Ce s-a întâmplat azi, 17 mai?

17.05.2022
Ce s-a întâmplat azi, 17 mai?

Pe data de 17 mai sunt sărbătoriți, în calendarul creștin-ortodox, Sfinții apostoli Andronic și Iunia, Sfântul mucenic Solohon  și a celor împreună cu el sfinții mucenici Pamfilon, cuvioșii părinți și frați Nectarie și Teofan, ctitorii Mănăstirii lui Varlaam din Meteora.

Totodată, astăzi, sunt celebrate Ziua Internațională de Luptă Împotriva Homofobiei și Ziua Mondială a Telecomunicațiilor și a Societății Informaționale. Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 137-a zi a calendarului gregorian.

Evenimente istorice 17 mai

1395 – La această dată a avut loc Bătălia de la Rovine, una dintre cele mai importante din istoria Țării Românești. Trupele noastre au reușit să învingă oastea otomană.

1655 – Jamaica a fost ocupată de către englezi.

1792 – A luat naștere bursa de pe Wall Street, cel mai important sediu al bursei mondiale. Drept urmare, lumea financiară s-a schimbat complet și a intrat într-o nouă eră.

1808Napoleon Bonaparte a hotărât anexarea Statelor Papale la Imperiul francez.

1814 – A intrat în vigoare Constituția Norvegiei, iar prințul danez Christian Frederik a fost ales rege, de către Adunarea Constituantă norvegiană.

1901 – A avut loc una dintre cele mai importante descoperiri arheologice de către grecul Valerios Stais. Acesta a găsit Mecanismul de la Antikythera, un calculator mecanic antic realizat pentru calculul pozițiilor astronomice.

1914 – Principatul Monaco a trecut sub autoritatea austriacă.

1940 – Germania a cucerit capitala Belgiei, Bruxelles, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

1980 – În Coreea de Sud au avut loc demonstrații majore pentru democratizarea țării, iar, drept urmare, regimul dictatorului Chun Doo-hwan declară stare de urgență. În următoarele zile a avut loc masacrul de la Gwangju.

1983 – Liban și Israel au semnat un acord în prezența Statelor Unite ale Americii, prin care trupele israeliene erau retrase de pe teritoriul libanez.

1990 – A fost o zi istorică, fiindcă Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a scos homosexualitatea din nomenclatorul bolilor.

1995 – Jacques Chirac a devenit președintele Franței, după ce anterior fusese 18 ani primarul Parisului.

1995 – Constantin Lăcătușu a fost primul român care a reușit să urce pe cel mai înalt vârf al Terrei, Everest.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot