Ce s-a întâmplat azi, 28 septembrie?

28.09.2021
Ce s-a întâmplat azi, 28 septembrie?

Pe data de 28 septembrie, în istorie, sunt consemnate o serie de evenimente care au schimbat mersul omenirii. România a trebuit să facă față multor schimbări, care i-a influențat dezvoltarea ulterioară. Această zi este a 271-a zi a calendarului gregorian și a 272-a zi în anii bisecți. Până la finalul anului mai sunt 94 de zile.

Ce s-a întâmplat azi, 28 septembrie?

48 î.H. La această dată moare Cneus Pompeius Magnus (cunoscut ca Pompei), fiind asasinat în Egipt. Acesta a fost general și om de stat în roman. Moartea sa adus la transformarea Romei, de la Republică la Principat și apoi în Imperiu.

1066 A avut loc un eveniment de tristă amintire pentru englezi, fiindcă Wilhelm Cuceritorul a debarcat cu o flotă de 600 de vase în Marea Britanie, în zona orașului Pevensey. Așa a avut loc cucerirea normandă a Angliei.

1448 Christian I devine rege al Danemarcei. Acesta face parte din arborele genealogic al lui Filip, Duce de Edinburgh.

1844 Suedia are un nou rege în persoana lui Oscar I. Acesta a fost rege al Suediei și al Norvegiei din 1844 până când a murit.

1858 Astronomul american William Cranch Bond a reușit să facă cea de-a doua fotografie perfectă a cometei Donati. Evenimentul a fost atât de important pentru lumea astronomică încât a rămas în istorie.

1871 A fost data la care a fost adoptată în Senatul brazilian, legea „Lei do Ventre Livre” prin care se încerca abolirea sclaviei. Din acel moment, toți copiii slavilor se vor naște liberi.

1885 Brazilia mai face un pas important către abolirea sclavagismului și introduce legea „Lei dos Sexagenários” (Legea celor șaizeci de ani), potrivit căreia toți sclavii cu vârsta peste 60 de ani sunt eliberați.

1928 Biologul scoțian Alexander Fleming lucra la un experiment prin care încerca să afle secretele unei anumite bacterii, când a observat că un mucegai de culoare verde-albăstrui ataca bacteriile, dizolvându-le. Acesta a studiat mucegaiul cu pricina la microscop și a văzut ca era acoperit cu pete verzi. Inițial, extractul din fungi s-a numit Penicillium notatum sau, mai simplu, Penicilină.

1939 În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial armata germană cucerește capitala Poloniei, Varșovia.

1978 A fost un an de tristă amintire pentru catolicii din întreaga lume, fiindcă Papa Ioan Paul I a murit la doar o lună după ce fusese ales papă din cauza unui infarct miocardic.

2000 Un procent de 53,2% din populația Danemarcei a votat că refuză aderarea la euro.

Foto: Pexels.com și Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Mult așteptatul concert Coldplay de la București a început cu stângul. Un cântăreț de manele pe nume Babasha a fost invitat să cânte alături de solistul trupei, iar publicul l-a huiduit. Ba... citește tot
Ce să faci dacă te întâlnești cu ursul în pădure?
Ce să faci dacă te întâlnești cu ursul în pădure?
Cui nu-i plac drumețiile prin pădure, aerul curat, conectarea cu natura? Din păcate, o ieșire în natură este, de multe ori, periculoasă, iar cea mai mare primejdie o reprezintă animalele... citește tot
Cât de rapid era Bruce Lee? Ce viteză de reacție avea? De câte ori putea să lovească în 1,5 secunde?
Cât de rapid era Bruce Lee? Ce viteză de reacție avea? De câte ori putea să lovească în 1,5 secunde?
Bruce Lee a fost, cu siguranță, unul dintre cei mai rapizi oameni care au trăit pe Terra. Și nu rapid ca viteză de deplasare, ci rapid ca timp de reacție. Dar, cât de rapid era cel poreclit... citește tot