Ce s-a întâmplat azi, 17 mai?

17.05.2022
Ce s-a întâmplat azi, 17 mai?

Pe data de 17 mai sunt sărbătoriți, în calendarul creștin-ortodox, Sfinții apostoli Andronic și Iunia, Sfântul mucenic Solohon  și a celor împreună cu el sfinții mucenici Pamfilon, cuvioșii părinți și frați Nectarie și Teofan, ctitorii Mănăstirii lui Varlaam din Meteora.

Totodată, astăzi, sunt celebrate Ziua Internațională de Luptă Împotriva Homofobiei și Ziua Mondială a Telecomunicațiilor și a Societății Informaționale. Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 137-a zi a calendarului gregorian.

Evenimente istorice 17 mai

1395 – La această dată a avut loc Bătălia de la Rovine, una dintre cele mai importante din istoria Țării Românești. Trupele noastre au reușit să învingă oastea otomană.

1655 – Jamaica a fost ocupată de către englezi.

1792 – A luat naștere bursa de pe Wall Street, cel mai important sediu al bursei mondiale. Drept urmare, lumea financiară s-a schimbat complet și a intrat într-o nouă eră.

1808Napoleon Bonaparte a hotărât anexarea Statelor Papale la Imperiul francez.

1814 – A intrat în vigoare Constituția Norvegiei, iar prințul danez Christian Frederik a fost ales rege, de către Adunarea Constituantă norvegiană.

1901 – A avut loc una dintre cele mai importante descoperiri arheologice de către grecul Valerios Stais. Acesta a găsit Mecanismul de la Antikythera, un calculator mecanic antic realizat pentru calculul pozițiilor astronomice.

1914 – Principatul Monaco a trecut sub autoritatea austriacă.

1940 – Germania a cucerit capitala Belgiei, Bruxelles, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

1980 – În Coreea de Sud au avut loc demonstrații majore pentru democratizarea țării, iar, drept urmare, regimul dictatorului Chun Doo-hwan declară stare de urgență. În următoarele zile a avut loc masacrul de la Gwangju.

1983 – Liban și Israel au semnat un acord în prezența Statelor Unite ale Americii, prin care trupele israeliene erau retrase de pe teritoriul libanez.

1990 – A fost o zi istorică, fiindcă Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a scos homosexualitatea din nomenclatorul bolilor.

1995 – Jacques Chirac a devenit președintele Franței, după ce anterior fusese 18 ani primarul Parisului.

1995 – Constantin Lăcătușu a fost primul român care a reușit să urce pe cel mai înalt vârf al Terrei, Everest.

Foto: Wikipedia.org

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 16 august este cea de-a 228-a zi din calendarul gregorian și a 229-a zi în anii bisecți. În această zi, în anul 1877, la Gorni-Studen, în Bulgaria, are loc întâlnirea dintre...
Cele mai noi articole
Imperiul Gucci- cum a început totul și cum a ajuns să dea faliment
Imperiul Gucci- cum a început totul și cum a ajuns să dea faliment
Când este pronunțat numele de Gucci, toată lumea se gândește la lux, opulență și la unul dintre cele mai mari branduri de modă din lume. Dacă ne întoarcem puțin în timp, vom afla de... citește tot
De unde și-a luat Coco Chanel numele și cum a „dat viață” parfumului Chanel No.5?
De unde și-a luat Coco Chanel numele și cum a „dat viață” parfumului Chanel No.5?
Coco Chanel a fost una dintre cele mai influente personalități în modă din istorie. Deși designerul a murit în 1971, creațiile sale și conceptele sale despre modă încă influențează... citește tot
Când a avut loc cea mai veche întrecere de înot?
Când a avut loc cea mai veche întrecere de înot?
Înotul este un sport foarte sănătos de practicat, fiindcă ajută corpul uman să se dezvolte. Totodată, mișcările în apă îmbunătățesc starea psihică a persoanei și oferă un alt tonus... citește tot