Ce s-a întâmplat azi, 28 martie?

28.03.2022
Ce s-a întâmplat azi, 28 martie?

Data de 28 martie este cea de-a 87-a zi a calendarului gregorian. De-a lungul timpului, astăzi, au avut loc mai multe evenimente care au marcat istoria mondială. Unele dintre ele au avut efecte pozitive, altele efecte negative, însă toate și-au pus amprenta asupra omenirii.

Evenimente istorice 28 martie

193 – Garda Pretoriană l-a asasinat pe împăratul roman Pertinax și l-a adus pe tron pe Didius Iulianus, care a fost și el omorât câteva săptămâni mai târziu.

1776 – A fost anul în care a fost înființat, la Moscova, Teatrul Bolșoi.

1791 – A fost trimis la Curtea de la Viena primul program politic al românilor din Transilvania, numit „Supplex Libellus Valachorum Transsilvaniae”.

1854Franța și Marea Britanie au declarat război Rusiei, în ceea ce a fost numit Războiul Crimeii.

1882 – A fost anul în care școala a devenit obligatorie în Franța.

1910 – Henri Fabre a fost prima persoană din lume care a zburat cu un hidroavion, după decolarea de pe o pistă de apă lângă Martigues, Franța.

1923 – A fost adoptată prin decret regal Constituția României Mari, votată de Parlamentul României la 26 martie 1923. Aceasta era una dintre cele mai avansate și democratice constituții din Europa, în acea vreme.

1926 – A murit Thoma Ionescu. Acesta a fost întemeietorul școlii românești de chirurgie și de anatomie topografică, membru de onoare al Academiei Române.

1930 – A fost un an important pentru Turcia, fiindcă orașele Constantinopol și Angora și-au schimbat denumirea în Istanbul și, respectiv, Ankara.

1947 – A fost înființată Comisia Economică ONU pentru Europa, Asia și Oceanul Pacific.

1948 – După instaurarea comunismului în România au avut loc primele alegeri parlamentare, câștigate de către Frontul Național Democrat cu 93,22% din voturile exprimate.

1957 – A murit Gheorghe Tătărăscu, cel care a fost cel de-al 36-lea prim-ministru al României în perioada 1934-1937 și 1939-1940.

1974 – Nicolae Ceaușescu a fost ales președinte al Republicii Socialiste România de către Marea Adunare Națională.

1994 – A murit Eugen Ionescu. Cunoscut în afara României sub numele de Eugène Ionesco, conform ortografiei franceze, acesta a fost un scriitor de limbă franceză originar din România, protagonist al teatrului absurdului și membru al Academiei Franceze. Piesele sale de teatru au fost jucate pe toate marile scene din Franța.

Foto: Wikipedia.org

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 11 august, a 223-a zi a calendarului gregorian și a 224-a zi în anii bisecți, a consemnat de-a lungul vremii evenimente care au marcat istoria lumii și pe cea a țării noastre. În...
Cele mai noi articole
De ce Sadoveanu nu dădea niciodată bani cu împrumut?
De ce Sadoveanu nu dădea niciodată bani cu împrumut?
Cine nu a auzit despre scriitorul Mihail Sadoveanu? Înainte de scriitorul Sadoveanu a existat omul Mihail Sadoveanu, un bărbat care era pasionat de vânătorie și pescărie. Acesta era înconjurat... citește tot
Inginerul Mircea Ulubeanu, omul care a inventat stabilopozii
Inginerul Mircea Ulubeanu, omul care a inventat stabilopozii
România a avut, de-a lungul timpului, mai multe personalităţi care i-au influenţat dezvoltarea. Cei mai mulți dintre ei sunt cunoscuți, rămânând în istorie prin realizările lor în plan... citește tot
Cum arăta Elena Ceaușescu în costum de baie? Uite cum se bălăcea cu Nicu!
Cum arăta Elena Ceaușescu în costum de baie? Uite cum se bălăcea cu Nicu!
Alături de Elena Lupescu și Elena Udrea, Elena Ceaușescu este una dintre cele mai cunoscute femei care au influențat viața politică din România și, totodată, destinele a milioane de români.... citește tot