Ce s-a întâmplat azi, 30 ianuarie?

30.01.2023
Ce s-a întâmplat azi, 30 ianuarie?

În calendarul creștin-ortodox, în data de 30 ianuarie, sunt celebrați Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan, dar și Sf. Ipolit, episcopul Romei. Astăzi sunt sărbătorite și Ziua internațională pentru nonviolență în școală și Ziua mondială de luptă împotriva leprei.

Evenimente istorice 30 ianuarie

1561 – În această zi a apărut „Tetraevanghelul”, prima carte românească tipărită de diaconul Coresi.

1695 – Curtea de la Viena l-a recompensat pe Constantin Brâncoveanu pentru serviciile sale și i-a oferit titlul de „principe al Imperiului”.

1835 – A avut loc prima tentativă de asasinat împotriva unui președinte al Statelor Unite ale Americii, Andrew Jackson, de către Richard Lawrence. Acesta a încercat să-l împuște pe șeful statului american, însă a eșuat fiind imobilizat de mulțime, inclusiv de câțiva congresmeni și de Andrew Jackson însuși.

1882 – S-a născut Franklin Delano Roosevelt. Acesta a fost cel de-al 32-lea președinte al Statelor Unite ale Americii. Roosevelt a decedat în data de 12 aprilie 1945, la vârsta de 63 de ani.

1933 – În această dată Adolf Hitler a fost numit în funcția de Cancelar al Germaniei.

1948 – Premierul Indiei, Jawaharlal Nehru, s-a adresat pentru prima dată națiunii după asasinarea lui Mahatma Gandhi, spunând: „Lumina s-a stins din viețile noastre”. Ziua este marcată drept „Ziua Martirilor”, fiind celebrată în fiecare an.

1951 – A murit Ferdinand Porsche, la vârsta de 75 de ani. Acesta a fost un constructor de mașini, creând celebrul automobil care îi poartă numele.

1969 – În această zi a avut loc ultimul spectacol public al trupei The Beatles. Evenimentul s-a desfășurat pe acoperișul Records Apple, din Londra. Concertul a fost improvizat și întrerupt de Poliție la un moment dat.

1992 – A avut loc la Praga reuniunea Consiliului de Miniștri ai CSCE (Conferința pentru Securitate și Cooperare în Europa), care din 1994 a devenit Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, OSCE. La această dată a fost adoptat „Documentul de la Praga privind dezvoltarea pe viitor a instituțiilor și structurilor CSCE” și „Declarația Consiliului CSCE cu privire la neproliferare și transferul de arme” .

2014 – A decedat Maria Murărescu, la vârsta de 66 de ani. Aceasta a fost una dintre cele mai bune prezentatoare de televiziune, în special de programe folclorice, fiind cunoscută pentru emisiunea „Tezaur folcloric”.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
Când vine vorba despre conducători nebuni, cu siguranță împăratul Caligula ar putea să intre în Top 3. Caligula (nr. „Cizmă”) a condus Imperiul Roman între anii 37-41. În doar patru... citește tot
Care este cel mai mic munte din lume?
Care este cel mai mic munte din lume?
De obicei, denumirea de munte ne duce cu gândul la înălțime. De exemplu, Vârful Everest din munții Himalaya are o înălțime maximă de 8.848,86 m, fiind cel mai înalt punct din lume. În... citește tot
Cum arată casa în care a copilărit Iohannis?
Cum arată casa în care a copilărit Iohannis?
Subiectul caselor lui Iohannis este iarăși în prim-plan, după ce publicația Recorder a publicat un reportaj prin care se sugerează că actualul președinte al României își pregătește... citește tot