Ce s-a întâmplat azi, 16 ianuarie?

16.01.2023
Ce s-a întâmplat azi, 16 ianuarie?

De-a lungul timpului, omenirea a fost influențată fie în mod pozitiv, fie în mod negativ de evenimentele care au avut loc în data de 16 ianuarie. În această zi, în calendarul creștin-ortodox, este celebrată Cinstirea lanțului Sfântului Apostol Petru, dar și sărbătorirea Sf. Mc. Pevsip și cei împreună cu el.

Evenimente istorice 16 ianuarie

27 î. de Hr. – A avut loc unul dintre cele mai importante momente din istorie, cu consecințe majore în anii care au urmat. Senatul roman i-a acordat lui Gaius Julius Caesar Octavianus titlul de Augustus, marcând, în felul acesta,  începutul Imperiului Roman.

1547 – Marele Duce Ivan al IV-lea al Moscovei, cunoscut în istorie și ca Ivan cel Groaznic, a devenit primul țar al Rusiei. În felul acesta a fost înlocuit Marele Ducat al Moscovei, vechi de 264 de ani.

1605 – În această dată a fost publicată prima ediție a „El ingenioso hidalgo Don Quijote de la Mancha de Miguel de Cervantes”, la Madrid, în Spania.

1632 – A avut loc o ședință de anatomie ținută la Amsterdam, între breasla chirurgilor. Medicii au analizat corpul unui criminal executat prin spânzurare, pe nume Adriaan Adriaanszoon, sub pseudonimul de “Aris Kindt”. Rembrandt a reușit să picteze evenimentul, în același an, opera artistică având numele “Ora de anatomie a doctorului Nicolaes Tulp”.

1707 – A fost un moment istoric, fiindcă Parlamentul scoțian a ratificat Actul de Unire, deschizând în felul acesta drumul juridic pentru crearea Marii Britanii.

1909 – Exploratorul Ernest Shackleton a găsit, în această zi, Polul Sud magnetic al Pământului.

1945 – În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Germania era aproape de capitulare, iar în această dată, Adolf Hitler s-a mutat în bunker-ul său, așa-numitul Führerbunker.

1965 – În această zi reprezentanțele diplomatice ale României și Danemarcei sunt ridicate la nivel de ambasadă. Cele două țări au o relație tot mai apropiată.

1969 – A fost un moment urmărit de aproape toată lumea când navele spațiale sovietice „Soyuz 4” și „Soyuz 5” au reușit prima andocare a aeronavelor spațiale cu echipaj pe orbită. Totodată, a fost efectuat primul transfer de echipaj de la un vehicul spațial la altul și singura dată când un astfel de transfer a fost realizat cu o plimbare în spațiu.

2000 – A avut loc o clipsă totală de Soare. Fenomenul s-a văzut cel mai bine în SUA, Canada și toată America de Sud.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot