Ce s-a întâmplat azi, 24 martie?

24.03.2022
Ce s-a întâmplat azi, 24 martie?

Pe data de 24 martie se sărbătorește Ziua Mondială a Tuberculozei. În cea de-a 83-a zi a calendarului gregorian au avut loc, de-a lungul timpului, mai multe evenimente istorice care au schimbat lumea. Multe dintre ele au fost uitate, însă redactorii shtiu.ro le readuc în evidență.

Evenimente istorice 24 martie

1714 – Constantin Brâncoveanu a fost mazilit de turci, după ce a fost pârât la aceștia de către boierii nemulțumiți de domnia sa. Drept urmare, fiul stolnicului Constantin Cantacuzino, Ștefan, a preluat conducerea.

1721 – Celebrul compozitor Johann Sebastian Bach a dedicat șase concerte lui Christian Ludwig, margraf de Brandenburg-Schwedt, iar, în prezent, acestea au rămas cunoscute cu numele de Concertele brandenburgice, BWV 1046-1051.

1818 – Gheorghe Lazăr, cel care este considerat fondatorul învățământului în limba română în Țara Românească, a fost numit dascăl de aritmetică, geometrie și geografie la școala de la „Sfântul Sava”.

1874 – S-a născut Harry Houdini. Acesta a fost unul dintre cei mai mari iluzioniști din toate timpurile. Houdini a revoluționat numerele de magie, show-urile sale atrăgând mii de oameni la fiecare reprezentație. Moartea lui Houdini este învăluită în mister și în prezent. Magicianul a decedat în 1926, la vârsta de 52 de ani, chiar de Halloween. Cauza principală se pare că a fost peritonita.

1882 – Robert Koch, microbiolog german, a anunțat descoperirea mycobacterium tuberculosis, bacteria responsabilă pentru tuberculoză.

1965 – După decesul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, funcția de președinte al Consiliului de Stat al României i-a revenit lui Chivu Stoica.

1973 – Trupa de rock Pink Floyd a lansat celebrul album „Dark Side of the Moon”.

1999 – În timpul războiului din Kosovo, NATO a început atacurile asupra Iugoslaviei fără aprobarea Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite (UNSC), fiind prima dată când Alianța a atacat o țară suverană.

2001 – A fost un moment important pentru cultura din România, fiindcă s-a redeschis oficial Galeria de Artă Românească Modernă din cadrul Muzeului Național de Artă al României.

2020 – În această zi s-a decis amânarea Jocurilor Olimpice de la Tokyo pentru anul 2021, din cauza pandemiei de coronavirus.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot