Ce s-a întâmplat azi, 22 iunie?

22.06.2021
Ce s-a întâmplat azi, 22 iunie?

Data de 22 iunie a consemnat, de-a lungul timpului, mai multe evenimente importante care au schimbat cursul istoriei. Multe dintre acestea au rămas uitate, odată cu trecerea anilor, însă fără ele lumea ar fi arătat cu totul altfel în prezent.

Ce s-a întâmplat azi, 22 iunie?

1462 Ștefan cel Mare a lansat un atac nereușit asupra cetății Chilia, apărată de o garnizoană regală maghiară. Domnitorul Moldovei a fost ajutat de o oaste otomană, însă cetatea, chiar și așa, nu a fost cucerită.

1498 Domnitorul Moldovei Ștefan cel Mare a condus o expediție de represalii în Polonia. Decizia a fost luată după atacul din anul precedent al regelui Ioan Albert asupra Moldovei. În drumul acestuia Ștefan cel Mare a ars toate așezările și cetățile din Galiția, până aproape de Cracovia.

1815 În această dată a avut loc a doua și ultima abdicare a lui Napoleon I. Acesta a cedat în fața armatelor aliate ale Rusiei, Austriei, Prusiei și Angliei. Drept urmare, Napoleon I, împăratului Franței (1804-1814 și 1815), a fost exilat pe Insula Sfânta Elena.

1941 În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, liderii sovietici decid și pun în aplicare execuții în masă la închisoarea Brygidki, Lwów (Polonia). Crimele se vor opri pe data de 28 iunie. Au fost uciși aproximativ 13.000 prizonieri, majoritatea polonezi, iar doar 600 au fost cruțați. Dintre aceștia 3.000 erau ucraineni.

1963 A avut loc un eveniment de tristă amintire, fiindcă moare la doar 49 de ani Maria Tănase. Aceasta a fost una dintre cele mai importante cântărețe de muzică populară din România. Totodată, ea a interpretat și muzică ușoară, lăutărească, romanțe și teatru de revistă.

1970 În Statele Unite ale Americii se stabilește că persoanele cu drept de vot sunt cele peste 18 ani. Decizia a fost publicată după ce președintele Richard Nixon a semnat cel de-al 26-lea amendament la Constituție.

1995 Este un an foarte important pentru România, fiindcă la Paris, țara noastră remite oficial cererea de aderare la Uniunea Europeană. Un eveniment important care a schimbat cursul dezvoltării României. Drept urmare, la 1 ianuarie 2007, țara noastră devine stat  membru al UE.

Foto: Pexels.com și Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot