Ce este un browser? Browser web

11.05.2021
Ce este un browser? Browser web

Oamenii trăiesc astăzi într-o lume în schimbare rapidă, cu orizonturi în expansiune. Tehnologia le-a adus nu doar experiențe noi, ci și o nouă dimensiune a vieții lor de zi cu zi într-o lume eterică pe care o cunoaștem ca „fiind online”.

Browser. Odată ce a fost în principal un instrument pentru școală și muncă, astăzi web-ul este utilizat pentru orice, de la răspunsuri la întrebări, până la cumpărături, până la chat-uri video cu prietenii și familia. Dar, în timp ce folosim cu toții internetul, puțini dintre noi știu cum funcționează cu adevărat.

Ce este un browser de Internet? Definiția browserului

Un browser de internet, cunoscut și sub numele de browser web sau pur și simplu browser, este un program software care permite vizualizarea unor pagini web pe computer. Aceasta ar putea fi poarta de acces către internet. De exemplu, dacă vrem să cumpărăm ceva online, trebuie mai întâi să deschidem un site web în browserul nostru web.

Scopul principal al unui browser de internet este de a traduce codul pe care îl folosesc computerele pentru a crea site-uri web în text, grafică și alte caracteristici ale paginilor web pe care suntem obișnuiți să le vedem astăzi. Browserele web au evoluat semnificativ de când au fost introduse pentru prima dată în 1990.

Primul browser web

Primul browser web s-a numit WorldWideWeb și ulterior și-a schimbat numele în Nexus. Creat de Sir Tim Berners-Lee, a fost lansat în 1990 și a oferit oamenilor un mod de bază de a vizualiza paginile web. Cu toate acestea, a fost un drum lung de experiența online captivantă pe care o avem astăzi.

Fără browsere, internetul așa cum îl cunoaștem astăzi nu ar fi posibil. Internetul era bazat pe text, fad și nu putea fi folosit fără cunoștințe tehnice. Acest lucru a limitat numărul de persoane care au avut capacitatea și interesul de a utiliza internetul. La începutul anilor ’90, audiența era atât de mică și atât de nișată încât majoritatea companiilor nu aveau prezență online, iar site-urile de cumpărături, precum eBay și Amazon nu ar fi avut niciodată șansa de a atrage o mulțime decentă.

Browser

Acest lucru a început să se schimbe odată cu introducerea Mosaicului în 1992. Browserul Mosaic a contribuit la transformarea internetului. Interfața grafică a făcut navigarea pe web ușor de înțeles și capacitatea de a afișa grafică pe site-uri a făcut paginile web mai interesante.

Mai mult decât atât, oamenii nu mai aveau nevoie să fie programatori pentru a se distra online. Cu mai mulți oameni care petrec mai mult timp pe internet, companiile au fost ușor de urmărit. Comerțul electronic, loteriile online, rețelele de socializare și multe alte lucruri pe care le considerăm astăzi utile ar fi imposibile fără browserele de internet.

Ce browsere de internet sunt disponibile astăzi?

Majoritatea browserelor sunt disponibile pentru descărcare gratuită. Cele mai populare șase browsere de internet de astăzi includ:

Datorită modului în care sunt codate, unele site-uri web se afișează mai bine într-un browser de internet sau altul. Din acest motiv, este o idee bună să avem cel puțin două browsere disponibile pe computer. Dacă o pagină nu funcționează în browserul principal, acesta ar putea funcționa fără cusur în browserul secundar.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și vedeți-vă de treabă!”
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și ...
În vara anului 1940, în plin Război Mondial, prin ultimatumul și dictatele consecutive pactului Hitler-Stalin, țara noastră este silită să cedeze Bucovina de Nord, Ținutul Herței și... citește tot
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
De ani buni pe piața din România se dă o luptă acerbă între supermarketuri și producătorii locali. Alegerea nu este întotdeauna ușoară și răspunsul la întrebarea: „De unde să facem... citește tot
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot