Ce s-a întâmplat azi, 15 aprilie?

15.04.2022
Ce s-a întâmplat azi, 15 aprilie?

Data de 15 aprilie reprezintă cea de-a 105-a zi a calendarului gregorian. În întreaga lume, astăzi, este sărbătorită Ziua mondială a artei, în memoria pictorului, sculptorului, arhitectului, inventatorului și umanistului italian Leonardo da Vinci (15 aprilie 1452 – 2 mai 1519). Acesta a afirmat la un moment dat: „În viață, frumusețea dispare. În artă, nu”. 

Evenimente istorice 15 aprilie

1452 – S-a născut Leonardo da Vinci. Acesta este considerat cel mai de seamă geniu al umanității, excelând în toate domeniile în care a activat ca pictor, sculptor, arhitect, muzician, inginer, inventator, anatomist, geolog, cartograf, botanist și scriitor. Da Vinci a murit pe data de 2 mai 1519, la vârsta de 67 de ani.

1755 – A fost anul în care britanicul Samuel Johnson a publicat la Londra „Dicționarul limbii engleze”, după 9 ani de muncă.

1779 – Astronomul francez Charles Messier a descoperit o galaxie spirală la 68 de ani-lumină distanță de Terra.

1865 – A murit președintele american Abraham Lincoln, după ce fusese împușcat cu o zi înainte. Vicepreședintele Andrew Johnson a devenit președinte după decesul lui Lincoln.

1912 – A fost anul în care s-a scufundat Titanicul, la ora la ora 2:20 a.m., la două ore și 40 de minute după coliziunea cu un iceberg. Din păcate, doar 770 de persoane au supraviețuit dintre cei 2.227 de pasageri, plus echipaj, aflați la bord.

1918 – Casa lui Ion Creangă din Iași a fost declarată muzeu, devenind astfel prima casă memorială din România.

1944 – În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, aviația britanică a atacat cu 83 de bombardiere Turnu Severin. Totodată, are loc un nou atac aerian devastator asupra Bucureștiului, în urma căruia Universitatea este distrusă parțial.

1945 – În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, soldații britanici au eliberat deținuții din lagărul de concentrare Bergen-Belsen.

1964 – A avut loc Plenara lărgită a CC al PCR în care se stabilește că este nevoie de un comunism național, susținând independența României față de socialismul internațional.

1989 – A vut loc Tragedia de pe Hillsborough, când o busculadă umană pe Stadionul Hillsborough, în semifinalele FA Cup, a dus la moartea a 96 de fani ai FC Liverpool.

2019 – Catedrala Notre-Dame din Paris a fost cuprinsă de un incendiu puternic, în urma căruia acoperișul și turla principală s-au prăbușit.

Foto: Wikipedia.org

AZI ÎN ISTORIE
Astăzi, 10 august, de-a lungul timpului, pe întreg Globul au avut loc mai multe evenimente importante care au schimbat cursul istoriei. Multe dintre ele au fost uitate odată cu trecerea anilor,...
Cele mai noi articole
De ce nu aveau voie să plângă copii familiei Kennedy?
De ce nu aveau voie să plângă copii familiei Kennedy?
John F. Kennedy a avut o președenție care a durat aproximativ 1000 de zile, însă în tot acel timp a reușit să captiveze publicul cu charisma sa mereu prezentă. Familia lui mereu a fost în... citește tot
De ce numărul 10 este cel mai important în fotbal?
De ce numărul 10 este cel mai important în fotbal?
Fotbalul este cel mai popular sport, adesea fiind denumit „sportul rege”. Oficial, fotbalul modern a fost inventat în Anglia, iar prima echipă legitimată a luat naștere în anul 1857. De... citește tot
Scandalagiul Slavici! De ce spărgea scriitorul ferestrele vecinilor?
Scandalagiul Slavici! De ce spărgea scriitorul ferestrele vecinilor?
Ioan Slavici a fost un om „liniștit” și „așezat” în viața sa, conform descrierii lui Mihai Eminescu. În copilărie însă, tânărul Slavici era departe de a fi cuminte și... citește tot