Ce s-a întâmplat azi, 16 mai?

16.05.2022
Ce s-a întâmplat azi, 16 mai?

Pe data de 16 mai, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sf. Mc. Nicolae din Mezov, Sf. Cuv. Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei. Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 136-a zi a calendarului gregorian.

Evenimente istorice 16 mai

1770 – La această dată, Maria Antoaneta, în vârstă de 14 ani, s-a căsătorit cu viitorul rege al Franței, Ludovic al XVI-lea, în vârstă de 15 ani.

1812 – S-a încheiat războiul ruso-turc (1806 – 1812), iar la București a fost încheiată pacea, în urma căreia Basarabia a revenit Rusiei.

1881 – La Berlin, în Germania, a fost pus în funcțiune primul tramvai electric din lume de către compania germană Siemens & Halske.

1891 – A murit Ion C. Brătianu. Avea 69 de ani. Acesta a făcut parte din „Monstruoasa Coaliție” care l-a îndepărtat pe Alexandru Ioan Cuza și l-a adus în țară pe Carol I. Ion C. Brătianu fost un om politic român, ministru cu diferite portofolii în varii guverne, dar și cel de-al 14-lea premier al României.

1911 – A murit Gheorghe Manu. Acesta a fost un important om politic, fiind cel de-al 17-lea premier al țării. A deținut funcția de Președinte al Consiliului de Miniștri între 1889 și 1891.

1920 – Papa Benedict al XV-lea a canonizat-o pe Ioana d’Arc, care a căpătat statutul de sfântă.

1929 – La această dată a avut loc, la Hollywood, în California, Statele Unite ale Americii, prima ediție a Premiilor Oscar.

1972 – A fost o zi istorică pentru România, fiindcă la această dată a fost inaugurat Sistemul hidroenergetic Porțile de Fier I, cu o putere de 1050 MW, în partea românească și tot atât în partea iugoslavă.

1975 – Japoneza Junko Tabei a devenit prima femeie, din lume, care a urcat pe muntele Everest.

1980 – La vârsta de 57 de ani, a murit Marin Preda. Acesta a fost unul dintre cei mai mari scriitori români. Autorul unor romane precum „Moromeții”, „Cel mai iubit dintre pământeni” sau „Delirul” s-a remarcat nu doar ca un mare narator, ci și ca un opozant al regimului comunist.

1990 – În această zi, în România a fost înființat Serviciul de Protecție și Pază (SPP).

1990 – A apărut prima societate pe acțiuni din România, după căderea comunismului.

2005 – În Kuwait s-a dat o lege prin care femeile au primit, pentru prima dată în istorie, dreptul la vot și le oferea posibilitatea de a candida la funcții politice.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot