Ce s-a întâmplat azi, 28 ianuarie?

28.01.2022
Ce s-a întâmplat azi, 28 ianuarie?

Ziua de 28 ianuarie este cea de 28-a zi a calendarului gregorian și a 29-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 337 de zile.

La 28 ianuarie 1986, naveta spațială Challenger explodează imediat după decolare, ucigând cei șapte astronauți de la bord. Aceasta a fost cea de-a 10-a călătorie pentru Challenger și a inclus o profesoară din New Hampshire, Christa MacAuliffe, printre astronauți, ca parte a unui nou proiect Teacher in Space. Lansarea a fost transmisă în direct pe CNN și multe școli au montat televizoare pe care copiii să le urmărească datorită implicării unui profesor în navetă.

Alți membri ai echipajului de la bordul navei Challenger au fost Michael J. Smith, Dick Scobee și Ronald McNair, precum și Ellison Onizuka, Christa McAuliffe, Gregory Jarvis și Judith Resnik. Un avertisment a fost ignorat că anumite echipamente de pe navă erau vulnerabile la schimbări de temperatură.

Ce s-a întâmplat azi, 28 ianuarie?

1813 – Este publicat romanul lui Jane Austen, Mândrie și prejudecată. Este una dintre cele mai cunoscute opere ale literaturii engleze și a fost vândută de aproximativ 20 de milioane de ori.

1820 – Fabian von Bellinghausen descoperă Antarctica. Se crede că exploratorul german baltic a fost prima persoană care a văzut cel mai sudic continent al Pământului.

1865 – Societatea culturală „Ateneul Român” din România a fost înființată la inițiativa lui Constantin Esarcu, a dr.Nicolae Kretzulescu şi a lui Vasile Alexandru-Urechia.

1880 – Cunoscutul pictor și membru titular al Academiei Române, Camil Ressu, s-a născut în această zi la Galați.

1930 – Clădirea Chrysler din New York este desemnată cea mai înaltă clădire din lume, cu 78 de etaje. Investiția în construcția imobilului a fost de aproximativ 15.000.000 USD. 12 luni mai târziu, Empire State Building este finalizat, acesta fiind și mai înalt decât clădirea Chrysler.

1932 – Japonia a început să bombardeze și să reocupe Shanghai, China.

1956 – Tânărul cântăreț country rock Elvis Presley își face prima sa apariție la televiziune în cadrul programului de varietate muzicală Stage Show cântând „Heartbreak Hotel”.

1958 – Cărămida Lego este brevetată. Compania Lego a produs de atunci 500 de miliarde de elemente Lego.

1964 – Nivelul tensiunii dintre SUA și Uniunea Sovietică a crescut dramatic în această perioadă a istoriei. În această zi, un avion american a fost doborât de trupele sovietice. Avionul trăgea într-o bază aeriană est-germană în momentul în care s-a întâmplat.

2013 – Regina Beatrix a Țărilor de Jos a decis să abdice pentru ca fiul ei, Prințul Willem-Alexander, să preia coroana. Ea înregistrase o adresă televizată pentru a-și declara intențiile și a anunțat că va demisiona oficial pe 30 aprilie.

Foto: depositphotos.com, Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot