Ce s-a întâmplat azi, 29 ianuarie?

29.01.2023
Ce s-a întâmplat azi, 29 ianuarie?

În data de 29 ianuarie, în calendarul creștin-ortodox, este sărbătorită Aducerea moaștelor Sfântului Sfințit Mc. Ignatie Teoforul. Totodată, astăzi este celebrată Ziua invenției automobilului. De-a lungul timpului în această zi au avut loc mai multe evenimente istorice care au marcat existența oamenilor.

Evenimente istorice 29 ianuarie

1616 – În această zi, navigatorul olandez Willem Cornelis Schouten a devenit prima persoană care a ocolit Capul Horn. Acesta se afla în căutarea unui nou drum spre Oceanul Pacific.

1814 – A avut loc Bătălia de la Brienne, iar Franța a învins Rusia și Prusia.

1860 – S-a născut Anton Pavlovici Cehov. Acesta a fost un celebru dramaturg rus. Piesele sale sunt jucate la teatru și în România, fiind apreciate pretutindeni. Cehov a decedat în data de 15 iulie 1904, la doar 44 de ani.

1886 – Germanul Karl Friederich Benz a scris istorie în lumea automobilului, fiindcă a brevetat prima mașină alimentată cu benzină.

1891 – Liliuokalani a devenit, în această zi, regină a Hawaii. Aceasta a fost ultimul monarh al statului Hawaii.

1896 – A avut loc o descoperire importantă în domeniul medical, doctorul Emile Grubbe a folosit pentru prima dată în istorie radiațiile pentru a tratata cancerul de sân al unei paciente, pe nume Rose Lee, din Chicago, Statele Unite ale Americii.

1947 – A fost un moment istoric pentru țara noastră, fiindcă URSS a semnat Tratatul de pace cu România.

1949 – Israelul a fost recunoscut ca stat pentru prima dată Marea Britanie, în această zi.

1950 – În Africa de Sud, la Johannesburg, au avut loc primele tulburări provocate de politica rasială a statului african.

1954 – S-a născut Oprah Gail Winfrey. Aceasta este una dintre cele mai celebre realizatoare de emisiuni de televiziune din Statele Unite ale Americii.

1981 – A avut loc un eveniment important pentru tara noastră, fiindcă s-a dat în exploatare cel mai mare pod de pe Siret, în zona hidrocentralei Galbeni.

1998 – În această dată Canada, Japonia, Rusia, SUA și statele membre ale Agenției Spațiale Europene au semnat acordul pentru construcția Stației Spațiale Internaționale.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Mit sau realitate: în Japonia, angajatul care ajunge primul parchează pe locul cel mai îndepărtat de intrare
Mit sau realitate: în Japonia, angajatul care ajunge primul parchează pe locul cel mai îndepărtat de intrare
În ultimii ani, internetul a fost inundat de anecdote care pun în lumină cultura muncii din Japonia – un sistem adesea admirat pentru disciplină, respect și spirit colectiv. Una dintre cele... citește tot
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
Fisticul necesită condiții extreme pentru a înflori: veri foarte fierbinți (peste 38°C) și ierni reci (sub 7°C), fiind unul dintre puținele culturi care prosperă în zone cu variații... citește tot
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
În inima Europei, la poalele Alpilor și pe malurile Dunării, Viena își poartă cu eleganță reputația de oraș imperial, plin de istorie, artă și muzică clasică. Însă, dincolo de... citește tot