Ce s-a întâmplat azi, 25 decembrie?

25.12.2022
Ce s-a întâmplat azi, 25 decembrie?

Data de 25 decembrie este una specială, fiindcă toți creștinii din lumea întreagă sărbătoresc Nașterea lui Iisus Hristos (Crăciunul). Începând cu secolul al XX-lea, această zi a fost una de sărbătoare atât pentru credincioșii cât și pentru laici. Ziua de astăzi reprezintă cea de-a 359-a zi a calendarului gregorian și a 360-a zi în anii bisecți, iar până la finalul anului mai sunt 6 zile.

Evenimente istorice 25 decembrie

1642 – S-a născut Isaac Newton. Acesta a fost prima persoană din lume care a înțeles cum funcționează gravitația după ce a observat cum a căzut un măr din pom. Newton a murit în data de 20/31 martie 1727, la vârsta de 84 de ani.

1758 – În această zi a fost văzută cometa Halley de către Johann Georg Palitzsch. În felul acesta a fost confirmată predicția lui Edmund Halley cu privire la traiectoria ei. Aceasta a fost prima traversare a unei comete prezisă din timp.

1916 – Regele Ferdinand a decretat ordinul militar de război „Mihai Viteazul”, cu trei clase. O măsură necesară având în vedere că era Primul Război Mondial.

1932 – În China a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 7,6 pe scara Richter. În urma seismului au murit peste 70.000 de oameni.

1977 – A murit Sir Charles (Charlie) Spencer Chaplin. Acesta a rămas cunoscut publicului larg ca Charlie Chaplin, fiind considerat unul dintre cei mai actori ai secolului al XX-lea.

1989 – Au murit Elena și Nicolae Ceaușescu. Aceștia au fost împușcați la Târgoviște, după o simulare de proces, fiind acuzați de crime împotriva poporului român.

1989 – În această zi sfântă, Televiziunea Română a transmis, pentru prima dată în direct, slujba de Crăciun de la Patriarhia Română.

1991Mihail Gorbaciov a anunțat la televizor că demisionează din funcția de președinte al URSS. Decizia a venit ca urmare a faptelor de pe plan extern. Totodată, Sovietul Suprem al Uniunii Sovietice a decis schimbarea denumirii statului din U.R.S.S. (Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste) în Federația Rusă.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot