Ce s-a întâmplat azi, 26 iunie?

26.06.2022
Ce s-a întâmplat azi, 26 iunie?

Pe data de 26 iunie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sf. Cuv. David din Tesalonic și Sf. Ier. Ioan, episcopul Goției. La nivel mondial sunt celebrate Ziua Internațională pentru Sprijinirea Victimelor Torturii și Ziua Internațională Împotriva Abuzului și Traficului Ilicit de Droguri, în timp ce în România, din anul 1998, este Ziua Drapelului Național. Această dată reprezintă cea de-a 177-a zi a calendarului gregorian și a 178-a zi în anii bisecți.

Evenimente istorice 26 iunie

1483 – Richard al III-lea a devenit regele Angliei. Acesta s-a aflat la conducere până la moartea lui, fiind ultimul monarh din Casa de York.

1599 – A fost semnat un acord între Țara Românească și Transilvania, în urma căruia Mihai Viteazul a acceptat suzeranitatea lui Andrei Bathory, în schimbul recunoasterii domniei ereditare în familia domnitorului român.

1819 – A fost anul în care a fost patentată pentru prima dată bicicleta.

1848 – A fost o zi istorică, fiindcă rromii care erau robi au fost eliberați în Țara Românească în urma unui decret guvernamental.

1877 – În timpul Războiului de Independență, în zona Calafat-Vidin, au avut loc schimburi de focuri între trupele române și cele otomane, în urma cărora sergentul Nicolae Popescu a murit, fiind prima pierdere umană a noastră în acest conflict.

1886 – La această dată chimistul Henri Moissan a descoperit fluorul.

1906 – A avut loc primul Grand Prix auto din istorie, în localitatea franceză Le Mans, când 32 de mașini s-au întrecut pentru câștigarea cursei.

1935 – În această zi, în Germania nazistă s-a decis ca armata să fie obligatorie 6 luni pentru bărbații între 18 și 25 de ani.

1945 – A fost o zi istorică, fiindcă a fost semnată la San Francisco, în Statele Unite ale Americii, Carta Națiunilor Unite.

1963 – Președintele SUA John F. Kennedy a vizitat Berlinul, la 2 ani după construirea Zidului Berlinului, afirmând că va susține orașul. Șeful SUA a vorbit unei mulțimi uriașe, discursul rămânând în istorie: „Astăzi, într-o lume a libertății, cea mai mare mândrie este să spun: Ich bin ein Berliner”.

1967 – La această dată Karol Wojtyła, viitorul Papa Ioan Paul al II-lea, a devenit cardinal.

1974 – Au fost utilizate pentru prima dată codurile de bare într-un supermarket din Statele Unite ale Americii.

1977 – În Indianapolis, la Market Square Arena, a avut loc ultimul concert al lui Elvis Presley, cel numit „Regele Rock-n-Roll-ului”.

2000 – În această zi, Vaticanul a făcut public cel de-al treilea secret revelat de Fecioara Maria, pe data de 13 iulie 1917, celor trei copii din localitatea portugheză Fatima.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
În ultimii ani, inteligența artificială (AI) a avansat enorm și computerele au depășit limite pe care le consideram imposibile acum puțină vreme. Deși, probabil, în viitor unii ne vom... citește tot
Poate rămâne Șoșoacă fără mandat de europarlamentar din cauza comportamentului său?
Poate rămâne Șoșoacă fără mandat de europarlamentar din cauza comportamentului său?
În urmă cu câteva zile, Diana Șoșoacă a atras atenția Europei după ce a făcut un scandal monstru în Parlamentuul European. Reprezentanta României a fost dată afară, joi, din plenul... citește tot