Ce s-a întâmplat azi, 29 iunie?

29.06.2021
Ce s-a întâmplat azi, 29 iunie?

De-a lungul timpului, pe data de 29 iunie au avut loc tot felul de evenimente care au schimbat dezvoltarea societăților. Multe dintre ele au modificat cursul istoriei și sunt relatate și în prezent. Redactorii shtiu.ro le readuc în evidență pentru a învăța din greșelile trecutului.

Ce s-a întâmplat azi, 29 iunie?

1400 Are loc începutul domniei lui Alexandru cel Bun în Moldova, care ține până pe 1 ianuarie 1432. În timpul său a fost consolidat statul pe plan extern și intern. Totodată, s-a aplanat conflictul cu Patriarhia din Constantinopol, fiind recunoscută Mitropolia de la Suceava, în anul 1401.

1713 La această dată Petru I al Rusiei a vizitat Moldova, pentru a face cunoștință cu domnitorul Dimitrie Cantemir. Cu două luni înainte, se încheiase Tratatul de alianţă de la Luck. Drept urmare, Dimitrie Cantemir se angaja să-l sprijine militar pe ţar contra Imperiului otoman. A urmat bătălia de la Stănileşti (iulie 1711) însă, cei doi aliaţi au fost înfrânți.

1880 Este un an important pe planetă, fiindcă Franța anexează Tahiti. Insula se găsește în Pacificul de Sud și are capitala în orașul Papeete, care are 26.050 locuitori, potrivit statisticilor din anul 2007. Limba oficială este franceza și este vorbită de 78,4 % din populație, în timp ce restul vorbesc o limbă polinezienă.

Insula Tahiti

1866 Un an deosebit de important pentru istoria României, fiindcă Parlamentul, de la acea vreme, a adoptat prima Constituție a țării. Actul fundamental a fost adoptat după modelul Belgiei, din anul 1831 și a fost pus în aplicare în timpul regelui Carol I. A fost cea mai longevivă Constituție a țării (1866-1923). Potrivit acesteia România era transformată în monarhie constituțională ereditară (în linie coborâtoare directă și legitimă a măriei sale principelui Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen, din bărbat în bărbat. prin ordinul de primogenitură și cu exclusiunea perpetuă a femeilor și coborâtorilor lor – Art. 82). Constituția prevedea principii democratice precum: separarea puterilor în stat, responsabilitate ministerială, drepturi și libertăți cetățenești, dar menținea totodată votul cenzitar (persoanele puteau vota pe baza unei sume de bani, astfel cei care votau erau adesea marii proprietari de pământuri, în majoritate conservatori).

1995 Un an important pentru astronomie, deoarece navele spațiale Atlantis (SUA) și Mir (Rusia) s-au unit, formând astfel cel mai mare satelit artificial care a orbitat vreodată în jurul Terrei.

Foto: Pexels.com și Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot