Ce s-a întâmplat azi, 25 martie?

25.03.2022
Ce s-a întâmplat azi, 25 martie?

Data de 25 martie reprezintă cea de-a 84-a zi a calendarului gregorian. Astăzi se sărbătorește în calendarul creștin-ortodox Buna Vestire, adică momentul în care Arhanghelul Gabriel a anunțat-o pe Fecioara Maria că-l va naște pe Iisus Hristos. Totodată, în România, sunt celebrate Ziua Poliției Române și Ziua Națională a Pădurilor.

Evenimente istorice 25 martie

101 – La această dată a început primul război daco-roman. Împăratul Traian a părăsit Roma, îndreptându-se spre Moesia Superior pentru a începe luptele cu dacii conduși de regele Decebal.

1245 – Existența românilor în spațiul danubiano-pontic a fost atestată pentru prima dată într-o scrisoare a papei Inocențiu al IV-lea (1234-1254).

1655 – Fizicianul olandez Christian Huygens a descoperit pentru prima dată Titan, cea mai mare Lună a lui Saturn.

1807 – Anglia a pus capăt definitiv comerțului cu sclavi.

1821 – Grecia și-a declarat independența față de Imperiul Otoman.

1882 – La această dată Biserica Ortodoxă Română a obținut independența față de Patriarhia de la Constantinopol.

1924 – La această dată Grecia a devenit republică, iar în țară a fost sărbătoare națională.

1942 – S-a născut Ana Blandiana. Aceasta este o scriitoare celebră în țara noastră, publicând nu mai puțin de 26 de cărți în limba română. Începând cu anul 2016, Ana este membru corespondent al Academiei Române.

1942 – S-a născut Aretha Franklin. Aceasta a fost considerată, pe bună dreptate, de specialiștii în domeniul muzical drept „Regină a muzicii soul”. Aretha a murit pe 16 august 2018, la vârsta de 76 de ani.

1947 – S-a născut sir Elton John. Acesta este cântăreț, compozitor, cantautor și pianist englez. Muzica sa este ascultată și fredonată de milioane de oameni în întreaga lume.

1949 – A luat naștere Uniunea Scriitorilor din România prin fuziunea Societății Scriitorilor Români cu Societatea Autorilor Dramatici.

1957 – La această dată a fost semnat Tratatul de la Roma, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 1958, în felul acesta punându-se bazele Comunității Economice Europene, CEE, devenită ulterior Uniunea Europeană de la 1 noiembrie 1993, data intrării în vigoare a Tratatului de la Maastricht.

1998 – Comisia Europeană a recomandat adoptarea monedei unice, Euro, de către 11 țări din Uniunea Europeană.

2002– A avut loc, la București, summitul Grupului de la Vilnius (Primăvara noilor aliați) ce a adus în discuție extinderea Alianței către estul Europei și aderarea statelor candidate la NATO. Totodată, s-a conștientizat importanța strategică pe care o are zona Mării Negre.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Lidl și Kaufland NU sunt concurenți! Supermarketurile au același patron
Lidl și Kaufland NU sunt concurenți! Supermarketurile au același patron
România a devenit o țară democratică după căderea comunismului, în anul 1989. Totodată, economia de piață s-a transformat într-una liberă și și-au făcut apariția tot felul de... citește tot
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Anul 2022 a fost unul plin de evenimente la nivel global. Drept urmare, românii au căutat informații pe Google despre lucrurile care au marcat omenirea. La începutul anului trecut lumea a fost... citește tot
Trei motive pentru care românii au „măturat pe jos” cu nemții la Mărăști, Mărăștești și Oituz. Nemții credeau că luptă contra francezilor!
Trei motive pentru care românii au „măturat pe jos” cu nemții la Mărăști, Mărăștești și Oituz. Nemții credeau că luptă ...
Unele dintre cele mai de succes victorii românești pe câmpul de luptă au avut loc în timpul Primului Război Mondial. Unele dintre momentele remarcabile rămân bătălile de la Mărăști,... citește tot