Ce s-a întâmplat azi, 28 septembrie?

28.09.2021
Ce s-a întâmplat azi, 28 septembrie?

Pe data de 28 septembrie, în istorie, sunt consemnate o serie de evenimente care au schimbat mersul omenirii. România a trebuit să facă față multor schimbări, care i-a influențat dezvoltarea ulterioară. Această zi este a 271-a zi a calendarului gregorian și a 272-a zi în anii bisecți. Până la finalul anului mai sunt 94 de zile.

Ce s-a întâmplat azi, 28 septembrie?

48 î.H. La această dată moare Cneus Pompeius Magnus (cunoscut ca Pompei), fiind asasinat în Egipt. Acesta a fost general și om de stat în roman. Moartea sa adus la transformarea Romei, de la Republică la Principat și apoi în Imperiu.

1066 A avut loc un eveniment de tristă amintire pentru englezi, fiindcă Wilhelm Cuceritorul a debarcat cu o flotă de 600 de vase în Marea Britanie, în zona orașului Pevensey. Așa a avut loc cucerirea normandă a Angliei.

1448 Christian I devine rege al Danemarcei. Acesta face parte din arborele genealogic al lui Filip, Duce de Edinburgh.

1844 Suedia are un nou rege în persoana lui Oscar I. Acesta a fost rege al Suediei și al Norvegiei din 1844 până când a murit.

1858 Astronomul american William Cranch Bond a reușit să facă cea de-a doua fotografie perfectă a cometei Donati. Evenimentul a fost atât de important pentru lumea astronomică încât a rămas în istorie.

1871 A fost data la care a fost adoptată în Senatul brazilian, legea „Lei do Ventre Livre” prin care se încerca abolirea sclaviei. Din acel moment, toți copiii slavilor se vor naște liberi.

1885 Brazilia mai face un pas important către abolirea sclavagismului și introduce legea „Lei dos Sexagenários” (Legea celor șaizeci de ani), potrivit căreia toți sclavii cu vârsta peste 60 de ani sunt eliberați.

1928 Biologul scoțian Alexander Fleming lucra la un experiment prin care încerca să afle secretele unei anumite bacterii, când a observat că un mucegai de culoare verde-albăstrui ataca bacteriile, dizolvându-le. Acesta a studiat mucegaiul cu pricina la microscop și a văzut ca era acoperit cu pete verzi. Inițial, extractul din fungi s-a numit Penicillium notatum sau, mai simplu, Penicilină.

1939 În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial armata germană cucerește capitala Poloniei, Varșovia.

1978 A fost un an de tristă amintire pentru catolicii din întreaga lume, fiindcă Papa Ioan Paul I a murit la doar o lună după ce fusese ales papă din cauza unui infarct miocardic.

2000 Un procent de 53,2% din populația Danemarcei a votat că refuză aderarea la euro.

Foto: Pexels.com și Wikipedia.org

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 7 august, a 219-a zi din calendarul gregorian și a 220-a zi în anii bisecți, a consemnat de-a lungul vremii numeroase evenimente care au marcat istoria lumii și pe cea a României. În...
Cele mai noi articole
Ce s-a întâmplat azi, 8 august?
Ce s-a întâmplat azi, 8 august?
Pe data de 8 august, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sf. Emilian Mărt., Ep. Cizicului și Sf. Miron, Ep. Cretei. Totodată, din anul 2002 este celebrată Ziua internațională a... citește tot
Care sunt cele mai vechi granițe de pe Terra?
Care sunt cele mai vechi granițe de pe Terra?
Granițele reprezintă o limită reală sau artificială care separă două sau mai multe zone geografice. La nivel mondial, există în total 93 de granițe internaționale. România își împarte... citește tot
Ce animale vor dispărea în următorii ani?
Ce animale vor dispărea în următorii ani?
De-a lungul timpului au fost descoperite și consemnate peste 8.7 milioane de specii diferite de animale. Mamiferele, insectele, reptilele sau păsările fac parte toate dintr-un ecosistem în care... citește tot