Ce s-a întâmplat azi, 3 octombrie

03.10.2022
Ce s-a întâmplat azi, 3 octombrie

Pe data de 3 octombrie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sfântul Dionisie Areopagitul și Sfântul mucenic Teoctist. Această dată reprezintă cea de-a 276-a zi a calendarului gregorian și a 277-a zi în anii bisecți.

Evenimente istorice 3 octombrie

1739 – A fost încheiat Tratatul de la Nissa între Imperiul Otoman și Rusia, în urma căruia s-a terminat războiul ruso-turc care a ținut din 1736–1739.

1778 – Exploratorul englez James Cook a ajuns pentru prima dată în Alaska.

1789 – Una dintre cele mai cunoscute sărbători din Statele Unite ale Americii, Thanksgiving Day, a fost celebrată pentru prima dată, în acel an. Președintele George Washington a venit cu această propunere.

1863 – Toți americani au avut un motiv de bucurie, când, în această zi, președintele Abraham Lincoln a declarat a patra zi de joi din luna noiembrie drept Thanksgiving Day („Ziua Recunoștinței”).

1929 – A fost un moment important pentru europenii, fiindcă „Regatul sârbilor, croaților și slovenilor” și-a schimbă numele în „Regatul Iugoslaviei”.

1932 – La această dată Irakul și-a câștigat independența față de Marea Britanie.

1935 – Italia a început, la această dată, o campanie agresivă împotriva statului african Etiopia.

1942 – În această zi a fost testată cu succes racheta germană A4-/V-2, prima rachetă balistică din lume și primul obiect care a făcut un zbor suborbital.

1945 – Această zi a avut o însemnătate aparte pentru muncitori din întreaga lume, fiindcă a fost înființată Federația Sindicală Mondială – FSM.

1952 – Marea Britanie a devenit a treia putere nucleară a lumii, după ce a testat cu succes o bombă atomică.

1960 – Statul african Niger și-a câștigat independența față de Franța, în această zi.

1990 – A fost o zi istorică pentru omenire în general și pentru Germania în special, fiindcă a avut loc reunificarea Germaniei. Practic Germania de Est a aderat la Germania de Vest, iar ziua de 3 octombrie a înlocuit ziua de 17 iunie ca zi de sărbătoare națională a Germaniei.

2005 – Pasionații de astronomie s-au putut bucura de o eclipsă inelară parțială de Soare.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot