Ferdinand Porsche, la vârsta de 75 de ani. Acesta a fost un constructor de mașini, creând celebrul automobil care îi poartă numele.

1969 – În această zi a avut loc ultimul spectacol public al trupei The Beatles. Evenimentul s-a desfășurat pe acoperișul Records Apple, din Londra. Concertul a fost improvizat și întrerupt de Poliție la un moment dat.

1992 – A avut loc la Praga reuniunea Consiliului de Miniștri ai CSCE (Conferința pentru Securitate și Cooperare în Europa), care din 1994 a devenit Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, OSCE. La această dată a fost adoptat „Documentul de la Praga privind dezvoltarea pe viitor a instituțiilor și structurilor CSCE” și „Declarația Consiliului CSCE cu privire la neproliferare și transferul de arme” .

2014 – A decedat Maria Murărescu, la vârsta de 66 de ani. Aceasta a fost una dintre cele mai bune prezentatoare de televiziune, în special de programe folclorice, fiind cunoscută pentru emisiunea „Tezaur folcloric”.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
Porc versus porc. Cum faci diferența dintre carnea de porc tradițională și cea de crescătorie?
Porc versus porc. Cum faci diferența dintre carnea de porc tradițională și cea de crescătorie?
Carnea de porc este cea mai vândută carne, în rândul românilor, indiferent de perioada anului. În timpul sărbătorilor, în special când este Crăciunul, lumea achiziționează foarte multă... citește tot
adplus-dvertising