Ce s-a întâmplat azi, 27 februarie?

27.02.2023
Ce s-a întâmplat azi, 27 februarie?

În data de 27 februarie, la nivel mondial, este celebrată Ziua Internațională a Ursului Polar. De-a lungul timpului, omenirea a trecut prin multe schimbări din cauza sau datorită evenimentelor care au avut loc astăzi.

Evenimente istorice 27 februarie

274 – S-a născut Gaius Flavius Valerius Aurelius Constantinus, cunoscut sub numele de Constantin cel Mare. Domnia sa a fost una dintre cele mai importante din istoria Imperiului Roman. El s-a făcut remarcat, în special, pentru stabilirea libertății religioase individuale, care a pus capăt persecuțiilor creștinilor. Constantin cel Mare a decedat în data de 22 mai 337.

1470 – Orașul Brăila a fost incendiat de Ștefan cel Mare, în tentativa acestuia de a-l elibera de sub dominația turcilor. Imperiul Otoman avea o influență puternică în Țara Romanească, pe tron aflându-se Radu cel Frumos acceptat de Poartă.

1710 – S-a născut Constantin Mavrocordat. Acesta a fost unul dintre cei mai importanți domnitori români din epoca fanariotă, aflându-se de șase ori la conducerea Țării Românești și de patru ori în fruntea Moldovei. Constantin Mavrocordat a murit în data de 15 decembrie 1769, la vârsta de 59 de ani.

1844 – În această dată, Republica Dominicană și-a câștigat independența față de Haiti.

1872 – S-a născut Alexandru Vaida-Voevod. Acesta a fost un lider marcant al Partidului Național Român, ulterior Partidul Național-Țărănesc, fiind al 28 premier al României în trei mandate. Alexandru Vaida-Voevod a murit în data de 19 martie 1950, la vârsta de 78 de ani.

1900 – A fost înființat Partidul Laburist în Anglia.

1900 – A luat naștere clubul de fotbal FC Bayern Munchen.

1920 – A decedat Alexandru Dimitrie Xenopol, la vârsta de 72 de ani. Acesta a fost unul dintre marii scriitori ai țării. Filozof și istoric de talie mondială, Xenopol a realizat prima mare sinteză a istoriei românești.

1938 – În România a fost promulgată o nouă Constituție. Aceasta a favorizat dictatura regală a lui Carol al II–lea și sfârșitul regimului parlamentar.

1951 – În această zi, în Statele Unite ale Americii a fost adoptat al 22-lea Amendament al Constituției care limitează termenul prezidențial la un maxim de două mandate.

1990 – A murit Alexandru Rosseti, la vârsta de 94 de ani. Acesta a fost un reputat filolog și lingvist, iar pentru meritele sale a devenit titular al Academiei Române din 1948.

1991 – În timpul Războiului din Golf, președintele Statelor Unite ale Americii George Bush a anunțat că „Kuwaitul este eliberat.”

2010 – Chile a fost zguduit de un cutremur de 8,8 grade pe scara Richter.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
De ce nu toate rațele pot să zboare?
De ce nu toate rațele pot să zboare?
În curtea bunicilor de la țară întotdeauna au fost văzute rațe care măcăne sau nu, dar care nu pot zbura. Păsările curților sunt găinile, gâștele, curcile sau rațele. Toate acestea... citește tot
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
adplus-dvertising