Ce s-a întâmplat azi, 27 ianuarie?

27.01.2022
Ce s-a întâmplat azi, 27 ianuarie?

Ziua de 27 ianuarie este cea de 27-a zi a calendarului gregorian și a 28-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 338 de zile.

Pe 27 ianuarie 1967, o tragedie a lovit programul Apollo când a avut loc un incendiu fulger în modulul de comandă 012 în timpul unui test pe rampa de lansare a vehiculului spațial Apollo/Saturn care se pregătea pentru primul zbor pilotat, misiunea AS-204.

Trei astronauți, Lt. Col.  Virgil I. „Gus” Grissom, un veteran al misiunilor Mercur și Gemeni, Lt. Col. Edward H. White, astronautul care desfășurase prima activitate extravehiculară din Statele Unite în timpul programului Gemeni și Roger B. Chaffee, un astronaut care se pregătea pentru primul său zbor în spațiu, au murit în acest accident tragic.

Rămășițe carbonizate din interiorul cabinei Apollo 1

Ce s-a întâmplat azi, 27 ianuarie?

1888 – La Washington DC, National Geographic Society a devenit cea mai mare organizație de distribuție științifică și geografică din lume. Premisa sa originală a fost „pentru creșterea și difuzarea cunoștințelor geografice”.

1903 – În România se înființează Confederația patronală UGIR (Uniunea Generală a Industriașilor din România), astăzi numindu-se UGIR-1903.

1926 – John Logie Baird, face prima demonstrație publică a unui sistem de televiziune la Londra. BBC a început primele emisiuni publice la Londra în 1936. Emisiunile frecvente de televiziune au început în Statele Unite în 1939.

1938 – Podul Honeymoon de peste Niagara Falls, Ontario, Canada se prăbușește după ce o furtună puternică de gheață a făcut ca râul inferior să se inunde cu gheață și a exercitat un stres excesiv asupra stâlpilor, provocând prăbușirea podului.

1944 – Forțele sovietice eliberează Leningradul. Asediul Leningradului a durat 872 de zile și au murit peste 1 milion de oameni.

1945 – Armata Roșie eliberează cel mai mare lagăr de concentrare al naziștilor de la Auschwitz, în sudul Poloniei. În timpul existenței lagărelor de concentrare se crede că au fost uciși până la 1 milion de evrei, 75.000 de polonezi, 21.000 de țigani și 15.000 de prizonieri sovietici.

1967 – SUA, Marea Britanie și Uniunea Sovietică semnează Tratatul privind spațiul cosmic.
Tratatul interzice desfășurarea de arme nucleare în spațiul cosmic și limitează utilizarea Lunii în scopuri pașnice.

1968 – Se raportează în această zi că încă 3.500 de trupe aeriene au fost trimise la Sahn, în Vietnam. Au fost trimiși să ajute la lupta împotriva Vietnamului de Nord, care tocmai lansase noi atacuri cu obuze.

1973 – Războiul din Vietnam s-a încheiat oficial când miniștrii din Statele Unite, Vietnamul de Nord și de Sud și Vietnamul au semnat un acord la Paris.

1983 – Este finalizat primul puț al celui mai lung tunel din lume. Tunelul Seikan, de 53,85 km (33,46 mi) în lungime, leagă insulele japoneze Honshu și Hokkaido.

1984 – Fondatorul „Mişcării pentru libertate şi dreptate socială din România” (MLDSR), Dumitru Iuga, a fost condamnat la 12 ani de închisoare de către Tribunalul Militar. De asemenea, a fost decăzut din grad și i s-au interzis anumite drepturi, fiind acuzat de complot.

1985 – Coca Cola începe distribuția în Uniunea Sovietică la 12 ani după Pepsi.

Foto: Wikipedia.org

 

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
De ce nu toate rațele pot să zboare?
De ce nu toate rațele pot să zboare?
În curtea bunicilor de la țară întotdeauna au fost văzute rațe care măcăne sau nu, dar care nu pot zbura. Păsările curților sunt găinile, gâștele, curcile sau rațele. Toate acestea... citește tot
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
adplus-dvertising