Ce s-a întâmplat azi, 19 aprilie?

19.04.2022
Ce s-a întâmplat azi, 19 aprilie?

Data de 19 aprilie este cea de-a 109-a zi a calendarului gregorian. De-a lungul timpului, astăzi, au avut loc mai multe evenimente istorice care au schimbat mersul umanității. Multe dintre ele au fost uitate, odată cu trecerea timpului, însă redactorii shtiu.ro le readuc în evidență pe cele mai importante.

Evenimente istorice 19 aprilie

1770 – Maria Antoneta s-a căsătorit la vârsta de doar 15 ani cu Ludovic al XVI-lea al Franței.

1854 – S-a născut Anghel Saligny. Acesta a fost unul dintre cei mai mari ingineri constructori din istoria României, fiind considerat unul dintre pionierii tehnicii mondiale în proiectarea și construcția podurilor și silozurilor cu structură metalică, respectiv de beton armat. Iar podul de la Cernavodă este în totalitate opera sa. Saligny a murit pe 17 iunie 1925, la vârsta de 71 de ani.

1882 – A decedat Charles Darwin. Acesta a rămas în istorie, în special, datorită teoriei evoluționiste care susține că toate speciile au evoluat natural, de-a lungul timpului. El a fost un reputat naturalist britanic, geolog și biolog.

1919 – Eugen Lovinescu scoate, la București, revista literară „Sburătorul”.

1960 – Studenții din Coreea de Sud au organizat un protest național, de amploare, pro-democrație împotriva președintelui Syngman Rhee, forțându-l în cele din urmă să demisioneze, la 26 aprilie, după patru mandate.

1971 – A fost lansată prima stație spațială, Salyut 1. Aceasta va arde la reintrarea în atmosfera Pământului, la 11 octombrie, după ce a fost utilizată 123 de zile.

1989 – A murit Matei Balș. Acesta a fost un medic român, profesor universitar la București, șef de catedră la Clinica a II-a de boli infecțioase și decan al FPSMF (Facultatea pentru Perfecționare și Specializare a Institutului Medico-Farmaceutic din București), membru titular al Academiei de Medicină a RSR (1969), membru al Academiei de Științe din New-York, membru al Societății Americane de Microbiologie, membru al Societății Regale de Medicină Tropicală și Igienă din Londra, membru al Societății de Patologie Clinică din Berlin, laureat al Premiului de Stat clasa I (1950), pentru descoperirea nitrofuranului și aplicarea lui în febra tifoidă.

1995 – A avut loc un atentat terorist asupra clădirii federale Murrah din orașul Oklahoma, din Statele Unite ale Americii, în urma căruia 168 de persoane au murit.

2005 – Cardinalii l-au ales pe Joseph Ratzinger în funcția de episcop al Romei și papă al Bisericii Catolice (papa Benedict al XVI-lea).

Foto: Wikipedia.org

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 11 august, a 223-a zi a calendarului gregorian și a 224-a zi în anii bisecți, a consemnat de-a lungul vremii evenimente care au marcat istoria lumii și pe cea a țării noastre. În...
Cele mai noi articole
De ce Sadoveanu nu dădea niciodată bani cu împrumut?
De ce Sadoveanu nu dădea niciodată bani cu împrumut?
Cine nu a auzit despre scriitorul Mihail Sadoveanu? Înainte de scriitorul Sadoveanu a existat omul Mihail Sadoveanu, un bărbat care era pasionat de vânătorie și pescărie. Acesta era înconjurat... citește tot
Inginerul Mircea Ulubeanu, omul care a inventat stabilopozii
Inginerul Mircea Ulubeanu, omul care a inventat stabilopozii
România a avut, de-a lungul timpului, mai multe personalităţi care i-au influenţat dezvoltarea. Cei mai mulți dintre ei sunt cunoscuți, rămânând în istorie prin realizările lor în plan... citește tot
Cum arăta Elena Ceaușescu în costum de baie? Uite cum se bălăcea cu Nicu!
Cum arăta Elena Ceaușescu în costum de baie? Uite cum se bălăcea cu Nicu!
Alături de Elena Lupescu și Elena Udrea, Elena Ceaușescu este una dintre cele mai cunoscute femei care au influențat viața politică din România și, totodată, destinele a milioane de români.... citește tot