De ce s-au întâlnit Elvis Presley și președintele Richard Nixon?

19.12.2020
De ce s-au întâlnit Elvis Presley și președintele Richard Nixon?

Deși muzica lui Elvis Presley a fost în mare parte responsabilă pentru iubirea arzătoare a fanilor, una dintre cele mai populare fotografii ale vedetei nu este o imagine a lui interpretând.

La 21 decembrie 1970, Elvis s-a întâlnit cu Richard Nixon în biroul oval, iar imaginea cu cei doi a fost cea mai solicitată fotografie din întreaga Arhivă Națională a SUA. În acest moment, ambii bărbați se aflau la apogeul carierei lor.

Așa cum a subliniat The Telegraph, Presley se afla în mijlocul unei reveniri de succes, având spectacole în Las Vegas și tocmai ce fusese nominalizat ca unul dintre cei zece tineri bărbați remarcabili din țară, un premiu de care era deosebit de mândru.

De ce a vrut Elvis Presley să se întâlnească cu președintele?

Când Elvis Presley a apărut în acea dimineață la Casa Albă, îmbrăcat într-un costum de catifea purpurie, o centură de aur și un Colt. A venit cu o scrisoare personală către președinte explicând motivele sale.

„Am făcut un studiu aprofundat al abuzului de droguri și al tehnicilor comuniste de spălare a creierului și sunt chiar în mijlocul întregii lucruri unde pot și voi face cel mai bine. Mi-ar plăcea să vă cunosc doar pentru a vă saluta dacă nu sunteți prea ocupat”, a scris cântărețul. El se considera reprezentantul tinerilor și persoana perfectă pentru a ajuta la lupta împotriva războiului împotriva drogurilor ilegale.

Presley, un colecționar de ecusoane de poliție, dorea un ecuson de la Biroul de stupefiante și droguri periculoase și să fie numit „Agent federal în libertate”.

„Insigna reprezenta un fel de putere supremă pentru el. Cu insigna federală pentru narcotice, el credea că poate intra legal în orice țară, atât purtând arme, cât și purtând orice droguri dorea”, a scris Priscilla Presley, soția lui Elvis de atunci, în memoriile sale.

Faptul că nu a existat nicio transcriere a întâlnirii a lăsat frâu liber imaginației. Astfel, povestea a fost expusă în filmul din 2016 „Elvis & Nixon”, cu Kevin Spacey în rolul lui Nixon și Michael Shannon în rolul Elvis. Ce se știe despre cele întâmplate în cadrul întâlnirii provine dintr-o notă pe care un consilier aflat în cameră, Egil „Bud” Krogh, a scris-o:

„Președintele a menționat că el crede că Presley poate ajunge la tineri și că este important ca acesta să-și păstreze credibilitatea. Presley a răspuns că și-a făcut treaba „doar cântând”. El a spus că nu poate ajunge la copii dacă ține un discurs pe scenă, că trebuie să ajungă la ei în felul său. Președintele a aprobat din cap.

Presley i-a indicat președintelui într-un mod foarte emoționant că este „de partea sa”. El a continuat să repete că vrea să fie de ajutor, că vrea să redea un anumit respect pentru steagul care se pierdea.

El a menționat că era doar un băiat sărac din Tennessee, care obținuse multe din țara sa, pe care, într-un fel, dorea să-l ramburseze. El a menționat, de asemenea, că studiază situația tinerilor și cultura drogurilor de peste zece ani. Mai mult de atât, a spus că știe multe despre acest lucru și că a fost acceptat de hippie.

La încheierea ședinței, Presley i-a spus din nou președintelui cât de mult l-a susținut și apoi, printr-un gest surprinzător, spontan, și-a pus brațul stâng în jurul președintelui și l-a îmbrățișat. Insigna a fost una „onorifică”, dar Elvis a crezut că este adevăratul lucru.”

Ambii bărbați s-au confruntat cu căderi rapide din grație. Nixon a fost silit să își dea demisia în 1974, iar Presley devenise dependent de medicamentele eliberate pe bază de rețetă. Ulterior, un fost angajat a explicat această dependență ca fiind separată de dorința acestuia de a combate traficul și consumul de droguri ilegale.

Regele a murit în urma unui atac de cord la 16 august 1977. Dar fotografia va trăi, așa cum ar fi spus Nixon, în colecția națională de amintiri speciale.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Cea mai numeroasă prezență la vot din istoria României s-a înregistrat în anul 1990, la câteva luni după ce România scăpa de decenii de dictatură. Regimul ceaușist era îngenunchiat, iar... citește tot
Care este cel mai bine vândut parfum din toate timpurile? În top 3 sunt numai parfumuri franțuzești!
Care este cel mai bine vândut parfum din toate timpurile? În top 3 sunt numai parfumuri franțuzești!
Parfumurile sunt o industrie care generează anual venituri de miliarde de dolari. Deși se spune că cele mai bune parfumuri sunt cele franțuzești, în ultimii ani câteva state (Japonia, Italia,... citește tot
Ion Antonescu, executat fără să i se respecte ultima dorință! Ce voia Mareșalul?
Ion Antonescu, executat fără să i se respecte ultima dorință! Ce voia Mareșalul?
Ion Antonescu se numără printre cele mai controversate personalități de după 1900. Acesta a deținut funcția de șef al Marelui Stat Major și ministru de război, iar din 4 septembrie 1940... citește tot