Ce s-a întâmplat azi, 26 decembrie?

26.12.2022
Ce s-a întâmplat azi, 26 decembrie?

Multe evenimente istorice sunt uitate odată cu trecerea timpului, însă redactorii shtiu.ro le readuc în prim plan pe cele care au avut un impact major în viețile oamenilor. De exemplu, în calendarul creștin-ortodox, această dată este foarte importantă deoarece este a doua zi după Crăciun, după Nașterea Domnului. Totodată, este celebrat și Nicodim de la Tismana. A doua zi de Crăciun reprezintă cea de-a 360-a zi a calendarului gregorian și a 361-a zi în anii bisecți. Trebuie precizat că până la finele anului mai sunt 5 zile.

Evenimente istorice 26 decembrie

1893 – S-a născut Mao Zedong. Acesta a preluat puterea în China după 1949, când era liderul Partidului Comunist. Mao Zedong a fost un conducător foarte dur, măsurile sale ducând la moarte a aproximativ 70 de milioane de chinezi. Mao a murit în data de 9 septembrie 1976, la vârsta de 82 de ani.

1908 – În această zi Jack Johnson a devenit campion mondial la box. Acesta a fost prima persoană afro-americană care a reușit o asemenea performanță.

1925Turcia a hotărât să adopte calendarul gregorian, iar acesta să fie folosit de la 1 ianuarie 1926.

1972 – A decedat Harry S. Truman, la vârsta de 88 de ani. Acesta a fost cel de-al 33-lea președinte al Statelor Unite ale Americii, în perioada 1945 – 1953.

1982 – Revista „Time” a acordat premiul „Persoana Anului”, pentru prima dată, unui computer personal.

1989 – În timpul Revoluției Române din 1989, s-a constituit Frontul Salvării Naționale, care a format un guvern provizoriu. Noul Executiv a anunțat modificări în Constituție, care garantează drepturile minorităților naționale, autorizează libera angajare în câmpul muncii, introduce în țară economia de piață liberă și promite desfășurarea liberă a alegerilor.

2004 – În această zi a avut loc un puternic cutremur în Oceanul Indian. Seismul a cauzat un tsunami imens devastând Sri Lanka, India, Indonezia, Thailanda, Malaysia, Maldive și alte zone. Din păcate, cifrele dezastrului sunt groaznice, peste 230.000 de oameni au decedat.

2006 – A murit Gerald Rudolph Ford, Jr., cunoscut mai ales ca Gerald Ford, la vârsta de 93 de ani. Acesta a fost cel de-al 38-lea președinte al Statelor Unite ale Americii.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Care este cel mai bine vândut parfum din toate timpurile? În top 3 sunt numai parfumuri franțuzești!
Care este cel mai bine vândut parfum din toate timpurile? În top 3 sunt numai parfumuri franțuzești!
Parfumurile sunt o industrie care generează anual venituri de miliarde de dolari. Deși se spune că cele mai bune parfumuri sunt cele franțuzești, în ultimii ani câteva state (Japonia, Italia,... citește tot
Ion Antonescu, executat fără să i se respecte ultima dorință! Ce voia Mareșalul?
Ion Antonescu, executat fără să i se respecte ultima dorință! Ce voia Mareșalul?
Ion Antonescu se numără printre cele mai controversate personalități de după 1900. Acesta a deținut funcția de șef al Marelui Stat Major și ministru de război, iar din 4 septembrie 1940... citește tot
Cum a vrut Ungaria unirea cu România? De ce a refuzat Regele Ferdinand?
Cum a vrut Ungaria unirea cu România? De ce a refuzat Regele Ferdinand?
Astăzi, unirea cu un alt stat pare un lucru imposibil. Totuși, au fost perioade în care alte țări și-au dorit unirea cu România. Acesta este și cazul Ungariei care la un moment dat a... citește tot