Ce s-a întâmplat azi, 24 iunie?

24.06.2021
Ce s-a întâmplat azi, 24 iunie?

De-a lungul timpului, pe data de 24 iunie s-au întâmplat tot felul de evenimente care au schimbat cursul istoriei. Majoritatea oamenilor a uitat de ele, însă aici redactorii shtiu.ro le readuc în evidență.

Ce s-a întâmplat azi, 24 iunie?

1497 John Cabot a declarat Canada de Est ca teritoriu al Angliei. Acesta a fost un navigator și explorator venețian, fiind considerat al doilea european care a atins țărmul Americii de Nord.

1509 Un an important pentru locuitorii din Anglia, fiindcă Henric al VIII-lea este încoronat rege. Acesta a rămas pe tron până la moartea sa, 28 ianuarie 1547. A avut 55 de ani și 214 de zile de domnie.

1711 A avut loc un moment important în istoria Moldovei, fiindcă sosește, la Iași, Țarul Petru I al Rusiei pentru a se întâlni cu domnitorul Dimitrie Cantemir. Cu două luni înainte, se încheiase Tratatul de alianţă de la Luck. Drept urmare, Dimitrie Cantemir se angaja să-l sprijine militar pe ţar contra Imperiului otoman. A urmat bătălia de la Stănileşti (iulie 1711) însă, cei doi aliaţi au fost înfrânți.

1812 Napoleon Bonaparte, împreună cu armata sa, a invadat Rusia. Conflictul s-a desfășurat între 24 iunie și 12 decembrie 1812. Au fost mai multe operațiuni militare pe mai multe teatre: cel principal, de la râul Neman până la Moscova, precum și două teatre secundare, pe flancurile celui principal: unul în nord, între Dvina și Neman, și altul în sud, în zona Volîniei.

1901 Pablo Picasso a expus, la Paris, prima sa expoziție de pictură. Picasso este considerat unul dintre cei mai mari pictori ai umanității.

1927 Are loc un eveniment cu mari repercusiuni în istoria României, fiindcă Corneliu Zelea Codreanu, alături de Ion Moța, Radu Mironovici, Corneliu Georgescu și Ilie Gârneață, înființează „Legiunea Arhanghelul Mihail”, cunoscută sub denumirea de „Garda de Fier”.

1987 Se naște Lionel Messi. Acesta este considerat de majoritatea specialiștilor din sport cel mai bun fotbalist din toate timpurile, depășindu-i pe Maradona și Pele.

1991 După căderea comunismului au loc mai multe modificări interne, iar Parlamentul României a declarat nul Pactul Ribbentrop-Molotov din 23 august 1939. Acesta împărțea Europa în sfere de influențe germane și sovietice.

Foto: Pexels.com și Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot