Ce s-a întâmplat azi, 28 iunie?

28.06.2021
Ce s-a întâmplat azi, 28 iunie?

Pe data de 28 iunie, de-a lungul timpului, au avut loc tot felul de evenimente importante, care au schimbat cursul istoriei. Din păcate, multe dintre acestea au fost uitate, odată cu trecerea anilor, însă redactorii shtiu.ro le readuc în prim plan.

Ce s-a întâmplat azi, 28 iunie?

1883 La această dată, Mihai Eminescu a fost arestat și internat la ospiciu în urma unui episod memorabil. Aflat la Capșa, poetul a ținut un discurs „politico-socialo-national” și, din cale afară de înfierbântat, ar fi scos un pistol și ar fi spus: „Vreau să îl împuşc pe rege!”. A fost suficient pentru ca scriitorul să fie pus în cămașă de forță pentru prima dată. Apoi, necazurile au început să se țină lanț de poet și acesta a fost internat de mai multe ori. Ultima dată în 1889. Mihai Eminescu a murit pe data de 15 iunie 1889, în jurul orei 4 dimineața, în casa de sănătate a doctorului Șuțu din strada Plantelor nr. 9, București.

1914 Are loc evenimentul care a dus la declanșarea Primului Război Mondial. Arhiducele Franz Ferdinand al Austriei a fost asasinat împreună cu soția sa, Ducesa Sofia, de către un extremist sârb, Gavrilo Princip. Evenimentul a rămas în istorie sub denumirea de: „Atentatul de la Sarajevo”.

1919 A fost un an important fiindcă a fost semnat Tratatul de la Versailles, un act care a dus la încheierea Primului Război Mondial. Tratatul de pace a fost semnat de forțele Aliaților (Franța, Anglia, SUA, Italia, Japonia, Polonia, România, Serbia, Cehoslovacia) și cele ale Puterilor Centrale (Germania, Austro-Ungaria, Imperiul Otoman, Bulgaria).

1926 A fost anul în care a luat naștere marca Mercedes Benz, prin fuziunea companiilor lui Gottlieb Daimler și Karl Benz. Mercedes este probabil cea mai cunoscută și cea mai importantă marcă auto de pe piață. Sediul central al uzinei se află la Stuttgart, în Germania. Brandul este deținut de compania Daimler Chrysler AG. Mercedes-Benz produce automobile, autobuze, camioane și auto trenuri rutiere.

1940 A fost un an de tristă amintire pentru România, care primise, inițial, un ultimatum de la URSS și, drept urmare, a cedat, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Basarabia, nordul Bucovinei și ținutul Herța.

2001 În acest an, președintele Serbiei între 1989-1997, Slobodan Milosevic, este deferit Tribunalului de la Haga, sub acuzația de crime împotriva omenirii.

Foto: Pexels.com și Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot