Ce s-a întâmplat azi, 17 iulie?

17.07.2022
Ce s-a întâmplat azi, 17 iulie?

Pe data de 17 iulie au avut loc o serie de evenimente istorice care au schimbat soarta umanității. Cele mai multe dintre ele au avut efecte pozitive, însă și cele cu impact negativ și-au lăsat amprenta pe viitorul oamenilor. Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 198-a zi a calendarului gregorian și a 199-a zi în anii bisecți.

Evenimente istorice 17 iulie

1821 – La această dată a avut loc Lupta de la Slobozia, unde trupele de panduri au fost înfrânte de turci. Din păcate, liderul Tudor Vladimirescu nu se mai afla printre ei. După înfrângere au fost luaţi mai mulți prizonieri printre care și Papa, fratele lui Tudor. Această zi a fost sfârșitul revoluției.

1918 – Un moment de tristă amintire pentru ruși, fiindcă la ordinul Partidului Bolșevic, împăratul Nicolae al II-lea și famila sa au fost asasinați. Totul s-a întâmplat la casa Ipatiev din Ekaterinburg, Rusia. În această zi au fost uciși cu sânge rece, pe lângă împărat,  Țarina Alexandra Feodorovna, Marea Ducesă Olga, Marea Ducesă Tatiana, Marea Ducesă Maria, Marea Ducesă Anastasia și Țareviciul Alexei.

1923 – A murit Theodor Rosetti, la vârsta de 86 de ani. Acesta a fost cel de-al șaisprezecelea prim-ministru al României în perioada 1888-1889.

1945 – Șefii de stat și de guvern ai URSS, Marii Britanii și SUA au organizat Conferința de la Potsdam, care a avut drept scop reglementarea situației postbelice în Europa.

1954 – S-a născut Angela Merkel. Aceasta a fost prima femeie cancelar din istoria Republicii Federale Germania.

1955 – A fost un moment de fericire pentru copiii și adulții din Statele Unite ale Americii, fiindcă a fost inaugurat parcul de distracții „Disneyland”.

1969 – Legăturile diplomatice dintre România și Israel s-au dezvoltat, iar Legația țării noastre în Israel a fost ridicată la rangul de ambasadă.

1975 – Colaborarea dintre americani și ruși, în domeniul spațial, a prins contur prin proiectul test Apollo–Soyuz. Drept urmare, a avut loc andocarea navelor spațiale Apollo și Soyuz, marcând prima astfel de legătură între cele două națiuni.

1976 – În această zi a început la Montreal, în Canada, a XXI-a ediție a Jocurilor Olimpice de vară. Gimnasta Nadia Comăneci a rămas pentru totdeauna in istoria acestui sport, reușind să obțină trei medalii de aur, primind de șapte ori nota 10. A fost pentru prima dată când s-a acordat această notă, în istorie. România a ocupat locul nouă pe națiuni, cu patru medalii de aur, nouă de argint și 14 de bronz.

1980 – La această dată s-au început oficial lucrările de construcție la centrala nuclearo-electrica de la Cernavodă.

1985 – A fost înființată, la Paris, Agenția de Coordonare a Cercetărilor Europene – EUREKA.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot