Ce s-a întâmplat azi, 27 februarie?

27.02.2023
Ce s-a întâmplat azi, 27 februarie?

În data de 27 februarie, la nivel mondial, este celebrată Ziua Internațională a Ursului Polar. De-a lungul timpului, omenirea a trecut prin multe schimbări din cauza sau datorită evenimentelor care au avut loc astăzi.

Evenimente istorice 27 februarie

274 – S-a născut Gaius Flavius Valerius Aurelius Constantinus, cunoscut sub numele de Constantin cel Mare. Domnia sa a fost una dintre cele mai importante din istoria Imperiului Roman. El s-a făcut remarcat, în special, pentru stabilirea libertății religioase individuale, care a pus capăt persecuțiilor creștinilor. Constantin cel Mare a decedat în data de 22 mai 337.

1470 – Orașul Brăila a fost incendiat de Ștefan cel Mare, în tentativa acestuia de a-l elibera de sub dominația turcilor. Imperiul Otoman avea o influență puternică în Țara Romanească, pe tron aflându-se Radu cel Frumos acceptat de Poartă.

1710 – S-a născut Constantin Mavrocordat. Acesta a fost unul dintre cei mai importanți domnitori români din epoca fanariotă, aflându-se de șase ori la conducerea Țării Românești și de patru ori în fruntea Moldovei. Constantin Mavrocordat a murit în data de 15 decembrie 1769, la vârsta de 59 de ani.

1844 – În această dată, Republica Dominicană și-a câștigat independența față de Haiti.

1872 – S-a născut Alexandru Vaida-Voevod. Acesta a fost un lider marcant al Partidului Național Român, ulterior Partidul Național-Țărănesc, fiind al 28 premier al României în trei mandate. Alexandru Vaida-Voevod a murit în data de 19 martie 1950, la vârsta de 78 de ani.

1900 – A fost înființat Partidul Laburist în Anglia.

1900 – A luat naștere clubul de fotbal FC Bayern Munchen.

1920 – A decedat Alexandru Dimitrie Xenopol, la vârsta de 72 de ani. Acesta a fost unul dintre marii scriitori ai țării. Filozof și istoric de talie mondială, Xenopol a realizat prima mare sinteză a istoriei românești.

1938 – În România a fost promulgată o nouă Constituție. Aceasta a favorizat dictatura regală a lui Carol al II–lea și sfârșitul regimului parlamentar.

1951 – În această zi, în Statele Unite ale Americii a fost adoptat al 22-lea Amendament al Constituției care limitează termenul prezidențial la un maxim de două mandate.

1990 – A murit Alexandru Rosseti, la vârsta de 94 de ani. Acesta a fost un reputat filolog și lingvist, iar pentru meritele sale a devenit titular al Academiei Române din 1948.

1991 – În timpul Războiului din Golf, președintele Statelor Unite ale Americii George Bush a anunțat că „Kuwaitul este eliberat.”

2010 – Chile a fost zguduit de un cutremur de 8,8 grade pe scara Richter.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot