Ce s-a întâmplat azi, 27 februarie?

27.02.2023
Ce s-a întâmplat azi, 27 februarie?

În data de 27 februarie, la nivel mondial, este celebrată Ziua Internațională a Ursului Polar. De-a lungul timpului, omenirea a trecut prin multe schimbări din cauza sau datorită evenimentelor care au avut loc astăzi.

Evenimente istorice 27 februarie

274 – S-a născut Gaius Flavius Valerius Aurelius Constantinus, cunoscut sub numele de Constantin cel Mare. Domnia sa a fost una dintre cele mai importante din istoria Imperiului Roman. El s-a făcut remarcat, în special, pentru stabilirea libertății religioase individuale, care a pus capăt persecuțiilor creștinilor. Constantin cel Mare a decedat în data de 22 mai 337.

1470 – Orașul Brăila a fost incendiat de Ștefan cel Mare, în tentativa acestuia de a-l elibera de sub dominația turcilor. Imperiul Otoman avea o influență puternică în Țara Romanească, pe tron aflându-se Radu cel Frumos acceptat de Poartă.

1710 – S-a născut Constantin Mavrocordat. Acesta a fost unul dintre cei mai importanți domnitori români din epoca fanariotă, aflându-se de șase ori la conducerea Țării Românești și de patru ori în fruntea Moldovei. Constantin Mavrocordat a murit în data de 15 decembrie 1769, la vârsta de 59 de ani.

1844 – În această dată, Republica Dominicană și-a câștigat independența față de Haiti.

1872 – S-a născut Alexandru Vaida-Voevod. Acesta a fost un lider marcant al Partidului Național Român, ulterior Partidul Național-Țărănesc, fiind al 28 premier al României în trei mandate. Alexandru Vaida-Voevod a murit în data de 19 martie 1950, la vârsta de 78 de ani.

1900 – A fost înființat Partidul Laburist în Anglia.

1900 – A luat naștere clubul de fotbal FC Bayern Munchen.

1920 – A decedat Alexandru Dimitrie Xenopol, la vârsta de 72 de ani. Acesta a fost unul dintre marii scriitori ai țării. Filozof și istoric de talie mondială, Xenopol a realizat prima mare sinteză a istoriei românești.

1938 – În România a fost promulgată o nouă Constituție. Aceasta a favorizat dictatura regală a lui Carol al II–lea și sfârșitul regimului parlamentar.

1951 – În această zi, în Statele Unite ale Americii a fost adoptat al 22-lea Amendament al Constituției care limitează termenul prezidențial la un maxim de două mandate.

1990 – A murit Alexandru Rosseti, la vârsta de 94 de ani. Acesta a fost un reputat filolog și lingvist, iar pentru meritele sale a devenit titular al Academiei Române din 1948.

1991 – În timpul Războiului din Golf, președintele Statelor Unite ale Americii George Bush a anunțat că „Kuwaitul este eliberat.”

2010 – Chile a fost zguduit de un cutremur de 8,8 grade pe scara Richter.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot