Ce s-a întâmplat azi, 18 mai?

18.05.2022
Ce s-a întâmplat azi, 18 mai?

Pe data de 18 mai, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sfinții mucenici Petru, Dionisie, Andrei, Pavel și Hristina fecioara; Sfântul Ștefan cel nou, patriarhul Constantinopolului; Sfântul Teodor, papă al Romei. Totodată, astăzi, este celebrată și Ziua internațională a muzeelor. Această dată reprezintă cea de-a 138-a zi a calendarului gregorian.

Evenimente istorice 18 mai

332 – Constantin cel Mare a decis ca toți cetățenii din Constantinopol să primească hrană gratuită.

1388 – A fost terminată Mănăstirea Cozia. Aceasta este o ctitorie a lui Mircea cel Bătrân, extinsă și renovată de-a lungul istoriei sale multiseculare.

1756 – Marea Britanie a declarat război Franței și, astfel, a început Războiul de șapte ani.

1765 – Un incendiu devastator a distrus mare parte din orașul Montreal, din provincia Quebec.

1803 – Regatul Unit a anulat Tratatul de la Amiens și a declarat război Franței.

1804 – Senatul a decis ca Napoleon Bonaparte să devină împăratul Franței (1804-1814 și 1815). Acesta a fost încoronat de către Papa Pius al VII-lea la 2 decembrie 1804, în cadrul unei ceremonii fastuoase ce a avut loc la Catedrala Notre Dame din Paris.

1897 – Bram Stoker și-a publicat, la Londra, romanul Dracula.

1910 – Pământul a trecut prin coada cometei Halley, aceasta fiind cea mai mică distanță dintre planeta noastră și un astfel de corp ceresc.

1920 – S-a născut Papa Ioan Paul al II-lea, pe numele său adevărat Karol Józef Wojtyła. Acesta a fost al 264-lea papă al Bisericii Catolice și episcop al Romei din 16 octombrie 1978 până la moartea sa, pe data de 2 aprilie 2005.

1944 – Stalin a decis deportarea masivă a tătarilor din Crimeea înspre Asia Centrală. „Zi pentru cinstirea memoriei jertfelor deportărilor din Crimeea”.

1974 – India a detonat cu succes prima sa arma nucleară în deșertul Rajahstan.

1980 – În statul Washington a erupt muntele Sfânta Elena, omorând 57 de oameni și provocând pagube în valoare de 3 miliarde de dolari.

2005 – A fost o zi istorică pentru astronomie, fiindcă oamenii de știință au descoperit cu ajutorul unei a doua fotografii a Telescopului Spațial Hubble că Pluto are două luni suplimentare, Nix și Hydra.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot