Ce s-a întâmplat azi, 17 mai?

17.05.2022
Ce s-a întâmplat azi, 17 mai?

Pe data de 17 mai sunt sărbătoriți, în calendarul creștin-ortodox, Sfinții apostoli Andronic și Iunia, Sfântul mucenic Solohon  și a celor împreună cu el sfinții mucenici Pamfilon, cuvioșii părinți și frați Nectarie și Teofan, ctitorii Mănăstirii lui Varlaam din Meteora.

Totodată, astăzi, sunt celebrate Ziua Internațională de Luptă Împotriva Homofobiei și Ziua Mondială a Telecomunicațiilor și a Societății Informaționale. Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 137-a zi a calendarului gregorian.

Evenimente istorice 17 mai

1395 – La această dată a avut loc Bătălia de la Rovine, una dintre cele mai importante din istoria Țării Românești. Trupele noastre au reușit să învingă oastea otomană.

1655 – Jamaica a fost ocupată de către englezi.

1792 – A luat naștere bursa de pe Wall Street, cel mai important sediu al bursei mondiale. Drept urmare, lumea financiară s-a schimbat complet și a intrat într-o nouă eră.

1808Napoleon Bonaparte a hotărât anexarea Statelor Papale la Imperiul francez.

1814 – A intrat în vigoare Constituția Norvegiei, iar prințul danez Christian Frederik a fost ales rege, de către Adunarea Constituantă norvegiană.

1901 – A avut loc una dintre cele mai importante descoperiri arheologice de către grecul Valerios Stais. Acesta a găsit Mecanismul de la Antikythera, un calculator mecanic antic realizat pentru calculul pozițiilor astronomice.

1914 – Principatul Monaco a trecut sub autoritatea austriacă.

1940 – Germania a cucerit capitala Belgiei, Bruxelles, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

1980 – În Coreea de Sud au avut loc demonstrații majore pentru democratizarea țării, iar, drept urmare, regimul dictatorului Chun Doo-hwan declară stare de urgență. În următoarele zile a avut loc masacrul de la Gwangju.

1983 – Liban și Israel au semnat un acord în prezența Statelor Unite ale Americii, prin care trupele israeliene erau retrase de pe teritoriul libanez.

1990 – A fost o zi istorică, fiindcă Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a scos homosexualitatea din nomenclatorul bolilor.

1995 – Jacques Chirac a devenit președintele Franței, după ce anterior fusese 18 ani primarul Parisului.

1995 – Constantin Lăcătușu a fost primul român care a reușit să urce pe cel mai înalt vârf al Terrei, Everest.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
De ce nu toate rațele pot să zboare?
De ce nu toate rațele pot să zboare?
În curtea bunicilor de la țară întotdeauna au fost văzute rațe care măcăne sau nu, dar care nu pot zbura. Păsările curților sunt găinile, gâștele, curcile sau rațele. Toate acestea... citește tot
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
adplus-dvertising