Ce este un browser? Cum funcționează un browser?

05.10.2020
Ce este un browser? Cum funcționează un browser?

Ce este un browser? Internetul a schimbat definitiv lumea. Saltul tehnologic realizat cu ajutorul Internetului a făcut ca umanitate să se dezvolte într-un ritm accelerat. În ziua de astăzi, aproape orice informație poate fi găsită online. Pentru ca o persoană să poate naviga virtual are nevoie de un navigator web.

Ce este un browser?

Un browser este un program care permite utilizatorilor să afișeze text, grafică, video, muzică și alte informații situate pe o pagină din World Wide Web. Totodată, cu ajutorul acestui software se poate comunica cu furnizorul de informații și chiar și ei între ei. Un browser mai este numit și navigator Internet, browser web, navigator web sau explorator web.

În momentul de față, cele mai cunoscute navigatoare la nivel mondial sunt: Microsoft Internet Explorer, Mozilla Firefox, Apple Safari, Google Chrome, Mozilla Camino, Opera Software – Opera, Nintendo DS browser și Flock.

Cum funcționează un browser?

Indiferent de exploratoarele web folosite, acestea expediază solicitările http către server și primesc de la ele datele care se prelucrează după standardele aprobate (protocol). Faptul că dumneavoastră puteți citi această informație se datorează tot unui browser pe care ați ales să îl folosiți. Cu alte cuvinte navigator-ul crează pagina web.

Ce este Internetul?

Termenul de Internet a apărut prima dată în anul 1974 și era o prescurtare de la internetworking. Internetul este, conform definiției, o reţea unitară de computere şi alte dispozitive cu adrese computerizate, toate conectate între ele şi operând coordonat graţie unui ansamblu standardizat de protocoale de transfer de date. Cel care a pus bazele WWW-ului pe care îl cunoaștem astăzi, lucrând la crearea protocolului HTTP a fost Sir Tim Berners-Lee. Tot acesta este cel care a creat și primul browser, denumit, cum altfel, WorldWideWeb.

World Wide Web este, de fapt, o rețea mondială și reprezintă totalitatea site-urilor / documentelor și informaților de tip hipertext legate între ele, care pot fi accesate prin rețeaua de Internet.

Care sunt cele mai bune browsere?

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot