De ce s-au întâlnit Elvis Presley și președintele Richard Nixon?

19.12.2020
De ce s-au întâlnit Elvis Presley și președintele Richard Nixon?

Deși muzica lui Elvis Presley a fost în mare parte responsabilă pentru iubirea arzătoare a fanilor, una dintre cele mai populare fotografii ale vedetei nu este o imagine a lui interpretând.

La 21 decembrie 1970, Elvis s-a întâlnit cu Richard Nixon în biroul oval, iar imaginea cu cei doi a fost cea mai solicitată fotografie din întreaga Arhivă Națională a SUA. În acest moment, ambii bărbați se aflau la apogeul carierei lor.

Așa cum a subliniat The Telegraph, Presley se afla în mijlocul unei reveniri de succes, având spectacole în Las Vegas și tocmai ce fusese nominalizat ca unul dintre cei zece tineri bărbați remarcabili din țară, un premiu de care era deosebit de mândru.

De ce a vrut Elvis Presley să se întâlnească cu președintele?

Când Elvis Presley a apărut în acea dimineață la Casa Albă, îmbrăcat într-un costum de catifea purpurie, o centură de aur și un Colt. A venit cu o scrisoare personală către președinte explicând motivele sale.

„Am făcut un studiu aprofundat al abuzului de droguri și al tehnicilor comuniste de spălare a creierului și sunt chiar în mijlocul întregii lucruri unde pot și voi face cel mai bine. Mi-ar plăcea să vă cunosc doar pentru a vă saluta dacă nu sunteți prea ocupat”, a scris cântărețul. El se considera reprezentantul tinerilor și persoana perfectă pentru a ajuta la lupta împotriva războiului împotriva drogurilor ilegale.

Presley, un colecționar de ecusoane de poliție, dorea un ecuson de la Biroul de stupefiante și droguri periculoase și să fie numit „Agent federal în libertate”.

„Insigna reprezenta un fel de putere supremă pentru el. Cu insigna federală pentru narcotice, el credea că poate intra legal în orice țară, atât purtând arme, cât și purtând orice droguri dorea”, a scris Priscilla Presley, soția lui Elvis de atunci, în memoriile sale.

Faptul că nu a existat nicio transcriere a întâlnirii a lăsat frâu liber imaginației. Astfel, povestea a fost expusă în filmul din 2016 „Elvis & Nixon”, cu Kevin Spacey în rolul lui Nixon și Michael Shannon în rolul Elvis. Ce se știe despre cele întâmplate în cadrul întâlnirii provine dintr-o notă pe care un consilier aflat în cameră, Egil „Bud” Krogh, a scris-o:

„Președintele a menționat că el crede că Presley poate ajunge la tineri și că este important ca acesta să-și păstreze credibilitatea. Presley a răspuns că și-a făcut treaba „doar cântând”. El a spus că nu poate ajunge la copii dacă ține un discurs pe scenă, că trebuie să ajungă la ei în felul său. Președintele a aprobat din cap.

Presley i-a indicat președintelui într-un mod foarte emoționant că este „de partea sa”. El a continuat să repete că vrea să fie de ajutor, că vrea să redea un anumit respect pentru steagul care se pierdea.

El a menționat că era doar un băiat sărac din Tennessee, care obținuse multe din țara sa, pe care, într-un fel, dorea să-l ramburseze. El a menționat, de asemenea, că studiază situația tinerilor și cultura drogurilor de peste zece ani. Mai mult de atât, a spus că știe multe despre acest lucru și că a fost acceptat de hippie.

La încheierea ședinței, Presley i-a spus din nou președintelui cât de mult l-a susținut și apoi, printr-un gest surprinzător, spontan, și-a pus brațul stâng în jurul președintelui și l-a îmbrățișat. Insigna a fost una „onorifică”, dar Elvis a crezut că este adevăratul lucru.”

Ambii bărbați s-au confruntat cu căderi rapide din grație. Nixon a fost silit să își dea demisia în 1974, iar Presley devenise dependent de medicamentele eliberate pe bază de rețetă. Ulterior, un fost angajat a explicat această dependență ca fiind separată de dorința acestuia de a combate traficul și consumul de droguri ilegale.

Regele a murit în urma unui atac de cord la 16 august 1977. Dar fotografia va trăi, așa cum ar fi spus Nixon, în colecția națională de amintiri speciale.

Foto: Wikipedia

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot