Ce s-a întâmplat azi, 28 martie?

28.03.2022
Ce s-a întâmplat azi, 28 martie?

Data de 28 martie este cea de-a 87-a zi a calendarului gregorian. De-a lungul timpului, astăzi, au avut loc mai multe evenimente care au marcat istoria mondială. Unele dintre ele au avut efecte pozitive, altele efecte negative, însă toate și-au pus amprenta asupra omenirii.

Evenimente istorice 28 martie

193 – Garda Pretoriană l-a asasinat pe împăratul roman Pertinax și l-a adus pe tron pe Didius Iulianus, care a fost și el omorât câteva săptămâni mai târziu.

1776 – A fost anul în care a fost înființat, la Moscova, Teatrul Bolșoi.

1791 – A fost trimis la Curtea de la Viena primul program politic al românilor din Transilvania, numit „Supplex Libellus Valachorum Transsilvaniae”.

1854Franța și Marea Britanie au declarat război Rusiei, în ceea ce a fost numit Războiul Crimeii.

1882 – A fost anul în care școala a devenit obligatorie în Franța.

1910 – Henri Fabre a fost prima persoană din lume care a zburat cu un hidroavion, după decolarea de pe o pistă de apă lângă Martigues, Franța.

1923 – A fost adoptată prin decret regal Constituția României Mari, votată de Parlamentul României la 26 martie 1923. Aceasta era una dintre cele mai avansate și democratice constituții din Europa, în acea vreme.

1926 – A murit Thoma Ionescu. Acesta a fost întemeietorul școlii românești de chirurgie și de anatomie topografică, membru de onoare al Academiei Române.

1930 – A fost un an important pentru Turcia, fiindcă orașele Constantinopol și Angora și-au schimbat denumirea în Istanbul și, respectiv, Ankara.

1947 – A fost înființată Comisia Economică ONU pentru Europa, Asia și Oceanul Pacific.

1948 – După instaurarea comunismului în România au avut loc primele alegeri parlamentare, câștigate de către Frontul Național Democrat cu 93,22% din voturile exprimate.

1957 – A murit Gheorghe Tătărăscu, cel care a fost cel de-al 36-lea prim-ministru al României în perioada 1934-1937 și 1939-1940.

1974 – Nicolae Ceaușescu a fost ales președinte al Republicii Socialiste România de către Marea Adunare Națională.

1994 – A murit Eugen Ionescu. Cunoscut în afara României sub numele de Eugène Ionesco, conform ortografiei franceze, acesta a fost un scriitor de limbă franceză originar din România, protagonist al teatrului absurdului și membru al Academiei Franceze. Piesele sale de teatru au fost jucate pe toate marile scene din Franța.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot