Ce s-a întâmplat azi, 15 aprilie?

15.04.2022
Ce s-a întâmplat azi, 15 aprilie?

Data de 15 aprilie reprezintă cea de-a 105-a zi a calendarului gregorian. În întreaga lume, astăzi, este sărbătorită Ziua mondială a artei, în memoria pictorului, sculptorului, arhitectului, inventatorului și umanistului italian Leonardo da Vinci (15 aprilie 1452 – 2 mai 1519). Acesta a afirmat la un moment dat: „În viață, frumusețea dispare. În artă, nu”. 

Evenimente istorice 15 aprilie

1452 – S-a născut Leonardo da Vinci. Acesta este considerat cel mai de seamă geniu al umanității, excelând în toate domeniile în care a activat ca pictor, sculptor, arhitect, muzician, inginer, inventator, anatomist, geolog, cartograf, botanist și scriitor. Da Vinci a murit pe data de 2 mai 1519, la vârsta de 67 de ani.

1755 – A fost anul în care britanicul Samuel Johnson a publicat la Londra „Dicționarul limbii engleze”, după 9 ani de muncă.

1779 – Astronomul francez Charles Messier a descoperit o galaxie spirală la 68 de ani-lumină distanță de Terra.

1865 – A murit președintele american Abraham Lincoln, după ce fusese împușcat cu o zi înainte. Vicepreședintele Andrew Johnson a devenit președinte după decesul lui Lincoln.

1912 – A fost anul în care s-a scufundat Titanicul, la ora la ora 2:20 a.m., la două ore și 40 de minute după coliziunea cu un iceberg. Din păcate, doar 770 de persoane au supraviețuit dintre cei 2.227 de pasageri, plus echipaj, aflați la bord.

1918 – Casa lui Ion Creangă din Iași a fost declarată muzeu, devenind astfel prima casă memorială din România.

1944 – În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, aviația britanică a atacat cu 83 de bombardiere Turnu Severin. Totodată, are loc un nou atac aerian devastator asupra Bucureștiului, în urma căruia Universitatea este distrusă parțial.

1945 – În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, soldații britanici au eliberat deținuții din lagărul de concentrare Bergen-Belsen.

1964 – A avut loc Plenara lărgită a CC al PCR în care se stabilește că este nevoie de un comunism național, susținând independența României față de socialismul internațional.

1989 – A vut loc Tragedia de pe Hillsborough, când o busculadă umană pe Stadionul Hillsborough, în semifinalele FA Cup, a dus la moartea a 96 de fani ai FC Liverpool.

2019 – Catedrala Notre-Dame din Paris a fost cuprinsă de un incendiu puternic, în urma căruia acoperișul și turla principală s-au prăbușit.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
De ce nu toate rațele pot să zboare?
De ce nu toate rațele pot să zboare?
În curtea bunicilor de la țară întotdeauna au fost văzute rațe care măcăne sau nu, dar care nu pot zbura. Păsările curților sunt găinile, gâștele, curcile sau rațele. Toate acestea... citește tot
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
adplus-dvertising