Ce s-a întâmplat azi, 28 septembrie?

28.09.2021
Ce s-a întâmplat azi, 28 septembrie?

Pe data de 28 septembrie, în istorie, sunt consemnate o serie de evenimente care au schimbat mersul omenirii. România a trebuit să facă față multor schimbări, care i-a influențat dezvoltarea ulterioară. Această zi este a 271-a zi a calendarului gregorian și a 272-a zi în anii bisecți. Până la finalul anului mai sunt 94 de zile.

Ce s-a întâmplat azi, 28 septembrie?

48 î.H. La această dată moare Cneus Pompeius Magnus (cunoscut ca Pompei), fiind asasinat în Egipt. Acesta a fost general și om de stat în roman. Moartea sa adus la transformarea Romei, de la Republică la Principat și apoi în Imperiu.

1066 A avut loc un eveniment de tristă amintire pentru englezi, fiindcă Wilhelm Cuceritorul a debarcat cu o flotă de 600 de vase în Marea Britanie, în zona orașului Pevensey. Așa a avut loc cucerirea normandă a Angliei.

1448 Christian I devine rege al Danemarcei. Acesta face parte din arborele genealogic al lui Filip, Duce de Edinburgh.

1844 Suedia are un nou rege în persoana lui Oscar I. Acesta a fost rege al Suediei și al Norvegiei din 1844 până când a murit.

1858 Astronomul american William Cranch Bond a reușit să facă cea de-a doua fotografie perfectă a cometei Donati. Evenimentul a fost atât de important pentru lumea astronomică încât a rămas în istorie.

1871 A fost data la care a fost adoptată în Senatul brazilian, legea „Lei do Ventre Livre” prin care se încerca abolirea sclaviei. Din acel moment, toți copiii slavilor se vor naște liberi.

1885 Brazilia mai face un pas important către abolirea sclavagismului și introduce legea „Lei dos Sexagenários” (Legea celor șaizeci de ani), potrivit căreia toți sclavii cu vârsta peste 60 de ani sunt eliberați.

1928 Biologul scoțian Alexander Fleming lucra la un experiment prin care încerca să afle secretele unei anumite bacterii, când a observat că un mucegai de culoare verde-albăstrui ataca bacteriile, dizolvându-le. Acesta a studiat mucegaiul cu pricina la microscop și a văzut ca era acoperit cu pete verzi. Inițial, extractul din fungi s-a numit Penicillium notatum sau, mai simplu, Penicilină.

1939 În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial armata germană cucerește capitala Poloniei, Varșovia.

1978 A fost un an de tristă amintire pentru catolicii din întreaga lume, fiindcă Papa Ioan Paul I a murit la doar o lună după ce fusese ales papă din cauza unui infarct miocardic.

2000 Un procent de 53,2% din populația Danemarcei a votat că refuză aderarea la euro.

Foto: Pexels.com și Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
Porc versus porc. Cum faci diferența dintre carnea de porc tradițională și cea de crescătorie?
Porc versus porc. Cum faci diferența dintre carnea de porc tradițională și cea de crescătorie?
Carnea de porc este cea mai vândută carne, în rândul românilor, indiferent de perioada anului. În timpul sărbătorilor, în special când este Crăciunul, lumea achiziționează foarte multă... citește tot
adplus-dvertising