Ce s-a întâmplat azi, 24 martie?

24.03.2022
Ce s-a întâmplat azi, 24 martie?

Pe data de 24 martie se sărbătorește Ziua Mondială a Tuberculozei. În cea de-a 83-a zi a calendarului gregorian au avut loc, de-a lungul timpului, mai multe evenimente istorice care au schimbat lumea. Multe dintre ele au fost uitate, însă redactorii shtiu.ro le readuc în evidență.

Evenimente istorice 24 martie

1714 – Constantin Brâncoveanu a fost mazilit de turci, după ce a fost pârât la aceștia de către boierii nemulțumiți de domnia sa. Drept urmare, fiul stolnicului Constantin Cantacuzino, Ștefan, a preluat conducerea.

1721 – Celebrul compozitor Johann Sebastian Bach a dedicat șase concerte lui Christian Ludwig, margraf de Brandenburg-Schwedt, iar, în prezent, acestea au rămas cunoscute cu numele de Concertele brandenburgice, BWV 1046-1051.

1818 – Gheorghe Lazăr, cel care este considerat fondatorul învățământului în limba română în Țara Românească, a fost numit dascăl de aritmetică, geometrie și geografie la școala de la „Sfântul Sava”.

1874 – S-a născut Harry Houdini. Acesta a fost unul dintre cei mai mari iluzioniști din toate timpurile. Houdini a revoluționat numerele de magie, show-urile sale atrăgând mii de oameni la fiecare reprezentație. Moartea lui Houdini este învăluită în mister și în prezent. Magicianul a decedat în 1926, la vârsta de 52 de ani, chiar de Halloween. Cauza principală se pare că a fost peritonita.

1882 – Robert Koch, microbiolog german, a anunțat descoperirea mycobacterium tuberculosis, bacteria responsabilă pentru tuberculoză.

1965 – După decesul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, funcția de președinte al Consiliului de Stat al României i-a revenit lui Chivu Stoica.

1973 – Trupa de rock Pink Floyd a lansat celebrul album „Dark Side of the Moon”.

1999 – În timpul războiului din Kosovo, NATO a început atacurile asupra Iugoslaviei fără aprobarea Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite (UNSC), fiind prima dată când Alianța a atacat o țară suverană.

2001 – A fost un moment important pentru cultura din România, fiindcă s-a redeschis oficial Galeria de Artă Românească Modernă din cadrul Muzeului Național de Artă al României.

2020 – În această zi s-a decis amânarea Jocurilor Olimpice de la Tokyo pentru anul 2021, din cauza pandemiei de coronavirus.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Lidl și Kaufland NU sunt concurenți! Supermarketurile au același patron
Lidl și Kaufland NU sunt concurenți! Supermarketurile au același patron
România a devenit o țară democratică după căderea comunismului, în anul 1989. Totodată, economia de piață s-a transformat într-una liberă și și-au făcut apariția tot felul de... citește tot
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Anul 2022 a fost unul plin de evenimente la nivel global. Drept urmare, românii au căutat informații pe Google despre lucrurile care au marcat omenirea. La începutul anului trecut lumea a fost... citește tot
Trei motive pentru care românii au „măturat pe jos” cu nemții la Mărăști, Mărăștești și Oituz. Nemții credeau că luptă contra francezilor!
Trei motive pentru care românii au „măturat pe jos” cu nemții la Mărăști, Mărăștești și Oituz. Nemții credeau că luptă ...
Unele dintre cele mai de succes victorii românești pe câmpul de luptă au avut loc în timpul Primului Război Mondial. Unele dintre momentele remarcabile rămân bătălile de la Mărăști,... citește tot