Ce s-a întâmplat azi, 28 aprilie?

28.04.2022
Ce s-a întâmplat azi, 28 aprilie?

Pe data de 28 aprilie sunt sărbătorite Ziua internațională pentru comemorarea victimelor accidentelor de muncă și Ziua Internațională pentru Sănătate și Securitate la locul de muncă. Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 118-a zi a calendarului gregorian.

Evenimente istorice 28 aprilie

1859 – A fost anul în care Alexandru Ioan Cuza a înființat Biroul de Statistică al Țării Românești și l-a numit ca șef pe Dionisie Pop Marțian.

1908 – A luat naștere Societatea Scriitorilor Români, iar primul președinte a fost Cincinat Pavelescu.

1920 – A fost anul în care Azerbaidjan a intrat în componența Uniunii Sovietice.

1932 – A fost un an istoric pentru medicină, fiindcă a fost anunțat vaccinul împotriva febrei galbene.

1937 – S-a născut Saddam Hussein. Acesta a fost președintele Irakului în perioada 1979 – 2003 și prim-ministru al acestei țări între 1979 – 1991 și 1994 – 2003. Regimul său a fost unul în dictatorial. Hussein a murit pe data de 30 decembrie 2006, la vârsta de 69 de ani.

1945 – A murit Benito Mussolini. Acesta a fost un lider politic italian care a devenit dictatorul fascist al Italiei din anul 1925 și până în 1945, la sfârșitul celui De-al Doilea Război Mondial. Inițial un socialist revoluționar, a creat mișcarea fascistă paramilitară în 1919 și a devenit prim-ministru în 1922. Numit „Il Duce” (Liderul) de către compatrioți sau pur și simplu „Mussolini”, el s-a aliat cu Adolf Hitler în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, bazându-se pe dictatorul german pentru a-și susține conducerea. Mussolini a fost ucis de un pluton de execuție la scurt timp după capitularea germană în Italia în 1945.

1952 – Statele Unite ale Americii a pus capăt ocupației asupra Japoniei.

1969 – Charles de Gaulle a demisionat din funcția de președinte al Franței.

1990 – Consiliul European a adoptat o hotărâre, prin care se stabilește extinderea relațiilor cu statele Europei Centrale și de Est.

1992 – Fostul șef al Securității din România, Iulian Vlad, a fost condamnat la 12 ani închisoare cu executare și degradare militară.

2001 – Americanul Dennis Tito a devenit primul om care a călătorit în spațiu ca turist.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot