Ce s-a întâmplat azi, 21 iulie?

21.07.2022
Ce s-a întâmplat azi, 21 iulie?

Pe data de 21 iulie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Cuv. Simeon,  Ioan Pustnicul și Sf. Proroc Iezechiel. Această zi reprezintă cea de-a 202-a zi a calendarului gregorian și a 203-a zi în anii bisecți.

Evenimente istorice 21 iulie

356 î. de Hr. – În urma unui incendiu templul zeiței Artemis din Efes, una dintre cele șapte minuni ale lumii antice, a fost distrus complet. Se spune că focul a fost pus de un bărbat pe nume Herostratus.

1718 – Imperiul Otoman a încheiat un acord cu Austria, numit Tratatul de la Passarowitz, prin care Austria primea Banatul, Oltenia, nordul Serbiei și al Bosniei.

1808 – S-a născut Simion Bărnuțiu. Acesta a fost istoric, om politic și unul dintre principalii organizatori ai Revoluției de la 1848 în Transilvania. Simion a murit pe data de 28 mai 1864.

1821 – S-a născut Vasile Alecsandri. Trebuie precizat că data venirii pe lume nu se știe cu exactitate, dar se presupune că ar fi 21 iulie sau 2 august. Acesta a fost unul dintre cei mai mari poeți români. El a fost și om politic, ministru, diplomat și membru fondator al Academiei Române. Vasile Alecsandri a murit pe data de 3 septembrie 1890, la vârsta de 69 de ani.

1907 – A murit la doar 69 de ani Nicolae Grigorescu. Acesta a fost unul dintre cei mai buni pictori români. În anul 1899, a devenit membru de onoare al Academiei Române. Tablourile sale sunt apreciate și în prezent, fiind evaluate la foarte mulți bani.

1914 – La această dată s-a întrunit, la Sinaia, Consiliul de Coroană, prin care s-a decis poziția de neutralitate a României în Primul Război Mondial.

1945 – A fost luată una dintre cele mai importante decizii din istoria mondială, când președintele american Harry S. Truman a aprobat folosirea bombelor atomice.

1969 – După aproximativ 7 ore după ce au aterizat pe Lună, astronauții americani Neil Armstrong și Edwin „Buzz” Aldrin au pășit pe satelitul natural al Pământului, în timpul misiunii Apollo 11. Neil Armstrong avea să rostească celebrele cuvinte: „Un pas mic pentru om, un salt uriaş pentru omenire”. Trebuie precizat că în Statele Unite ale Americii era 20 iulie când cei doi astronauți au scris istorie.

1971 – La Porțile de Fier a fost dată în exploatare ecluza românească.

1983 – La această dată a fost înregistrată cea mai scăzută temperatură pe Pământ, de când se fac măsurători meteorologice. La stația Vostok din Antarctica de Est, termometrul a arătat -89,2 grade Celsius.

2007 – În această zi a apărut ultimul volum din seria Harry Potter.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot