Ce s-a întâmplat azi, 3 octombrie

03.10.2022
Ce s-a întâmplat azi, 3 octombrie

Pe data de 3 octombrie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sfântul Dionisie Areopagitul și Sfântul mucenic Teoctist. Această dată reprezintă cea de-a 276-a zi a calendarului gregorian și a 277-a zi în anii bisecți.

Evenimente istorice 3 octombrie

1739 – A fost încheiat Tratatul de la Nissa între Imperiul Otoman și Rusia, în urma căruia s-a terminat războiul ruso-turc care a ținut din 1736–1739.

1778 – Exploratorul englez James Cook a ajuns pentru prima dată în Alaska.

1789 – Una dintre cele mai cunoscute sărbători din Statele Unite ale Americii, Thanksgiving Day, a fost celebrată pentru prima dată, în acel an. Președintele George Washington a venit cu această propunere.

1863 – Toți americani au avut un motiv de bucurie, când, în această zi, președintele Abraham Lincoln a declarat a patra zi de joi din luna noiembrie drept Thanksgiving Day („Ziua Recunoștinței”).

1929 – A fost un moment important pentru europenii, fiindcă „Regatul sârbilor, croaților și slovenilor” și-a schimbă numele în „Regatul Iugoslaviei”.

1932 – La această dată Irakul și-a câștigat independența față de Marea Britanie.

1935 – Italia a început, la această dată, o campanie agresivă împotriva statului african Etiopia.

1942 – În această zi a fost testată cu succes racheta germană A4-/V-2, prima rachetă balistică din lume și primul obiect care a făcut un zbor suborbital.

1945 – Această zi a avut o însemnătate aparte pentru muncitori din întreaga lume, fiindcă a fost înființată Federația Sindicală Mondială – FSM.

1952 – Marea Britanie a devenit a treia putere nucleară a lumii, după ce a testat cu succes o bombă atomică.

1960 – Statul african Niger și-a câștigat independența față de Franța, în această zi.

1990 – A fost o zi istorică pentru omenire în general și pentru Germania în special, fiindcă a avut loc reunificarea Germaniei. Practic Germania de Est a aderat la Germania de Vest, iar ziua de 3 octombrie a înlocuit ziua de 17 iunie ca zi de sărbătoare națională a Germaniei.

2005 – Pasionații de astronomie s-au putut bucura de o eclipsă inelară parțială de Soare.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot