Ce s-a întâmplat azi, 16 ianuarie?

16.01.2023
Ce s-a întâmplat azi, 16 ianuarie?

De-a lungul timpului, omenirea a fost influențată fie în mod pozitiv, fie în mod negativ de evenimentele care au avut loc în data de 16 ianuarie. În această zi, în calendarul creștin-ortodox, este celebrată Cinstirea lanțului Sfântului Apostol Petru, dar și sărbătorirea Sf. Mc. Pevsip și cei împreună cu el.

Evenimente istorice 16 ianuarie

27 î. de Hr. – A avut loc unul dintre cele mai importante momente din istorie, cu consecințe majore în anii care au urmat. Senatul roman i-a acordat lui Gaius Julius Caesar Octavianus titlul de Augustus, marcând, în felul acesta,  începutul Imperiului Roman.

1547 – Marele Duce Ivan al IV-lea al Moscovei, cunoscut în istorie și ca Ivan cel Groaznic, a devenit primul țar al Rusiei. În felul acesta a fost înlocuit Marele Ducat al Moscovei, vechi de 264 de ani.

1605 – În această dată a fost publicată prima ediție a „El ingenioso hidalgo Don Quijote de la Mancha de Miguel de Cervantes”, la Madrid, în Spania.

1632 – A avut loc o ședință de anatomie ținută la Amsterdam, între breasla chirurgilor. Medicii au analizat corpul unui criminal executat prin spânzurare, pe nume Adriaan Adriaanszoon, sub pseudonimul de “Aris Kindt”. Rembrandt a reușit să picteze evenimentul, în același an, opera artistică având numele “Ora de anatomie a doctorului Nicolaes Tulp”.

1707 – A fost un moment istoric, fiindcă Parlamentul scoțian a ratificat Actul de Unire, deschizând în felul acesta drumul juridic pentru crearea Marii Britanii.

1909 – Exploratorul Ernest Shackleton a găsit, în această zi, Polul Sud magnetic al Pământului.

1945 – În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Germania era aproape de capitulare, iar în această dată, Adolf Hitler s-a mutat în bunker-ul său, așa-numitul Führerbunker.

1965 – În această zi reprezentanțele diplomatice ale României și Danemarcei sunt ridicate la nivel de ambasadă. Cele două țări au o relație tot mai apropiată.

1969 – A fost un moment urmărit de aproape toată lumea când navele spațiale sovietice „Soyuz 4” și „Soyuz 5” au reușit prima andocare a aeronavelor spațiale cu echipaj pe orbită. Totodată, a fost efectuat primul transfer de echipaj de la un vehicul spațial la altul și singura dată când un astfel de transfer a fost realizat cu o plimbare în spațiu.

2000 – A avut loc o clipsă totală de Soare. Fenomenul s-a văzut cel mai bine în SUA, Canada și toată America de Sud.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Virusuri sau viruși? Cum e corect?
Virusuri sau viruși? Cum e corect?
Limba română este una complexă și oferă multiple posibilități de a exprima o idee, a descrie un eveniment și așa mai departe. Unele persoane întâmpină anumite probleme atunci când... citește tot
De ce calendarul iulian revizuit este cel mai precis din lume?
De ce calendarul iulian revizuit este cel mai precis din lume?
Toate calendarele existente au o mică eroare, încercând să aproximeze anul tropical. La unele eroarea este mai mare, la altele mai mică, însă aceasta este insesizabilă pentru percepția... citește tot
Care este diferența dintre geți și daci?
Care este diferența dintre geți și daci?
Foarte mulți istorici au considerat că dacii și geții au fost unul și același popor. De aceea, în cărțile de istorie care au apărut în ultimii 100 de ani s-a vorbit despre poporul geto-dac... citește tot