Ce s-a întâmplat azi, 26 septembrie?

26.09.2022
Ce s-a întâmplat azi, 26 septembrie?

Pe data de 26 septembrie sunt celebrate Ziua Europeană a Limbilor, Ziua internațională pentru eliminarea totală a armelor nucleare⁠ și Ziua Națională a Contracepției. Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 269-a zi a calendarului gregorian și a 270-a zi în anii bisecți.

Evenimente istorice 26 septembrie

1387 – În această zi, Petru I Mușat, domnul Moldovei, a recunoscut suzeranitate poloneză, în schimbul protecției și integrității teritoriale.

1687 – Trupele venețiene au distrus cu bombe, parțial, Partenonul (templul dedicat zeiței Athena Parthenos) din Atena, în timpul Asediului Acropolei. Locația era folosită ca depozit de praf de pușcă de către armata otomană.

1815 – A avut loc un eveniment cu multiple semnificații istorice, fiindcă a fost semnat, la Paris, actul de constituire a „Sfintei Alianțe”. Acordul a fost semnat de Alexandru I, țarul Rusiei (1801-1825), Francisc I, împăratul Austriei (1804-1835), și Frederic Wilhelm al III-lea, rege al Prusiei (1797-1840).

1874 – A avut loc în România, la București, prima competiție internațională din istoria țării noastre. Este vorba despre un concurs de tir (tragere la semn).

1905 – Albert Einstein a prezentat oamenilor teoria relativității restrânse, odată cu publicarea lucrării „Despre electrodinamica corpurilor în mișcare”.

1960 – În această zi a avut loc prima dezbatere televizată, între doi candidați la președinția SUA. La Chicago, Illinois, înaintea alegerilor prezidențiale, s-au întâlnit față în față Richard Nixon și John F. Kennedy.

1969 – A fost lansat ultimul album, intitulat „Abbey Road”, al formației Beatles.

1973Avionul Concorde a efectuat prima traversare continuă a Oceanului Atlantic într-un timp record.

1991 – A avut loc a patra Mineriadă, când minerii revin în Piața Victoriei. Au loc negocieri cu ușile închise, între reprezentanții minerilor și cei ai conducerii țării. Se obține demisia Guvernului Roman, anunțată la orele 12:30, din balconul Palatului Victoria. Seara, minerii încearcă să patrundă în Televiziunea Română. Au loc scene de violență și de vandalism, Wikipedia.org.

1996 – A murit Nicu Ceaușescu, la vârsta de 45 de ani. Acesta a fost al treilea copil al lui Nicolae Ceaușescu și Elenei Ceaușescu. Nicu a fost numit în funcția de prim-secretar al organizației PCR Sibiu către sfârșitul regimului comunist, fiind văzut ca un potențial succesor în funcție al tatălui său.

2016 – A murit Ioan Gyuri Pascu. Acesta a fost în decursul vieții muzician și actor, membru al grupului de umor Divertis din anul 1987.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot