Ce s-a întâmplat azi, 24 martie?

24.03.2022
Ce s-a întâmplat azi, 24 martie?

Pe data de 24 martie se sărbătorește Ziua Mondială a Tuberculozei. În cea de-a 83-a zi a calendarului gregorian au avut loc, de-a lungul timpului, mai multe evenimente istorice care au schimbat lumea. Multe dintre ele au fost uitate, însă redactorii shtiu.ro le readuc în evidență.

Evenimente istorice 24 martie

1714 – Constantin Brâncoveanu a fost mazilit de turci, după ce a fost pârât la aceștia de către boierii nemulțumiți de domnia sa. Drept urmare, fiul stolnicului Constantin Cantacuzino, Ștefan, a preluat conducerea.

1721 – Celebrul compozitor Johann Sebastian Bach a dedicat șase concerte lui Christian Ludwig, margraf de Brandenburg-Schwedt, iar, în prezent, acestea au rămas cunoscute cu numele de Concertele brandenburgice, BWV 1046-1051.

1818 – Gheorghe Lazăr, cel care este considerat fondatorul învățământului în limba română în Țara Românească, a fost numit dascăl de aritmetică, geometrie și geografie la școala de la „Sfântul Sava”.

1874 – S-a născut Harry Houdini. Acesta a fost unul dintre cei mai mari iluzioniști din toate timpurile. Houdini a revoluționat numerele de magie, show-urile sale atrăgând mii de oameni la fiecare reprezentație. Moartea lui Houdini este învăluită în mister și în prezent. Magicianul a decedat în 1926, la vârsta de 52 de ani, chiar de Halloween. Cauza principală se pare că a fost peritonita.

1882 – Robert Koch, microbiolog german, a anunțat descoperirea mycobacterium tuberculosis, bacteria responsabilă pentru tuberculoză.

1965 – După decesul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, funcția de președinte al Consiliului de Stat al României i-a revenit lui Chivu Stoica.

1973 – Trupa de rock Pink Floyd a lansat celebrul album „Dark Side of the Moon”.

1999 – În timpul războiului din Kosovo, NATO a început atacurile asupra Iugoslaviei fără aprobarea Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite (UNSC), fiind prima dată când Alianța a atacat o țară suverană.

2001 – A fost un moment important pentru cultura din România, fiindcă s-a redeschis oficial Galeria de Artă Românească Modernă din cadrul Muzeului Național de Artă al României.

2020 – În această zi s-a decis amânarea Jocurilor Olimpice de la Tokyo pentru anul 2021, din cauza pandemiei de coronavirus.

Foto: Wikipedia.org

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 18 august este cea de-a 230-a zi a calendarului gregorian și a 231-a zi în anii bisecți. În această zi s-au consemnat de-a lungul timpului multe evenimente care au marcat istoria lumii...
Cele mai noi articole
De ce ardelenii spun „ioi” și „ora doi” în loc de „ora două”?
De ce ardelenii spun „ioi” și „ora doi” în loc de „ora două”?
Limba română este vorbită diferit în funcție de regiunea țării. Regionalismele îmbogățesc vocabularul românesc, însă de multe ori nu sunt înțelese de toată lumea și trebuie... citește tot
O româncă furată de țigani a ajuns cea mai apreciată dansatoare de pe „bătrânul continent”
O româncă furată de țigani a ajuns cea mai apreciată dansatoare de pe „bătrânul continent”
Înaintea Primului Război Mondial, la marginea Mangaliei trăia familia lui Nae Berechet. Acesta avea o fetiță în vârstă de șase ani, de o frumusețe răpitoare, pe numele ei Maria. La un... citește tot
De ce avem păr la subraț? La ce folosește?
De ce avem păr la subraț? La ce folosește?
Pentru întreaga lume, corpul uman este un mister constant mereu aflat într-o continuă schimbare. Deși nu putem afla totul despre corpurile noastre, oamenii de știință au descoperit la ce... citește tot