Ce s-a întâmplat azi, 25 martie?

25.03.2022
Ce s-a întâmplat azi, 25 martie?

Data de 25 martie reprezintă cea de-a 84-a zi a calendarului gregorian. Astăzi se sărbătorește în calendarul creștin-ortodox Buna Vestire, adică momentul în care Arhanghelul Gabriel a anunțat-o pe Fecioara Maria că-l va naște pe Iisus Hristos. Totodată, în România, sunt celebrate Ziua Poliției Române și Ziua Națională a Pădurilor.

Evenimente istorice 25 martie

101 – La această dată a început primul război daco-roman. Împăratul Traian a părăsit Roma, îndreptându-se spre Moesia Superior pentru a începe luptele cu dacii conduși de regele Decebal.

1245 – Existența românilor în spațiul danubiano-pontic a fost atestată pentru prima dată într-o scrisoare a papei Inocențiu al IV-lea (1234-1254).

1655 – Fizicianul olandez Christian Huygens a descoperit pentru prima dată Titan, cea mai mare Lună a lui Saturn.

1807 – Anglia a pus capăt definitiv comerțului cu sclavi.

1821 – Grecia și-a declarat independența față de Imperiul Otoman.

1882 – La această dată Biserica Ortodoxă Română a obținut independența față de Patriarhia de la Constantinopol.

1924 – La această dată Grecia a devenit republică, iar în țară a fost sărbătoare națională.

1942 – S-a născut Ana Blandiana. Aceasta este o scriitoare celebră în țara noastră, publicând nu mai puțin de 26 de cărți în limba română. Începând cu anul 2016, Ana este membru corespondent al Academiei Române.

1942 – S-a născut Aretha Franklin. Aceasta a fost considerată, pe bună dreptate, de specialiștii în domeniul muzical drept „Regină a muzicii soul”. Aretha a murit pe 16 august 2018, la vârsta de 76 de ani.

1947 – S-a născut sir Elton John. Acesta este cântăreț, compozitor, cantautor și pianist englez. Muzica sa este ascultată și fredonată de milioane de oameni în întreaga lume.

1949 – A luat naștere Uniunea Scriitorilor din România prin fuziunea Societății Scriitorilor Români cu Societatea Autorilor Dramatici.

1957 – La această dată a fost semnat Tratatul de la Roma, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 1958, în felul acesta punându-se bazele Comunității Economice Europene, CEE, devenită ulterior Uniunea Europeană de la 1 noiembrie 1993, data intrării în vigoare a Tratatului de la Maastricht.

1998 – Comisia Europeană a recomandat adoptarea monedei unice, Euro, de către 11 țări din Uniunea Europeană.

2002– A avut loc, la București, summitul Grupului de la Vilnius (Primăvara noilor aliați) ce a adus în discuție extinderea Alianței către estul Europei și aderarea statelor candidate la NATO. Totodată, s-a conștientizat importanța strategică pe care o are zona Mării Negre.

Foto: Wikipedia.org

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 18 august este cea de-a 230-a zi a calendarului gregorian și a 231-a zi în anii bisecți. În această zi s-au consemnat de-a lungul timpului multe evenimente care au marcat istoria lumii...
Cele mai noi articole
De ce ardelenii spun „ioi” și „ora doi” în loc de „ora două”?
De ce ardelenii spun „ioi” și „ora doi” în loc de „ora două”?
Limba română este vorbită diferit în funcție de regiunea țării. Regionalismele îmbogățesc vocabularul românesc, însă de multe ori nu sunt înțelese de toată lumea și trebuie... citește tot
O româncă furată de țigani a ajuns cea mai apreciată dansatoare de pe „bătrânul continent”
O româncă furată de țigani a ajuns cea mai apreciată dansatoare de pe „bătrânul continent”
Înaintea Primului Război Mondial, la marginea Mangaliei trăia familia lui Nae Berechet. Acesta avea o fetiță în vârstă de șase ani, de o frumusețe răpitoare, pe numele ei Maria. La un... citește tot
De ce avem păr la subraț? La ce folosește?
De ce avem păr la subraț? La ce folosește?
Pentru întreaga lume, corpul uman este un mister constant mereu aflat într-o continuă schimbare. Deși nu putem afla totul despre corpurile noastre, oamenii de știință au descoperit la ce... citește tot