Ce s-a întâmplat azi, 17 mai?

17.05.2022
Ce s-a întâmplat azi, 17 mai?

Pe data de 17 mai sunt sărbătoriți, în calendarul creștin-ortodox, Sfinții apostoli Andronic și Iunia, Sfântul mucenic Solohon  și a celor împreună cu el sfinții mucenici Pamfilon, cuvioșii părinți și frați Nectarie și Teofan, ctitorii Mănăstirii lui Varlaam din Meteora.

Totodată, astăzi, sunt celebrate Ziua Internațională de Luptă Împotriva Homofobiei și Ziua Mondială a Telecomunicațiilor și a Societății Informaționale. Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 137-a zi a calendarului gregorian.

Evenimente istorice 17 mai

1395 – La această dată a avut loc Bătălia de la Rovine, una dintre cele mai importante din istoria Țării Românești. Trupele noastre au reușit să învingă oastea otomană.

1655 – Jamaica a fost ocupată de către englezi.

1792 – A luat naștere bursa de pe Wall Street, cel mai important sediu al bursei mondiale. Drept urmare, lumea financiară s-a schimbat complet și a intrat într-o nouă eră.

1808Napoleon Bonaparte a hotărât anexarea Statelor Papale la Imperiul francez.

1814 – A intrat în vigoare Constituția Norvegiei, iar prințul danez Christian Frederik a fost ales rege, de către Adunarea Constituantă norvegiană.

1901 – A avut loc una dintre cele mai importante descoperiri arheologice de către grecul Valerios Stais. Acesta a găsit Mecanismul de la Antikythera, un calculator mecanic antic realizat pentru calculul pozițiilor astronomice.

1914 – Principatul Monaco a trecut sub autoritatea austriacă.

1940 – Germania a cucerit capitala Belgiei, Bruxelles, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

1980 – În Coreea de Sud au avut loc demonstrații majore pentru democratizarea țării, iar, drept urmare, regimul dictatorului Chun Doo-hwan declară stare de urgență. În următoarele zile a avut loc masacrul de la Gwangju.

1983 – Liban și Israel au semnat un acord în prezența Statelor Unite ale Americii, prin care trupele israeliene erau retrase de pe teritoriul libanez.

1990 – A fost o zi istorică, fiindcă Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a scos homosexualitatea din nomenclatorul bolilor.

1995 – Jacques Chirac a devenit președintele Franței, după ce anterior fusese 18 ani primarul Parisului.

1995 – Constantin Lăcătușu a fost primul român care a reușit să urce pe cel mai înalt vârf al Terrei, Everest.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
Când vine vorba despre conducători nebuni, cu siguranță împăratul Caligula ar putea să intre în Top 3. Caligula (nr. „Cizmă”) a condus Imperiul Roman între anii 37-41. În doar patru... citește tot
Care este cel mai mic munte din lume?
Care este cel mai mic munte din lume?
De obicei, denumirea de munte ne duce cu gândul la înălțime. De exemplu, Vârful Everest din munții Himalaya are o înălțime maximă de 8.848,86 m, fiind cel mai înalt punct din lume. În... citește tot
Cum arată casa în care a copilărit Iohannis?
Cum arată casa în care a copilărit Iohannis?
Subiectul caselor lui Iohannis este iarăși în prim-plan, după ce publicația Recorder a publicat un reportaj prin care se sugerează că actualul președinte al României își pregătește... citește tot