Ce s-a întâmplat azi, 17 iulie?

17.07.2022
Ce s-a întâmplat azi, 17 iulie?

Pe data de 17 iulie au avut loc o serie de evenimente istorice care au schimbat soarta umanității. Cele mai multe dintre ele au avut efecte pozitive, însă și cele cu impact negativ și-au lăsat amprenta pe viitorul oamenilor. Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 198-a zi a calendarului gregorian și a 199-a zi în anii bisecți.

Evenimente istorice 17 iulie

1821 – La această dată a avut loc Lupta de la Slobozia, unde trupele de panduri au fost înfrânte de turci. Din păcate, liderul Tudor Vladimirescu nu se mai afla printre ei. După înfrângere au fost luaţi mai mulți prizonieri printre care și Papa, fratele lui Tudor. Această zi a fost sfârșitul revoluției.

1918 – Un moment de tristă amintire pentru ruși, fiindcă la ordinul Partidului Bolșevic, împăratul Nicolae al II-lea și famila sa au fost asasinați. Totul s-a întâmplat la casa Ipatiev din Ekaterinburg, Rusia. În această zi au fost uciși cu sânge rece, pe lângă împărat,  Țarina Alexandra Feodorovna, Marea Ducesă Olga, Marea Ducesă Tatiana, Marea Ducesă Maria, Marea Ducesă Anastasia și Țareviciul Alexei.

1923 – A murit Theodor Rosetti, la vârsta de 86 de ani. Acesta a fost cel de-al șaisprezecelea prim-ministru al României în perioada 1888-1889.

1945 – Șefii de stat și de guvern ai URSS, Marii Britanii și SUA au organizat Conferința de la Potsdam, care a avut drept scop reglementarea situației postbelice în Europa.

1954 – S-a născut Angela Merkel. Aceasta a fost prima femeie cancelar din istoria Republicii Federale Germania.

1955 – A fost un moment de fericire pentru copiii și adulții din Statele Unite ale Americii, fiindcă a fost inaugurat parcul de distracții „Disneyland”.

1969 – Legăturile diplomatice dintre România și Israel s-au dezvoltat, iar Legația țării noastre în Israel a fost ridicată la rangul de ambasadă.

1975 – Colaborarea dintre americani și ruși, în domeniul spațial, a prins contur prin proiectul test Apollo–Soyuz. Drept urmare, a avut loc andocarea navelor spațiale Apollo și Soyuz, marcând prima astfel de legătură între cele două națiuni.

1976 – În această zi a început la Montreal, în Canada, a XXI-a ediție a Jocurilor Olimpice de vară. Gimnasta Nadia Comăneci a rămas pentru totdeauna in istoria acestui sport, reușind să obțină trei medalii de aur, primind de șapte ori nota 10. A fost pentru prima dată când s-a acordat această notă, în istorie. România a ocupat locul nouă pe națiuni, cu patru medalii de aur, nouă de argint și 14 de bronz.

1980 – La această dată s-au început oficial lucrările de construcție la centrala nuclearo-electrica de la Cernavodă.

1985 – A fost înființată, la Paris, Agenția de Coordonare a Cercetărilor Europene – EUREKA.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot