Ce s-a întâmplat azi, 15 aprilie?

15.04.2022
Ce s-a întâmplat azi, 15 aprilie?

Data de 15 aprilie reprezintă cea de-a 105-a zi a calendarului gregorian. În întreaga lume, astăzi, este sărbătorită Ziua mondială a artei, în memoria pictorului, sculptorului, arhitectului, inventatorului și umanistului italian Leonardo da Vinci (15 aprilie 1452 – 2 mai 1519). Acesta a afirmat la un moment dat: „În viață, frumusețea dispare. În artă, nu”. 

Evenimente istorice 15 aprilie

1452 – S-a născut Leonardo da Vinci. Acesta este considerat cel mai de seamă geniu al umanității, excelând în toate domeniile în care a activat ca pictor, sculptor, arhitect, muzician, inginer, inventator, anatomist, geolog, cartograf, botanist și scriitor. Da Vinci a murit pe data de 2 mai 1519, la vârsta de 67 de ani.

1755 – A fost anul în care britanicul Samuel Johnson a publicat la Londra „Dicționarul limbii engleze”, după 9 ani de muncă.

1779 – Astronomul francez Charles Messier a descoperit o galaxie spirală la 68 de ani-lumină distanță de Terra.

1865 – A murit președintele american Abraham Lincoln, după ce fusese împușcat cu o zi înainte. Vicepreședintele Andrew Johnson a devenit președinte după decesul lui Lincoln.

1912 – A fost anul în care s-a scufundat Titanicul, la ora la ora 2:20 a.m., la două ore și 40 de minute după coliziunea cu un iceberg. Din păcate, doar 770 de persoane au supraviețuit dintre cei 2.227 de pasageri, plus echipaj, aflați la bord.

1918 – Casa lui Ion Creangă din Iași a fost declarată muzeu, devenind astfel prima casă memorială din România.

1944 – În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, aviația britanică a atacat cu 83 de bombardiere Turnu Severin. Totodată, are loc un nou atac aerian devastator asupra Bucureștiului, în urma căruia Universitatea este distrusă parțial.

1945 – În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, soldații britanici au eliberat deținuții din lagărul de concentrare Bergen-Belsen.

1964 – A avut loc Plenara lărgită a CC al PCR în care se stabilește că este nevoie de un comunism național, susținând independența României față de socialismul internațional.

1989 – A vut loc Tragedia de pe Hillsborough, când o busculadă umană pe Stadionul Hillsborough, în semifinalele FA Cup, a dus la moartea a 96 de fani ai FC Liverpool.

2019 – Catedrala Notre-Dame din Paris a fost cuprinsă de un incendiu puternic, în urma căruia acoperișul și turla principală s-au prăbușit.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot