De ce s-au întâlnit Elvis Presley și președintele Richard Nixon?

19.12.2020
De ce s-au întâlnit Elvis Presley și președintele Richard Nixon?

Deși muzica lui Elvis Presley a fost în mare parte responsabilă pentru iubirea arzătoare a fanilor, una dintre cele mai populare fotografii ale vedetei nu este o imagine a lui interpretând.

La 21 decembrie 1970, Elvis s-a întâlnit cu Richard Nixon în biroul oval, iar imaginea cu cei doi a fost cea mai solicitată fotografie din întreaga Arhivă Națională a SUA. În acest moment, ambii bărbați se aflau la apogeul carierei lor.

Așa cum a subliniat The Telegraph, Presley se afla în mijlocul unei reveniri de succes, având spectacole în Las Vegas și tocmai ce fusese nominalizat ca unul dintre cei zece tineri bărbați remarcabili din țară, un premiu de care era deosebit de mândru.

De ce a vrut Elvis Presley să se întâlnească cu președintele?

Când Elvis Presley a apărut în acea dimineață la Casa Albă, îmbrăcat într-un costum de catifea purpurie, o centură de aur și un Colt. A venit cu o scrisoare personală către președinte explicând motivele sale.

„Am făcut un studiu aprofundat al abuzului de droguri și al tehnicilor comuniste de spălare a creierului și sunt chiar în mijlocul întregii lucruri unde pot și voi face cel mai bine. Mi-ar plăcea să vă cunosc doar pentru a vă saluta dacă nu sunteți prea ocupat”, a scris cântărețul. El se considera reprezentantul tinerilor și persoana perfectă pentru a ajuta la lupta împotriva războiului împotriva drogurilor ilegale.

Presley, un colecționar de ecusoane de poliție, dorea un ecuson de la Biroul de stupefiante și droguri periculoase și să fie numit „Agent federal în libertate”.

„Insigna reprezenta un fel de putere supremă pentru el. Cu insigna federală pentru narcotice, el credea că poate intra legal în orice țară, atât purtând arme, cât și purtând orice droguri dorea”, a scris Priscilla Presley, soția lui Elvis de atunci, în memoriile sale.

Faptul că nu a existat nicio transcriere a întâlnirii a lăsat frâu liber imaginației. Astfel, povestea a fost expusă în filmul din 2016 „Elvis & Nixon”, cu Kevin Spacey în rolul lui Nixon și Michael Shannon în rolul Elvis. Ce se știe despre cele întâmplate în cadrul întâlnirii provine dintr-o notă pe care un consilier aflat în cameră, Egil „Bud” Krogh, a scris-o:

„Președintele a menționat că el crede că Presley poate ajunge la tineri și că este important ca acesta să-și păstreze credibilitatea. Presley a răspuns că și-a făcut treaba „doar cântând”. El a spus că nu poate ajunge la copii dacă ține un discurs pe scenă, că trebuie să ajungă la ei în felul său. Președintele a aprobat din cap.

Presley i-a indicat președintelui într-un mod foarte emoționant că este „de partea sa”. El a continuat să repete că vrea să fie de ajutor, că vrea să redea un anumit respect pentru steagul care se pierdea.

El a menționat că era doar un băiat sărac din Tennessee, care obținuse multe din țara sa, pe care, într-un fel, dorea să-l ramburseze. El a menționat, de asemenea, că studiază situația tinerilor și cultura drogurilor de peste zece ani. Mai mult de atât, a spus că știe multe despre acest lucru și că a fost acceptat de hippie.

La încheierea ședinței, Presley i-a spus din nou președintelui cât de mult l-a susținut și apoi, printr-un gest surprinzător, spontan, și-a pus brațul stâng în jurul președintelui și l-a îmbrățișat. Insigna a fost una „onorifică”, dar Elvis a crezut că este adevăratul lucru.”

Ambii bărbați s-au confruntat cu căderi rapide din grație. Nixon a fost silit să își dea demisia în 1974, iar Presley devenise dependent de medicamentele eliberate pe bază de rețetă. Ulterior, un fost angajat a explicat această dependență ca fiind separată de dorința acestuia de a combate traficul și consumul de droguri ilegale.

Regele a murit în urma unui atac de cord la 16 august 1977. Dar fotografia va trăi, așa cum ar fi spus Nixon, în colecția națională de amintiri speciale.

Foto: Wikipedia

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Românul Dumitru Dan a fost prima persoană din lume care a reușit să facă ocolul Pământului pe jos. Acesta a reușit să străbată în opinci 100.000 de kilometri, intrând astfel în Cartea... citește tot
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
Există în România un loc unde regii își duc odihna veșnică. Este vorba despre mănăstirea Curtea de Argeș, locul se află înmormântați Regele Carol I și Elisabeta, Ferdinand și Maria,... citește tot
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
Foarte multe preparate culinare necesită la gătire folosirea foliei de aluminiu. Aceasta ajută, de exemplu, la înăbușirea peștelui sau a fripturii, menținând, totodată, felul de mâncare... citește tot
Recomandări din presa de azi
Carmen Iohannis, gafă vestimentară uriașă în lumea arabă: ”Confundă un dineu diplomatic cu bucătăria”
Cum s-a LANSAT Delia în muzică, în anul 1999. Primul lucru pe care l-a făcut...
Avertisment FINAL pentru OMENIRE de la cel mai important grup de cercetători din lume
Ce înseamnă când zicem „Bogdaproste”. Toţi folosim acest cuvânt, puțini știu cu adevărat ce înseamnă
Final de drum pentru Andreea Bălan! Cum a încălcat contractul cu Antena 1, pentru America...
Cu cât se scumpesc țigările de la 1 aprilie? Lovitură URIAȘĂ pentru fumători, e anunțul...
Vouchere de vacanță. Cine ar putea să mai primească, în plus, tichetele speciale
ORA DE VARĂ 2023. Ce se întâmplă în România, DECIZIA vine de la Comisia Europeană
Cine a câștigat America Express. S-au aflat numele câștigătorilor înainte ca emisiunea să înceapă
Soția lui Bruce Willis, în lacrimi de ziua actorului: «Rugați-vă pentru el». Primele imagini după...
Actorii din „Tânăr și neliniștit”, la a 50-a aniversare. Cum arată acum Victor și Nikki...
Fiica Stelei Popescu a rupt acum tăcerea. Ce s-a întâmplat cu vila de 200.000 de...
Viața la țară în Australia! Ferma de fructe exotice deținută de un român în Queensland
S-a deghizat în măicuță și cerșea bani de la trecători. Suspectul a ajuns pe mâna...
adplus-dvertising