Ce s-a întâmplat azi, 21 septembrie?

21.09.2021
Ce s-a întâmplat azi, 21 septembrie?

Ziua de 21 septembrie este cea de-a 264-a zi a calendarului gregorian și a 265-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 101 zile.

În această zi, în anul 1939, prim-ministrul Armand Călinescu a fost omorât cu focuri de armă în timp ce se deplasa cu mașina, în apropiere de casa lui din București. Asasinatul a fost ordonat de Horia Sima, conducătorul mișcării legionare.

Asasinarea lui Călinescu a fost un act de răzbunare al membrilor Gărzii de Fier împotriva cărora politicanul român ordonase măsuri extrem de dure care au decapitat, practic, mișcarea legionară.

A doua zi după tragicul incident, poliția i-a capturat pe asasini în casa conspirativă în care aceștia se ascundeau și i-a transportat la locul atentatului. Aici  au fost împușcați demonstrativ, iar cadavrele lor au fost lăsate în stradă.

Ce s-a întâmplat azi, 21 septembrie?

1847 Se inaugurează prima lucrare modernă de alimentare cu apă a Bucureştiului („Stabilimentul fântânilor de la Mihai Vodă”), în care pompele sunt acţionate de o maşină cu aburi.

1868 Este promulgat, prin Decretul nr. 1516 – „Actul de concesiune pentru construirea și esploatarea caei ferate de la Suceava la Iași, Botoșani pene la Roman”; prin acest act era concesionată pe o perioadă de 90 ani (până în anul 1961), Companiei Victor von Ofenheim, construcția primei căi ferate din Moldova, având o lungime de 224 km.

1893 Frații Duryea, Charles şi Frank J., testează un automobil pe care îl denumesc „trăsură Horseless” (n.n. – fără cai). Aceasta a fost considerată prima mașina cu motor pe benzină produsă vreodată în America.


1932 La Berlin începe procesul lui Marinus Van der Lubbe, un tânăr comunist olandez retardat, care este acuzat de hitleriști de incendierea Reichstag-ului (n.n. – Parlamentul german ). Acesta avea să fie condamnat la moarte în decembrie 1933.

1942 Are loc primul zbor al bombardierului B-29 produs de firma americană Boeing. În total au fost produse 2.766 de astfel de avioane la uzinele din Wichita (statul Kansas) și din Renton (statul Washington).

1959 Primul model de automobil Plymouth Valiant este de pe linia de fabricație a uzinei din Hamtramck (statul Michigan). Acest nume avea să fie cunoscut abia începând cu 1961.

1972 La Bucureşti este inaugurat Centrul european UNESCO pentru învăţământ superior cu scopul de a dezvolta cooperarea între instituţiile de învăţământ superior din Europa.

1979 Se înființează la București Institutul de Tracologie. Acesta avea ca scop coordonarea unitară a activității multidisciplinare în domeniul studiilor traco-geto-dacice. Primul director a fost Dumitru Berciu.

1983 Telefonul Motorola DynaTAC 8000X, având o greutate de 800 de grame, a primește aprobare de la Comisia Federală de Comunicații din SUA și deveni devine, astfel, primul telefon mobil din lume.

1990 Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti îl condamnă pe Nicu Ceauşescu, fiul fostului dictator comunist Nicolae Ceausescu, la 20 de ani de închisoare, 10 ani de interdicţie a unor drepturi şi degradare militară, schimbând acuzaţia de infracţiune de genocid în instigare la omor deosebit de grav.

1996 Fiica regelui Mihai I, Margareta, principesa de Hohenzollern, se căsătorește, la Lausanne, cu actorul român Radu Duda. Acesta devine la 1 ianuarie 1999, principe de Hohenzollern-Veringen.

1998 Se stinge din viață celebra atletă americană Florence Griffith Joyner, (Florence Delorez Griffith). Supranumită „Flo-Jo”, sportiva este considerată și acum „cea mai rapidă femeie din toate timpurile”, ea deţinand în continuare recordurile mondiale în probele de viteză de 100 de metri şi 200 de metri, ambele stabilite în 1988 şi niciodată depășite.

2003 Se încheie misiunea sondei spatiale americane „Galileo” după 14 ani și 4,6 miliarde de kilometri parcurși. Distrugerea sondei s-a produs prin dezintegrare în atmosfera planetei Jupiter. Acest lucru a fost decis de NASA pentru protejarea satelitului Europa împotriva contaminării.

Foto: Wikipedia.org  

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Curiozități despre voturi și alegeri. Ce țări din apropierea României au și opțiunea „Niciunul de mai sus”?
Curiozități despre voturi și alegeri. Ce țări din apropierea României au și opțiunea „Niciunul de mai sus”?
În țările democratice alegerea liderilor se face prin vot liber exprimat. Pentru alegerile prezidențiale, unele state au două tururi de scrutin, pe când altele unul singur. Publicația de... citește tot
Antiteza foto! Povestea celei mai triste fotografii, cu unul dintre cei mai veseli actori: Charlie Chaplin, cu câteva săptămâni înainte să moară
Antiteza foto! Povestea celei mai triste fotografii, cu unul dintre cei mai veseli actori: Charlie Chaplin, cu câteva săptămâni înainte ...
Unul dintre cei mai veseli actori a fost, cu siguranță, britanicul Charlie Chaplin. Comicul nu ne-a lăsat moștenire numai filmele în care a jucat ci și un instantaneu trist, surprins în... citește tot
Zelenski joacă dur: „Ori intrăm în NATO, ori ne facem propria armă nucleară”. De ce are nevoie Ucraina pentru arme nucleare?
Zelenski joacă dur: „Ori intrăm în NATO, ori ne facem propria armă nucleară”. De ce are nevoie Ucraina pentru arme nucleare?
Au trecut mai bine de doi ani de când Rusia a invadat Ucraina și nu a fost săptămână în care să nu se vorbească în mass media despre armele nucleare. Dacă până acum Vladimir Putin a fost... citește tot