Ce s-a întâmplat azi, 27 februarie?

27.02.2023
Ce s-a întâmplat azi, 27 februarie?

În data de 27 februarie, la nivel mondial, este celebrată Ziua Internațională a Ursului Polar. De-a lungul timpului, omenirea a trecut prin multe schimbări din cauza sau datorită evenimentelor care au avut loc astăzi.

Evenimente istorice 27 februarie

274 – S-a născut Gaius Flavius Valerius Aurelius Constantinus, cunoscut sub numele de Constantin cel Mare. Domnia sa a fost una dintre cele mai importante din istoria Imperiului Roman. El s-a făcut remarcat, în special, pentru stabilirea libertății religioase individuale, care a pus capăt persecuțiilor creștinilor. Constantin cel Mare a decedat în data de 22 mai 337.

1470 – Orașul Brăila a fost incendiat de Ștefan cel Mare, în tentativa acestuia de a-l elibera de sub dominația turcilor. Imperiul Otoman avea o influență puternică în Țara Romanească, pe tron aflându-se Radu cel Frumos acceptat de Poartă.

1710 – S-a născut Constantin Mavrocordat. Acesta a fost unul dintre cei mai importanți domnitori români din epoca fanariotă, aflându-se de șase ori la conducerea Țării Românești și de patru ori în fruntea Moldovei. Constantin Mavrocordat a murit în data de 15 decembrie 1769, la vârsta de 59 de ani.

1844 – În această dată, Republica Dominicană și-a câștigat independența față de Haiti.

1872 – S-a născut Alexandru Vaida-Voevod. Acesta a fost un lider marcant al Partidului Național Român, ulterior Partidul Național-Țărănesc, fiind al 28 premier al României în trei mandate. Alexandru Vaida-Voevod a murit în data de 19 martie 1950, la vârsta de 78 de ani.

1900 – A fost înființat Partidul Laburist în Anglia.

1900 – A luat naștere clubul de fotbal FC Bayern Munchen.

1920 – A decedat Alexandru Dimitrie Xenopol, la vârsta de 72 de ani. Acesta a fost unul dintre marii scriitori ai țării. Filozof și istoric de talie mondială, Xenopol a realizat prima mare sinteză a istoriei românești.

1938 – În România a fost promulgată o nouă Constituție. Aceasta a favorizat dictatura regală a lui Carol al II–lea și sfârșitul regimului parlamentar.

1951 – În această zi, în Statele Unite ale Americii a fost adoptat al 22-lea Amendament al Constituției care limitează termenul prezidențial la un maxim de două mandate.

1990 – A murit Alexandru Rosseti, la vârsta de 94 de ani. Acesta a fost un reputat filolog și lingvist, iar pentru meritele sale a devenit titular al Academiei Române din 1948.

1991 – În timpul Războiului din Golf, președintele Statelor Unite ale Americii George Bush a anunțat că „Kuwaitul este eliberat.”

2010 – Chile a fost zguduit de un cutremur de 8,8 grade pe scara Richter.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
Când vine vorba despre conducători nebuni, cu siguranță împăratul Caligula ar putea să intre în Top 3. Caligula (nr. „Cizmă”) a condus Imperiul Roman între anii 37-41. În doar patru... citește tot
Care este cel mai mic munte din lume?
Care este cel mai mic munte din lume?
De obicei, denumirea de munte ne duce cu gândul la înălțime. De exemplu, Vârful Everest din munții Himalaya are o înălțime maximă de 8.848,86 m, fiind cel mai înalt punct din lume. În... citește tot
Cum arată casa în care a copilărit Iohannis?
Cum arată casa în care a copilărit Iohannis?
Subiectul caselor lui Iohannis este iarăși în prim-plan, după ce publicația Recorder a publicat un reportaj prin care se sugerează că actualul președinte al României își pregătește... citește tot