Ce s-a întâmplat azi, 25 septembrie?

25.09.2022
Ce s-a întâmplat azi, 25 septembrie?

Pe data de 25 septembrie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Cuv. Eufrosina; Cuv. Pafnutie Egipteanul și Cuv. Serghie de la Radonej. Totodată, începând cu anul 2019, în România este celebrată Ziua Dăruirii. Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 268-a zi a calendarului gregorian și a 269-a zi în anii bisecți.

Evenimente istorice 25 septembrie

1396 – În această zi a avut loc Bătălia de la Nicopole, unde sultanul Baiazid I a învins armata cruciată. Trebuie precizat că de partea cruciaților a luptat și un corp de oaste sub comanda lui Mircea cel Bătrân.

1849 – A murit la Viena Johann Strauss (tatăl). Acesta a rămas cunoscut în istorie și ca Johann Baptist Strauss, Johann Strauss Sr. sau Johann Strauss I, fiind un compozitor romantic austriac, faimos pentru valsurile sale.

1872 – La această dată s-a inaugurat Gara de Nord din București și, cu această ocazie, a fost deschisă prima linie de cale ferată București – Ploiești.

1875 – S-a născut Marta Trancu-Rainer. Aceasta a fost prima femeie medic chirurg din România. Ea a fost membră a Academiei de Medicină din țara noastră. A murit pe data de 9 ianuarie 1950, la vârsta de 75 de ani.

1890 – Președintele american, Benjamin Harrison a semnat o lege prin care a înființat Parcul Național Sequoia din California. Drept urmare, flora și fauna vor fi protejate pentru totdeauna. Aici se găsesc celebri arbori giganți de sequoia.

1913 – S-a născut Maria Tănase. Aceasta a fost un artist complet, interpretând  muzică populară, ușoară, lăutărească, romanțe și teatru de revistă. Nicolae  Iorga a numit-o „Pasărea măiastră”, în anul 1938. Maria Tănase a murit pe data de 22 iunie 1963, la vârsta de doar 49 de ani.

1957 – A fost un moment istoric pentru Statele Unite ale Americii, fiindcă Central High School din Little Rock, Arkansas, a devenit școală mixtă, pentru albi și negri. Rasismul incepea să devină istorice, însă a fost nevoie de intervenția US Army pentru ca localnicii să accepte integrarea rasială.

1991 – A avut loc un eveniment de tristă amintire pentru țara noastră, fiindcă la această dată a avut loc Mineriada. În această zi minerii din Valea Jiului au ajuns în Gara Băneasa cu mai multe garnituri de tren, conduși de liderul lor sindical, Miron Cozma. La sfârșitul zilei, la Palatul Cotroceni, Miron Cozma i-a cerut președintelui Ion Iliescu demiterea premierului Petre Roman în schimbul liniștii din Capitală, potrivit Wikipedia.org.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot