Ce s-a întâmplat azi, 29 ianuarie?

29.01.2023
Ce s-a întâmplat azi, 29 ianuarie?

În data de 29 ianuarie, în calendarul creștin-ortodox, este sărbătorită Aducerea moaștelor Sfântului Sfințit Mc. Ignatie Teoforul. Totodată, astăzi este celebrată Ziua invenției automobilului. De-a lungul timpului în această zi au avut loc mai multe evenimente istorice care au marcat existența oamenilor.

Evenimente istorice 29 ianuarie

1616 – În această zi, navigatorul olandez Willem Cornelis Schouten a devenit prima persoană care a ocolit Capul Horn. Acesta se afla în căutarea unui nou drum spre Oceanul Pacific.

1814 – A avut loc Bătălia de la Brienne, iar Franța a învins Rusia și Prusia.

1860 – S-a născut Anton Pavlovici Cehov. Acesta a fost un celebru dramaturg rus. Piesele sale sunt jucate la teatru și în România, fiind apreciate pretutindeni. Cehov a decedat în data de 15 iulie 1904, la doar 44 de ani.

1886 – Germanul Karl Friederich Benz a scris istorie în lumea automobilului, fiindcă a brevetat prima mașină alimentată cu benzină.

1891 – Liliuokalani a devenit, în această zi, regină a Hawaii. Aceasta a fost ultimul monarh al statului Hawaii.

1896 – A avut loc o descoperire importantă în domeniul medical, doctorul Emile Grubbe a folosit pentru prima dată în istorie radiațiile pentru a tratata cancerul de sân al unei paciente, pe nume Rose Lee, din Chicago, Statele Unite ale Americii.

1947 – A fost un moment istoric pentru țara noastră, fiindcă URSS a semnat Tratatul de pace cu România.

1949 – Israelul a fost recunoscut ca stat pentru prima dată Marea Britanie, în această zi.

1950 – În Africa de Sud, la Johannesburg, au avut loc primele tulburări provocate de politica rasială a statului african.

1954 – S-a născut Oprah Gail Winfrey. Aceasta este una dintre cele mai celebre realizatoare de emisiuni de televiziune din Statele Unite ale Americii.

1981 – A avut loc un eveniment important pentru tara noastră, fiindcă s-a dat în exploatare cel mai mare pod de pe Siret, în zona hidrocentralei Galbeni.

1998 – În această dată Canada, Japonia, Rusia, SUA și statele membre ale Agenției Spațiale Europene au semnat acordul pentru construcția Stației Spațiale Internaționale.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot