Ce s-a întâmplat azi, 26 mai?

26.05.2022
Ce s-a întâmplat azi, 26 mai?

Pe data de 26 mai, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sf. Ap. Carp și Alfeu, din cei 70; Sf. Mc. Averchie și Elena. Trebuie știut că această dată reprezintă cea de-a 146-a zi a calendarului gregorian.

Evenimente istorice 26 mai

1293 – Un cutremur devastator a lovit Japonia, în orașul Kamakura, ucigând peste 23.000 de oameni.

1488 – A fost finalizată biserica „Sf. Gheorghe” de la Voroneț, ctitoria lui Ștefan cel Mare. Aceasta este considerată „Capela Sixtină a Estului” datorită frescei de pe faţada de vest care ilustrează „Judecata de Apoi”.

1679 – A fost pusă prima cărămidă la Mănăstirea Cotroceni, ctitorie a lui Șerban Cantacuzino, domn al Munteniei (1678–1688 ). Istoria Palatului Cotroceni începe în anul 1679, când domnitorul Cantacuzino decide să construiască pe dealul Cotrocenilor o mănăstire. Zona prinde viață în același an, iar pe lângă lăcașul de cult mai sunt ridicate și case egumenesti şi chiliile călugărilor. În partea de nord au fost construite și case domnești.

1805 – Napoleon Bonaparte a devenit rege și al Italiei, fiind încoronat, în Domul din Milano, cu Coroana de fier a regilor longobarzi.

1896 – Nicolae al II-lea a devenit ultimul țar al Rusiei imperiale.

1896 – Lumea financiară a cunoscut o nouă schimbare, după ce a fost publicat pentru prima oară indicele bursier Dow Jones Industrial Average.

1907 – S-a născut John Wayne, pe numele său adevărat Marion Robert Morrison. Acesta a fost considerat cel mai bun actor de filme western din istoria cinematografiei. John Wayne a murit pe data de 11 iunie 1979, la vârsta de 72 de ani.

1918 – Georgia și-a declarat independența.

1940 – A început Bătălia de la Dunkirk, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Acest conflict a rămas cunoscut în istorie pentru evacuarea forțelor Aliaților, care fuseseră separate de principalele trupe ale defensivei franceze de înaintarea rapidă a trupelor germane.

1941 – Flota britanică a reușit să distrugă mândria navelor naziste, cuirasatul Bismarck.

1984 – Dictatorul Nicolae Ceaușescu a inaugurat Canalul Dunăre-Marea Neagră (Ramura principală+Ramura de Sud).

1986 – Steagul european este adoptat de către Comunitatea Europeană.

2010 – A murit Jean Constantin. Acesta a fost unul dintre cei mai mari actori din istoria țării noastre, fiind un adevărat maestru al comediei.

Foto: Wikipedia.org

AZI ÎN ISTORIE
De-a lungul timpului, pe data de 2 iulie au avut loc evenimente istorice care au influențat modul cum omenirea a avansat. Fie că au fost evenimente cu efecte pozitive, fie că au fost cu efecte...
Cele mai noi articole
Cum funcționează creierul uman?
Cum funcționează creierul uman?
Creierul funcționează ca un adevărat computer. Acesta prelucrează informațiile pe care le primește de la simțuri și organism, iar după aceea trimite înapoi mesaje către corp. Creierul este... citește tot
Broasca țestoasă. De ce trăiesc atât de mult țestoasele?
Broasca țestoasă. De ce trăiesc atât de mult țestoasele?
Pe insula Sfânta Elena din Atlanticul de Sud trăiește o creatură pe care Guinness World Records a numit-o „cel mai bătrân animal terestru din lume”. Numele său este Jonathan,  broasca... citește tot
Condimentul care face minuni în lupta cu cancerul. Asiaticii îl folosesc intens
Condimentul care face minuni în lupta cu cancerul. Asiaticii îl folosesc intens
Cancerul este una dintre cele mai necruțătoare boli din lume. Din păcate, nici până în prezent nu a fost găsit un tratament care să eradicheze această afecțiune, însă viața oamenilor... citește tot
Shtiu.ro