Ce s-a întâmplat azi, 15 aprilie?

15.04.2022
Ce s-a întâmplat azi, 15 aprilie?

Data de 15 aprilie reprezintă cea de-a 105-a zi a calendarului gregorian. În întreaga lume, astăzi, este sărbătorită Ziua mondială a artei, în memoria pictorului, sculptorului, arhitectului, inventatorului și umanistului italian Leonardo da Vinci (15 aprilie 1452 – 2 mai 1519). Acesta a afirmat la un moment dat: „În viață, frumusețea dispare. În artă, nu”. 

Evenimente istorice 15 aprilie

1452 – S-a născut Leonardo da Vinci. Acesta este considerat cel mai de seamă geniu al umanității, excelând în toate domeniile în care a activat ca pictor, sculptor, arhitect, muzician, inginer, inventator, anatomist, geolog, cartograf, botanist și scriitor. Da Vinci a murit pe data de 2 mai 1519, la vârsta de 67 de ani.

1755 – A fost anul în care britanicul Samuel Johnson a publicat la Londra „Dicționarul limbii engleze”, după 9 ani de muncă.

1779 – Astronomul francez Charles Messier a descoperit o galaxie spirală la 68 de ani-lumină distanță de Terra.

1865 – A murit președintele american Abraham Lincoln, după ce fusese împușcat cu o zi înainte. Vicepreședintele Andrew Johnson a devenit președinte după decesul lui Lincoln.

1912 – A fost anul în care s-a scufundat Titanicul, la ora la ora 2:20 a.m., la două ore și 40 de minute după coliziunea cu un iceberg. Din păcate, doar 770 de persoane au supraviețuit dintre cei 2.227 de pasageri, plus echipaj, aflați la bord.

1918 – Casa lui Ion Creangă din Iași a fost declarată muzeu, devenind astfel prima casă memorială din România.

1944 – În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, aviația britanică a atacat cu 83 de bombardiere Turnu Severin. Totodată, are loc un nou atac aerian devastator asupra Bucureștiului, în urma căruia Universitatea este distrusă parțial.

1945 – În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, soldații britanici au eliberat deținuții din lagărul de concentrare Bergen-Belsen.

1964 – A avut loc Plenara lărgită a CC al PCR în care se stabilește că este nevoie de un comunism național, susținând independența României față de socialismul internațional.

1989 – A vut loc Tragedia de pe Hillsborough, când o busculadă umană pe Stadionul Hillsborough, în semifinalele FA Cup, a dus la moartea a 96 de fani ai FC Liverpool.

2019 – Catedrala Notre-Dame din Paris a fost cuprinsă de un incendiu puternic, în urma căruia acoperișul și turla principală s-au prăbușit.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Poți să ajungi din Norvegia în Coreea de Nord traversând o singură țară. Care este aceasta?
Poți să ajungi din Norvegia în Coreea de Nord traversând o singură țară. Care este aceasta?
Între Norvegia și Coreea de Nord sunt peste 7.000 de km. Deși sunt state situate în două părți total opuse ale Globului, pentru a ajunge din Norvegia (Europa) în Coreea de Nord (Asia) trebuie... citește tot
Care este țara cu cea mai mică densitate din lume? Poți să mergi zile în șir fără să dai de un om!
Care este țara cu cea mai mică densitate din lume? Poți să mergi zile în șir fără să dai de un om!
Populația unui stat nu este direct proporțională cu mărimea acestuia. Ba dimpotrivă. Statele care au suprafața mai mică au o densitate a populației mai mare. Totuși, nu cel mai mare stat... citește tot
Cine a fost românca pe care Michael Jackson a ținut să o viziteze la azil când a venit la București?
Cine a fost românca pe care Michael Jackson a ținut să o viziteze la azil când a venit la București?
În anul 1992, Michael Jackson punea România pe harta lumii după ce alegea țara care doar ieșise din comunism destinația pentru unul dintre concertele sale din turneul „Dangerous World... citește tot