Ce s-a întâmplat azi, 25 decembrie?

25.12.2022
Ce s-a întâmplat azi, 25 decembrie?

Data de 25 decembrie este una specială, fiindcă toți creștinii din lumea întreagă sărbătoresc Nașterea lui Iisus Hristos (Crăciunul). Începând cu secolul al XX-lea, această zi a fost una de sărbătoare atât pentru credincioșii cât și pentru laici. Ziua de astăzi reprezintă cea de-a 359-a zi a calendarului gregorian și a 360-a zi în anii bisecți, iar până la finalul anului mai sunt 6 zile.

Evenimente istorice 25 decembrie

1642 – S-a născut Isaac Newton. Acesta a fost prima persoană din lume care a înțeles cum funcționează gravitația după ce a observat cum a căzut un măr din pom. Newton a murit în data de 20/31 martie 1727, la vârsta de 84 de ani.

1758 – În această zi a fost văzută cometa Halley de către Johann Georg Palitzsch. În felul acesta a fost confirmată predicția lui Edmund Halley cu privire la traiectoria ei. Aceasta a fost prima traversare a unei comete prezisă din timp.

1916 – Regele Ferdinand a decretat ordinul militar de război „Mihai Viteazul”, cu trei clase. O măsură necesară având în vedere că era Primul Război Mondial.

1932 – În China a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 7,6 pe scara Richter. În urma seismului au murit peste 70.000 de oameni.

1977 – A murit Sir Charles (Charlie) Spencer Chaplin. Acesta a rămas cunoscut publicului larg ca Charlie Chaplin, fiind considerat unul dintre cei mai actori ai secolului al XX-lea.

1989 – Au murit Elena și Nicolae Ceaușescu. Aceștia au fost împușcați la Târgoviște, după o simulare de proces, fiind acuzați de crime împotriva poporului român.

1989 – În această zi sfântă, Televiziunea Română a transmis, pentru prima dată în direct, slujba de Crăciun de la Patriarhia Română.

1991Mihail Gorbaciov a anunțat la televizor că demisionează din funcția de președinte al URSS. Decizia a venit ca urmare a faptelor de pe plan extern. Totodată, Sovietul Suprem al Uniunii Sovietice a decis schimbarea denumirii statului din U.R.S.S. (Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste) în Federația Rusă.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Zece țări unde marijuana este legală
Zece țări unde marijuana este legală
Se spune că o cantitate mică de marijuana ar avea proprietăți benefice pentru organismul uman. De aceea, în unele state, acest drog este la liber și oricine îl poate achiziționa și consuma... citește tot
Lidl și Kaufland NU sunt concurenți! Supermarketurile au același patron
Lidl și Kaufland NU sunt concurenți! Supermarketurile au același patron
România a devenit o țară democratică după căderea comunismului, în anul 1989. Totodată, economia de piață s-a transformat într-una liberă și și-au făcut apariția tot felul de... citește tot
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Anul 2022 a fost unul plin de evenimente la nivel global. Drept urmare, românii au căutat informații pe Google despre lucrurile care au marcat omenirea. La începutul anului trecut lumea a fost... citește tot
Recomandări din presa de azi