Ce s-a întâmplat azi, 28 noiembrie?

28.11.2022
Ce s-a întâmplat azi, 28 noiembrie?

În data de 28 noiembrie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sfântul Cuvios Mucenic Ștefan cel Nou și Sfântul Mucenic Irinarh. Această dată reprezintă cea de-a 332-a zi a calendarului gregorian și a 333-a zi în anii bisecți.

Evenimente istorice 28 noiembrie

1520 – În această zi, exploratorul Ferdinand Magellan a trecut pentru prima dată prin strâmtoarea de la sudul Americii de Sud, care ulterior a primit numele său.

1877 – A avut loc Căderea Plevnei. Generalul Osman-Pașa s-a predat colonelului român Mihail Cristodulo Cerchez și a semnat capitularea armatei turce. Drept urmare, un an mai târziu România își obține independența față de Imperiul Otoman.

1918 – Consiliul General al Bucovinei a decis în unanimitate unirea necondiționată cu Regatul României.

1919 – Țara noastră a semnat, în această zi, în Statele Unite ale Americii, la Washington o serie de acorduri internaționale. Acestea prevedeau stabilirea zilei de lucru de 8 ore și a săptămânii de lucru de 48 de ore în stabilimentele industriale. Totodată, era reglementată vârsta minima de admitere a copiilor în muncile industriale, dar și lucrul de noapte al femeilor și copiilor, precum și munca femeilor înainte și după naștere.

1949 – S-a născut Corneliu Vadim Tudor. Acesta a fost scriitor și politician român. El a fondat Partidul România Mare (PRM). Corneliu Vadim Tudoa decedat în data de 14 septembrie 2015, la vârsta de 65 de ani.

1973 – A murit Martha Bibescu. Aceasta a fost o romancieră, poetă, politiciană și memorialistă română și franceză. Martha Bibescu a fost una dintre primele femei-mason ale României.

1982 – A decedat, la vârsta de 86 de ani, regina mamă Elena a României. Aceasta a fost soția lui Carol al II-lea și mama regelui Mihai I.

1989 – A murit Arsenie Boca, la vârsta de 79 de ani. Acesta este considerat un Sfânt de credincioși creștini din țara noastră, cu toate că Biserica Ortodoxă Română nu l-a canonizat.

1994 – Norvegienii au decis prin referendum respingerea aderării la Uniunea Europeană. Cu toate acestea, între Norvegia și UE există un acord de liberă circulație.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Zece țări unde marijuana este legală
Zece țări unde marijuana este legală
Se spune că o cantitate mică de marijuana ar avea proprietăți benefice pentru organismul uman. De aceea, în unele state, acest drog este la liber și oricine îl poate achiziționa și consuma... citește tot
Lidl și Kaufland NU sunt concurenți! Supermarketurile au același patron
Lidl și Kaufland NU sunt concurenți! Supermarketurile au același patron
România a devenit o țară democratică după căderea comunismului, în anul 1989. Totodată, economia de piață s-a transformat într-una liberă și și-au făcut apariția tot felul de... citește tot
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Anul 2022 a fost unul plin de evenimente la nivel global. Drept urmare, românii au căutat informații pe Google despre lucrurile care au marcat omenirea. La începutul anului trecut lumea a fost... citește tot
Recomandări din presa de azi