Ce s-a întâmplat azi, 23 septembrie?

23.09.2021
Ce s-a întâmplat azi, 23 septembrie?

Ziua de 23 septembrie este cea de-a 266-a zi a calendarului gregorian și a 267-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 99 de zile.

În noaptea de 22 spre 23 septembrie are loc Echinocțiul de toamnă. Este momentul când ziua și noaptea sunt egale în orice loc de pe Pământ datorită faptului că, în mișcarea sa aparentă pe cer, Soarele se află exact pe Ecuatorul ceresc.

Punctele de intersecție ale eclipticii (n.n. – traiectoria mișcării aparente a Soarelui pe sfera cerească) cu Ecuatorul ceresc se numesc puncte echinocțiale. Punctele echinocțiale își schimbă poziția pe ecliptică din cauza fenomenului de precesie.

Ce s-a întâmplat azi, 23 septembrie?

490 î.Hr. Are loc Bătălia de la Marathon, în urma căreia, pentru prima dată, perșii sunt înfrânți decisiv într-o lupta deschisă. O legendă relatează faptul că Fidipide, un mesager atenian, a alergat distanța de 42,195 km de la câmpul de luptă de la Maraton până la Atena pentru a anunța victoria reupurtată asupra perșilor. În momentul în care a ajuns, el a strigat: „Nenikikamen!” (n.n. – am învins!), după care a murit.

1386 Începe domnia lui Mircea cel Batrân în Țara Românească (până la 31.01.1418). În timpul domniei lui s-au pus bazele principalelor instituții feudale ale statului.

1846 Astronomul francez Urbain Jean Joseph Le Verrier şi astronomul britanic John Couch Adams descoperă planeta Neptun. Neptun este a opta și cea mai îndepărtată planetă de Soare din sistemul solar. Denumită după zeul roman al mării, ea este a patra planetă ca diametru și a treia ca masă.

1889 Japonezul Fusajiro Yamauchi înființează firma „Nintendo”. Inițial, aceasta producea cărți de joc, dar, în decursul anilor 1970, s-a transformat într-o companie producătoare de jocuri video. Prima consolă a fost creată în 1977 – „Color TV Game 6”.

1923 Reprezentanți ai poliției din 20 de țări se reunesc la Viena pentru a lansa Organizația de Poliție Criminală Internațională denumită „Interpol”.

1943 În timpul celui de-al Doilea Război Mondial este proclamată Republica Socială Italiană, un stat-marionetă al Germaniei Naziste. Acesta era condus dictatorial de Benito Mussolini, supranumit „Ducele Naţiunii” şi „ministru al afacerilor externe”. Acesta își exercita puterea asupra Italiei de nord, dar depindea în totalitate de Wehrmacht-ul german pentru a păstra controlul asupra teritoriului.

1950 Consiliul de Miniștri decide înființarea „Studioului Cinematografic București”, destinat producției de filme artistice și de animație. Cu această ocazie încep lucrările de construcție a studioului de la Buftea („Centrul de Producție Cinematografică”).

1980 Se declanșează primul război din Golf, conflict care a durat până în anul 1988. Au murit peste un milion de oameni, iar pagubele materiale au fost estimate la 400 de miliarde de dolari. Cele două state au reluat oficial relațiile diplomatice la 14 octombrie 1990.

1998 Rezoluția 1199 a ONU cere Belgradului încetarea focului, retragerea forțelor sale, inițierea unui dialog politic cu albanezii din Kosovo și întoarcerea refugiaților.

2002 Este lansată prima versiune a browser-ul web Mozilla Firefox. Acesta este al doilea browser ca număr de utilizatori, după Google Chrome, fiind utilizat de aproximativ 28.9 % (iunie 2013) dintre toți utilizatorii de Internet de pe glob.

Foto: Wikipedia.org  și Astro-urseanu.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
În ultimii ani, inteligența artificială (AI) a avansat enorm și computerele au depășit limite pe care le consideram imposibile acum puțină vreme. Deși, probabil, în viitor unii ne vom... citește tot
Poate rămâne Șoșoacă fără mandat de europarlamentar din cauza comportamentului său?
Poate rămâne Șoșoacă fără mandat de europarlamentar din cauza comportamentului său?
În urmă cu câteva zile, Diana Șoșoacă a atras atenția Europei după ce a făcut un scandal monstru în Parlamentuul European. Reprezentanta României a fost dată afară, joi, din plenul... citește tot