Ce s-a întâmplat azi, 27 februarie?

27.02.2023
Ce s-a întâmplat azi, 27 februarie?

În data de 27 februarie, la nivel mondial, este celebrată Ziua Internațională a Ursului Polar. De-a lungul timpului, omenirea a trecut prin multe schimbări din cauza sau datorită evenimentelor care au avut loc astăzi.

Evenimente istorice 27 februarie

274 – S-a născut Gaius Flavius Valerius Aurelius Constantinus, cunoscut sub numele de Constantin cel Mare. Domnia sa a fost una dintre cele mai importante din istoria Imperiului Roman. El s-a făcut remarcat, în special, pentru stabilirea libertății religioase individuale, care a pus capăt persecuțiilor creștinilor. Constantin cel Mare a decedat în data de 22 mai 337.

1470 – Orașul Brăila a fost incendiat de Ștefan cel Mare, în tentativa acestuia de a-l elibera de sub dominația turcilor. Imperiul Otoman avea o influență puternică în Țara Romanească, pe tron aflându-se Radu cel Frumos acceptat de Poartă.

1710 – S-a născut Constantin Mavrocordat. Acesta a fost unul dintre cei mai importanți domnitori români din epoca fanariotă, aflându-se de șase ori la conducerea Țării Românești și de patru ori în fruntea Moldovei. Constantin Mavrocordat a murit în data de 15 decembrie 1769, la vârsta de 59 de ani.

1844 – În această dată, Republica Dominicană și-a câștigat independența față de Haiti.

1872 – S-a născut Alexandru Vaida-Voevod. Acesta a fost un lider marcant al Partidului Național Român, ulterior Partidul Național-Țărănesc, fiind al 28 premier al României în trei mandate. Alexandru Vaida-Voevod a murit în data de 19 martie 1950, la vârsta de 78 de ani.

1900 – A fost înființat Partidul Laburist în Anglia.

1900 – A luat naștere clubul de fotbal FC Bayern Munchen.

1920 – A decedat Alexandru Dimitrie Xenopol, la vârsta de 72 de ani. Acesta a fost unul dintre marii scriitori ai țării. Filozof și istoric de talie mondială, Xenopol a realizat prima mare sinteză a istoriei românești.

1938 – În România a fost promulgată o nouă Constituție. Aceasta a favorizat dictatura regală a lui Carol al II–lea și sfârșitul regimului parlamentar.

1951 – În această zi, în Statele Unite ale Americii a fost adoptat al 22-lea Amendament al Constituției care limitează termenul prezidențial la un maxim de două mandate.

1990 – A murit Alexandru Rosseti, la vârsta de 94 de ani. Acesta a fost un reputat filolog și lingvist, iar pentru meritele sale a devenit titular al Academiei Române din 1948.

1991 – În timpul Războiului din Golf, președintele Statelor Unite ale Americii George Bush a anunțat că „Kuwaitul este eliberat.”

2010 – Chile a fost zguduit de un cutremur de 8,8 grade pe scara Richter.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Gențile mini au devenit alegerea ideală pentru cei care apreciază funcționalitatea și eleganța într-un pachet compact. Indiferent dacă preferi un stil minimalist sau unul plin de detalii... citește tot
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot