Ce s-a întâmplat azi, 29 ianuarie?

29.01.2023
Ce s-a întâmplat azi, 29 ianuarie?

În data de 29 ianuarie, în calendarul creștin-ortodox, este sărbătorită Aducerea moaștelor Sfântului Sfințit Mc. Ignatie Teoforul. Totodată, astăzi este celebrată Ziua invenției automobilului. De-a lungul timpului în această zi au avut loc mai multe evenimente istorice care au marcat existența oamenilor.

Evenimente istorice 29 ianuarie

1616 – În această zi, navigatorul olandez Willem Cornelis Schouten a devenit prima persoană care a ocolit Capul Horn. Acesta se afla în căutarea unui nou drum spre Oceanul Pacific.

1814 – A avut loc Bătălia de la Brienne, iar Franța a învins Rusia și Prusia.

1860 – S-a născut Anton Pavlovici Cehov. Acesta a fost un celebru dramaturg rus. Piesele sale sunt jucate la teatru și în România, fiind apreciate pretutindeni. Cehov a decedat în data de 15 iulie 1904, la doar 44 de ani.

1886 – Germanul Karl Friederich Benz a scris istorie în lumea automobilului, fiindcă a brevetat prima mașină alimentată cu benzină.

1891 – Liliuokalani a devenit, în această zi, regină a Hawaii. Aceasta a fost ultimul monarh al statului Hawaii.

1896 – A avut loc o descoperire importantă în domeniul medical, doctorul Emile Grubbe a folosit pentru prima dată în istorie radiațiile pentru a tratata cancerul de sân al unei paciente, pe nume Rose Lee, din Chicago, Statele Unite ale Americii.

1947 – A fost un moment istoric pentru țara noastră, fiindcă URSS a semnat Tratatul de pace cu România.

1949 – Israelul a fost recunoscut ca stat pentru prima dată Marea Britanie, în această zi.

1950 – În Africa de Sud, la Johannesburg, au avut loc primele tulburări provocate de politica rasială a statului african.

1954 – S-a născut Oprah Gail Winfrey. Aceasta este una dintre cele mai celebre realizatoare de emisiuni de televiziune din Statele Unite ale Americii.

1981 – A avut loc un eveniment important pentru tara noastră, fiindcă s-a dat în exploatare cel mai mare pod de pe Siret, în zona hidrocentralei Galbeni.

1998 – În această dată Canada, Japonia, Rusia, SUA și statele membre ale Agenției Spațiale Europene au semnat acordul pentru construcția Stației Spațiale Internaționale.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
Porc versus porc. Cum faci diferența dintre carnea de porc tradițională și cea de crescătorie?
Porc versus porc. Cum faci diferența dintre carnea de porc tradițională și cea de crescătorie?
Carnea de porc este cea mai vândută carne, în rândul românilor, indiferent de perioada anului. În timpul sărbătorilor, în special când este Crăciunul, lumea achiziționează foarte multă... citește tot
adplus-dvertising