Ce s-a întâmplat azi, 29 iunie?

29.06.2021
Ce s-a întâmplat azi, 29 iunie?

De-a lungul timpului, pe data de 29 iunie au avut loc tot felul de evenimente care au schimbat dezvoltarea societăților. Multe dintre ele au modificat cursul istoriei și sunt relatate și în prezent. Redactorii shtiu.ro le readuc în evidență pentru a învăța din greșelile trecutului.

Ce s-a întâmplat azi, 29 iunie?

1400 Are loc începutul domniei lui Alexandru cel Bun în Moldova, care ține până pe 1 ianuarie 1432. În timpul său a fost consolidat statul pe plan extern și intern. Totodată, s-a aplanat conflictul cu Patriarhia din Constantinopol, fiind recunoscută Mitropolia de la Suceava, în anul 1401.

1713 La această dată Petru I al Rusiei a vizitat Moldova, pentru a face cunoștință cu domnitorul Dimitrie Cantemir. Cu două luni înainte, se încheiase Tratatul de alianţă de la Luck. Drept urmare, Dimitrie Cantemir se angaja să-l sprijine militar pe ţar contra Imperiului otoman. A urmat bătălia de la Stănileşti (iulie 1711) însă, cei doi aliaţi au fost înfrânți.

1880 Este un an important pe planetă, fiindcă Franța anexează Tahiti. Insula se găsește în Pacificul de Sud și are capitala în orașul Papeete, care are 26.050 locuitori, potrivit statisticilor din anul 2007. Limba oficială este franceza și este vorbită de 78,4 % din populație, în timp ce restul vorbesc o limbă polinezienă.

Insula Tahiti

1866 Un an deosebit de important pentru istoria României, fiindcă Parlamentul, de la acea vreme, a adoptat prima Constituție a țării. Actul fundamental a fost adoptat după modelul Belgiei, din anul 1831 și a fost pus în aplicare în timpul regelui Carol I. A fost cea mai longevivă Constituție a țării (1866-1923). Potrivit acesteia România era transformată în monarhie constituțională ereditară (în linie coborâtoare directă și legitimă a măriei sale principelui Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen, din bărbat în bărbat. prin ordinul de primogenitură și cu exclusiunea perpetuă a femeilor și coborâtorilor lor – Art. 82). Constituția prevedea principii democratice precum: separarea puterilor în stat, responsabilitate ministerială, drepturi și libertăți cetățenești, dar menținea totodată votul cenzitar (persoanele puteau vota pe baza unei sume de bani, astfel cei care votau erau adesea marii proprietari de pământuri, în majoritate conservatori).

1995 Un an important pentru astronomie, deoarece navele spațiale Atlantis (SUA) și Mir (Rusia) s-au unit, formând astfel cel mai mare satelit artificial care a orbitat vreodată în jurul Terrei.

Foto: Pexels.com și Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și vedeți-vă de treabă!”
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și ...
În vara anului 1940, în plin Război Mondial, prin ultimatumul și dictatele consecutive pactului Hitler-Stalin, țara noastră este silită să cedeze Bucovina de Nord, Ținutul Herței și... citește tot
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
De ani buni pe piața din România se dă o luptă acerbă între supermarketuri și producătorii locali. Alegerea nu este întotdeauna ușoară și răspunsul la întrebarea: „De unde să facem... citește tot
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot