Ce s-a întâmplat azi, 26 decembrie?

26.12.2022
Ce s-a întâmplat azi, 26 decembrie?

Multe evenimente istorice sunt uitate odată cu trecerea timpului, însă redactorii shtiu.ro le readuc în prim plan pe cele care au avut un impact major în viețile oamenilor. De exemplu, în calendarul creștin-ortodox, această dată este foarte importantă deoarece este a doua zi după Crăciun, după Nașterea Domnului. Totodată, este celebrat și Nicodim de la Tismana. A doua zi de Crăciun reprezintă cea de-a 360-a zi a calendarului gregorian și a 361-a zi în anii bisecți. Trebuie precizat că până la finele anului mai sunt 5 zile.

Evenimente istorice 26 decembrie

1893 – S-a născut Mao Zedong. Acesta a preluat puterea în China după 1949, când era liderul Partidului Comunist. Mao Zedong a fost un conducător foarte dur, măsurile sale ducând la moarte a aproximativ 70 de milioane de chinezi. Mao a murit în data de 9 septembrie 1976, la vârsta de 82 de ani.

1908 – În această zi Jack Johnson a devenit campion mondial la box. Acesta a fost prima persoană afro-americană care a reușit o asemenea performanță.

1925Turcia a hotărât să adopte calendarul gregorian, iar acesta să fie folosit de la 1 ianuarie 1926.

1972 – A decedat Harry S. Truman, la vârsta de 88 de ani. Acesta a fost cel de-al 33-lea președinte al Statelor Unite ale Americii, în perioada 1945 – 1953.

1982 – Revista „Time” a acordat premiul „Persoana Anului”, pentru prima dată, unui computer personal.

1989 – În timpul Revoluției Române din 1989, s-a constituit Frontul Salvării Naționale, care a format un guvern provizoriu. Noul Executiv a anunțat modificări în Constituție, care garantează drepturile minorităților naționale, autorizează libera angajare în câmpul muncii, introduce în țară economia de piață liberă și promite desfășurarea liberă a alegerilor.

2004 – În această zi a avut loc un puternic cutremur în Oceanul Indian. Seismul a cauzat un tsunami imens devastând Sri Lanka, India, Indonezia, Thailanda, Malaysia, Maldive și alte zone. Din păcate, cifrele dezastrului sunt groaznice, peste 230.000 de oameni au decedat.

2006 – A murit Gerald Rudolph Ford, Jr., cunoscut mai ales ca Gerald Ford, la vârsta de 93 de ani. Acesta a fost cel de-al 38-lea președinte al Statelor Unite ale Americii.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot