Ce s-a întâmplat azi, 28 martie?

28.03.2022
Ce s-a întâmplat azi, 28 martie?

Data de 28 martie este cea de-a 87-a zi a calendarului gregorian. De-a lungul timpului, astăzi, au avut loc mai multe evenimente care au marcat istoria mondială. Unele dintre ele au avut efecte pozitive, altele efecte negative, însă toate și-au pus amprenta asupra omenirii.

Evenimente istorice 28 martie

193 – Garda Pretoriană l-a asasinat pe împăratul roman Pertinax și l-a adus pe tron pe Didius Iulianus, care a fost și el omorât câteva săptămâni mai târziu.

1776 – A fost anul în care a fost înființat, la Moscova, Teatrul Bolșoi.

1791 – A fost trimis la Curtea de la Viena primul program politic al românilor din Transilvania, numit „Supplex Libellus Valachorum Transsilvaniae”.

1854Franța și Marea Britanie au declarat război Rusiei, în ceea ce a fost numit Războiul Crimeii.

1882 – A fost anul în care școala a devenit obligatorie în Franța.

1910 – Henri Fabre a fost prima persoană din lume care a zburat cu un hidroavion, după decolarea de pe o pistă de apă lângă Martigues, Franța.

1923 – A fost adoptată prin decret regal Constituția României Mari, votată de Parlamentul României la 26 martie 1923. Aceasta era una dintre cele mai avansate și democratice constituții din Europa, în acea vreme.

1926 – A murit Thoma Ionescu. Acesta a fost întemeietorul școlii românești de chirurgie și de anatomie topografică, membru de onoare al Academiei Române.

1930 – A fost un an important pentru Turcia, fiindcă orașele Constantinopol și Angora și-au schimbat denumirea în Istanbul și, respectiv, Ankara.

1947 – A fost înființată Comisia Economică ONU pentru Europa, Asia și Oceanul Pacific.

1948 – După instaurarea comunismului în România au avut loc primele alegeri parlamentare, câștigate de către Frontul Național Democrat cu 93,22% din voturile exprimate.

1957 – A murit Gheorghe Tătărăscu, cel care a fost cel de-al 36-lea prim-ministru al României în perioada 1934-1937 și 1939-1940.

1974 – Nicolae Ceaușescu a fost ales președinte al Republicii Socialiste România de către Marea Adunare Națională.

1994 – A murit Eugen Ionescu. Cunoscut în afara României sub numele de Eugène Ionesco, conform ortografiei franceze, acesta a fost un scriitor de limbă franceză originar din România, protagonist al teatrului absurdului și membru al Academiei Franceze. Piesele sale de teatru au fost jucate pe toate marile scene din Franța.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Despre iubirile adultere ale Reginei Maria a României s-au scris sute de mii de rânduri. Numărul de amanți a fost calculat periodic de presa mondenă a vremii, dar și de presa zilelor noastre.... citește tot
Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?
Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?
Cercetările genetice au ajutat la înțelegerea multor boli, precum maladiile rare, Alzheimerul și multe altele. Ultimele studii au evidențiat faptul că alegerile în viață sunt influențate... citește tot
De ce câinele ascunde lucrurile primite de la stăpân?
De ce câinele ascunde lucrurile primite de la stăpân?
Câinele este considerat cel mai bun prieten al omului. Devotamentul și atașamentul față de stăpânul său sunt incredibile, dovedind astfel că iubirea acestui patruped este nemărginită. Se... citește tot
adplus-dvertising