Ce este un browser? Browser web

11.05.2021
Ce este un browser? Browser web

Oamenii trăiesc astăzi într-o lume în schimbare rapidă, cu orizonturi în expansiune. Tehnologia le-a adus nu doar experiențe noi, ci și o nouă dimensiune a vieții lor de zi cu zi într-o lume eterică pe care o cunoaștem ca „fiind online”.

Browser. Odată ce a fost în principal un instrument pentru școală și muncă, astăzi web-ul este utilizat pentru orice, de la răspunsuri la întrebări, până la cumpărături, până la chat-uri video cu prietenii și familia. Dar, în timp ce folosim cu toții internetul, puțini dintre noi știu cum funcționează cu adevărat.

Ce este un browser de Internet? Definiția browserului

Un browser de internet, cunoscut și sub numele de browser web sau pur și simplu browser, este un program software care permite vizualizarea unor pagini web pe computer. Aceasta ar putea fi poarta de acces către internet. De exemplu, dacă vrem să cumpărăm ceva online, trebuie mai întâi să deschidem un site web în browserul nostru web.

Scopul principal al unui browser de internet este de a traduce codul pe care îl folosesc computerele pentru a crea site-uri web în text, grafică și alte caracteristici ale paginilor web pe care suntem obișnuiți să le vedem astăzi. Browserele web au evoluat semnificativ de când au fost introduse pentru prima dată în 1990.

Primul browser web

Primul browser web s-a numit WorldWideWeb și ulterior și-a schimbat numele în Nexus. Creat de Sir Tim Berners-Lee, a fost lansat în 1990 și a oferit oamenilor un mod de bază de a vizualiza paginile web. Cu toate acestea, a fost un drum lung de experiența online captivantă pe care o avem astăzi.

Fără browsere, internetul așa cum îl cunoaștem astăzi nu ar fi posibil. Internetul era bazat pe text, fad și nu putea fi folosit fără cunoștințe tehnice. Acest lucru a limitat numărul de persoane care au avut capacitatea și interesul de a utiliza internetul. La începutul anilor ’90, audiența era atât de mică și atât de nișată încât majoritatea companiilor nu aveau prezență online, iar site-urile de cumpărături, precum eBay și Amazon nu ar fi avut niciodată șansa de a atrage o mulțime decentă.

Browser

Acest lucru a început să se schimbe odată cu introducerea Mosaicului în 1992. Browserul Mosaic a contribuit la transformarea internetului. Interfața grafică a făcut navigarea pe web ușor de înțeles și capacitatea de a afișa grafică pe site-uri a făcut paginile web mai interesante.

Mai mult decât atât, oamenii nu mai aveau nevoie să fie programatori pentru a se distra online. Cu mai mulți oameni care petrec mai mult timp pe internet, companiile au fost ușor de urmărit. Comerțul electronic, loteriile online, rețelele de socializare și multe alte lucruri pe care le considerăm astăzi utile ar fi imposibile fără browserele de internet.

Ce browsere de internet sunt disponibile astăzi?

Majoritatea browserelor sunt disponibile pentru descărcare gratuită. Cele mai populare șase browsere de internet de astăzi includ:

Datorită modului în care sunt codate, unele site-uri web se afișează mai bine într-un browser de internet sau altul. Din acest motiv, este o idee bună să avem cel puțin două browsere disponibile pe computer. Dacă o pagină nu funcționează în browserul principal, acesta ar putea funcționa fără cusur în browserul secundar.

Foto: Pexels.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Românul Dumitru Dan a fost prima persoană din lume care a reușit să facă ocolul Pământului pe jos. Acesta a reușit să străbată în opinci 100.000 de kilometri, intrând astfel în Cartea... citește tot
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
Există în România un loc unde regii își duc odihna veșnică. Este vorba despre mănăstirea Curtea de Argeș, locul se află înmormântați Regele Carol I și Elisabeta, Ferdinand și Maria,... citește tot
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
Foarte multe preparate culinare necesită la gătire folosirea foliei de aluminiu. Aceasta ajută, de exemplu, la înăbușirea peștelui sau a fripturii, menținând, totodată, felul de mâncare... citește tot
Recomandări din presa de azi
Carmen Iohannis, gafă vestimentară uriașă în lumea arabă: ”Confundă un dineu diplomatic cu bucătăria”
Cum s-a LANSAT Delia în muzică, în anul 1999. Primul lucru pe care l-a făcut...
Avertisment FINAL pentru OMENIRE de la cel mai important grup de cercetători din lume
Ce înseamnă când zicem „Bogdaproste”. Toţi folosim acest cuvânt, puțini știu cu adevărat ce înseamnă
Final de drum pentru Andreea Bălan! Cum a încălcat contractul cu Antena 1, pentru America...
Cu cât se scumpesc țigările de la 1 aprilie? Lovitură URIAȘĂ pentru fumători, e anunțul...
Vouchere de vacanță. Cine ar putea să mai primească, în plus, tichetele speciale
ORA DE VARĂ 2023. Ce se întâmplă în România, DECIZIA vine de la Comisia Europeană
Cine a câștigat America Express. S-au aflat numele câștigătorilor înainte ca emisiunea să înceapă
Soția lui Bruce Willis, în lacrimi de ziua actorului: «Rugați-vă pentru el». Primele imagini după...
Actorii din „Tânăr și neliniștit”, la a 50-a aniversare. Cum arată acum Victor și Nikki...
Fiica Stelei Popescu a rupt acum tăcerea. Ce s-a întâmplat cu vila de 200.000 de...
Viața la țară în Australia! Ferma de fructe exotice deținută de un român în Queensland
S-a deghizat în măicuță și cerșea bani de la trecători. Suspectul a ajuns pe mâna...
adplus-dvertising