Ce s-a întâmplat azi, 23 septembrie?

23.09.2021
Ce s-a întâmplat azi, 23 septembrie?

Ziua de 23 septembrie este cea de-a 266-a zi a calendarului gregorian și a 267-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 99 de zile.

În noaptea de 22 spre 23 septembrie are loc Echinocțiul de toamnă. Este momentul când ziua și noaptea sunt egale în orice loc de pe Pământ datorită faptului că, în mișcarea sa aparentă pe cer, Soarele se află exact pe Ecuatorul ceresc.

Punctele de intersecție ale eclipticii (n.n. – traiectoria mișcării aparente a Soarelui pe sfera cerească) cu Ecuatorul ceresc se numesc puncte echinocțiale. Punctele echinocțiale își schimbă poziția pe ecliptică din cauza fenomenului de precesie.

Ce s-a întâmplat azi, 23 septembrie?

490 î.Hr. Are loc Bătălia de la Marathon, în urma căreia, pentru prima dată, perșii sunt înfrânți decisiv într-o lupta deschisă. O legendă relatează faptul că Fidipide, un mesager atenian, a alergat distanța de 42,195 km de la câmpul de luptă de la Maraton până la Atena pentru a anunța victoria reupurtată asupra perșilor. În momentul în care a ajuns, el a strigat: „Nenikikamen!” (n.n. – am învins!), după care a murit.

1386 Începe domnia lui Mircea cel Batrân în Țara Românească (până la 31.01.1418). În timpul domniei lui s-au pus bazele principalelor instituții feudale ale statului.

1846 Astronomul francez Urbain Jean Joseph Le Verrier şi astronomul britanic John Couch Adams descoperă planeta Neptun. Neptun este a opta și cea mai îndepărtată planetă de Soare din sistemul solar. Denumită după zeul roman al mării, ea este a patra planetă ca diametru și a treia ca masă.

1889 Japonezul Fusajiro Yamauchi înființează firma „Nintendo”. Inițial, aceasta producea cărți de joc, dar, în decursul anilor 1970, s-a transformat într-o companie producătoare de jocuri video. Prima consolă a fost creată în 1977 – „Color TV Game 6”.

1923 Reprezentanți ai poliției din 20 de țări se reunesc la Viena pentru a lansa Organizația de Poliție Criminală Internațională denumită „Interpol”.

1943 În timpul celui de-al Doilea Război Mondial este proclamată Republica Socială Italiană, un stat-marionetă al Germaniei Naziste. Acesta era condus dictatorial de Benito Mussolini, supranumit „Ducele Naţiunii” şi „ministru al afacerilor externe”. Acesta își exercita puterea asupra Italiei de nord, dar depindea în totalitate de Wehrmacht-ul german pentru a păstra controlul asupra teritoriului.

1950 Consiliul de Miniștri decide înființarea „Studioului Cinematografic București”, destinat producției de filme artistice și de animație. Cu această ocazie încep lucrările de construcție a studioului de la Buftea („Centrul de Producție Cinematografică”).

1980 Se declanșează primul război din Golf, conflict care a durat până în anul 1988. Au murit peste un milion de oameni, iar pagubele materiale au fost estimate la 400 de miliarde de dolari. Cele două state au reluat oficial relațiile diplomatice la 14 octombrie 1990.

1998 Rezoluția 1199 a ONU cere Belgradului încetarea focului, retragerea forțelor sale, inițierea unui dialog politic cu albanezii din Kosovo și întoarcerea refugiaților.

2002 Este lansată prima versiune a browser-ul web Mozilla Firefox. Acesta este al doilea browser ca număr de utilizatori, după Google Chrome, fiind utilizat de aproximativ 28.9 % (iunie 2013) dintre toți utilizatorii de Internet de pe glob.

Foto: Wikipedia.org  și Astro-urseanu.ro

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Marea Piramidă din Giza. Cât a durat construcția acesteia?
Curiozități despre Marea Piramidă din Giza. Cât a durat construcția acesteia?
Marea Piramidă din Giza este un simbol al Egiptului și un reper pentru egipteni și nu numai. Această construcție este cea mai veche și cea mai mare piramidă din complexul piramidal Giza situat... citește tot
Ce culoare are cerul pe alte planete?
Ce culoare are cerul pe alte planete?
Cerul privit de pe Pământ are culoarea albastră. Dacă această acțiune ar avea loc de pe altă planetă a Sistemului nostru solar, bolta cerească ar arăta cu totul altfel și ar avea altă... citește tot
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot