Ce s-a întâmplat azi, 24 septembrie?

24.09.2021
Ce s-a întâmplat azi, 24 septembrie?

Ziua de 24 septembrie este cea de-a 267-a zi a calendarului gregorian și a 268-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 98 de zile.

În această zi, în anul 1991, minerii din Valea Jiului intră în grevă generală și cer primului ministru de atunci, Petre Roman, să vină la Petroșani pentru a le asculta problemele.

Liderul sindical al minerilor, Miron Cozma, îi amenință pe reprezentanții Guvernului că, dacă nu se vor rezolva aceste probleme cât mai repede posibil, ei vor veni în număr mare la București.

Primele acțiuni violente ale minerilor au loc la Petroșani, unde pătrund în primărie. În gara din oraș solicită trenuri pentru deplasarea la Bucuresti şi, pentru că sunt refuzaţi, devastează gara. Ocupă Acceleratul 244 şi deturnează alte două garnituri de tren, iar după toate acestea trenurile pleacă spre Bucureşti, unde ajung în dimineaţa zilei de 25 septembrie.

Ce s-a întâmplat azi, 24 septembrie?

1420 După o rezistenţă eroică, în lupta de sub zidurile cetății Haţegului, forţele transilvănene sunt înfrânte de oastea otomană. În zilele urmatoare, invadatorii au distrus târgul Orăștie și au devastat ținutul până la Sibiu, după care s-au retras.

1724 Are loc Sfinţirea Mânăstirii Văcăreşti, ctitorie a domnitorului Nicolae Mavrocordat, situată în partea sudică a Bucureştilor. A fost unul dintre cele mai valoroase monumente ale patrimoniului istoric şi artistic românesc.

1725 Se naște Arthur Guinness, fondatorul fabricii de bere irlandeze Guinness (d. 1803)

1789 Este înființată Curtea Suprema a SUA printr-un act adoptat de Congres și semnat de președintele George Washington – „Judiciary Act”.

1944 La Hărcana (Turda), trupele militare maghiare ucid 18 persoane de naționalitate română, bătrâni și copii.

1960 SUA lansează primul portavion cu propulsie nucleară din lume, „USS Enterprise”.

1970 Capsula de întoarcere a stației automate „Luna-16”, care a aparținut fostei URSS, a adus pentru prima oară pe Pământ mostre de sol lunar.

1992 Intră în vigoare Legea nr. 102 privind stema României şi sigiliul statului.

1996 Sectorul Agricol Ilfov, al șaptelea sector al Bucureștiului, alcătuit din 38 de comune și orașul Buftea, este transformat în județ.

1997 Este  retras din activitate celebrul „Deep Blue”, supercomputerul care l-a învins pe campionul mondial la şah, Gary Kasparov, în ceea ce s-a numit „Meciul secolului”.

1998 O echipă internațională de chirurgi din Lyon a reușit primul transplant de mână din lume.

2009 Tezaurul de la Staffordshire descoperit de Terry Herbert, în apropiere Lichfield, Staffordshire (Anglia) este declarat oficial tezaur de către autoritățile britanice. Este considerat parte a Patrimoniului Coroanei, iar valoarea estimată a tezaurului este peste un milion de lire sterline.

Foto: Wikipedia.org 

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 29 noiembrie este cea de 333-a zi a calendarului gregorian și a 334-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 32 de zile. La 29 noiembrie 1995, președintele...
Cele mai noi articole
Cum arată ceasul care a oprit timpul în loc pentru Ceaușescu?
Cum arată ceasul care a oprit timpul în loc pentru Ceaușescu?
Regimul comunist a lăsat urme adânci în toate zonele din România. Impresia falsă de creștere economică a făcut ca unele regiuni să fie redenumite, iar în multe dintre orașe buldozerele... citește tot
Ce este lâna merinos sau merino?
Ce este lâna merinos sau merino?
Lâna merino sau merinos provine de la oaia cu același nume. Țesătura fabricată din această lână este una de lux, mult superioară calitativ față de cea obișnuită. Drept urmare, produsele... citește tot
De la ce vine prescurtarea USB?
De la ce vine prescurtarea USB?
Tehnologia USB a apărut în anul 1996, la proiectarea ei contribuind mai multe companii precum Intel, Compaq, Microsoft, Digital Equipment Corporation, IBM și Northern Telecom. Acronimul USB... citește tot