Ce s-a întâmplat azi, 14 aprilie?

14.04.2022
Ce s-a întâmplat azi, 14 aprilie?

Data de 14 aprilie reprezintă una dintre cele mai importante zile din istoria mondială, fiindcă, de-a lungul timpului, în această zi a avut loc evenimente care au schimbat dezvoltarea umanității. Trebuie precizat că 14 aprilie este a 104-a zi a calendarului gregorian.

Evenimente istorice 14 aprilie

1574: A fost o zi importantă pentru istoria noastră, fiindcă la Jiliștea Ioan Vodă cel Viteaz, domn al Moldovei (1572 –1574), a obținut o victorie împotriva turcilor.

1758: Rinocerul Clara, primul rinocer care a realizat demonstrații în captivitate și a făcut turul Europei, a murit la Londra.

1849: Kossuth Lajos a proclamat Ungaria stat independent. Acest lucru nu a fost vazut cu ochi buni de habsburgi și țariști, care au înăbușit în sânge revoluția declanșată la 15 martie 1848.

1865 – John Wilkes Booth l-a împușcat pe președintele Abraham Lincoln și rostește motto-ul statului Virginia: „Sic sempre tyrannis!”. Conspiratorul lui Booth a pătruns, in aceeași seară, în casa secretarului de stat William H. Seward și îl rănește grav, dar nu fatal. Din păcate, a doua zi, Lincoln a murit.

1891 – Lumea se dezvolta, iar în Spania a fost stabilit Acordul de la Madrid în problema Convenției internaționale de combatere a mărcilor false privind proveniența mărfurilor.

1900 – A fost înființată, la Paris, Uniunea Ciclistă Internațională (UCI) de către Federațiile de ciclism din Belgia, Franța, Italia, Elveția și SUA.

1912 – La această dată vasul Titanic a lovit un iceberg în Atlanticul de Nord la ora 11:40 pm. Din păcate, acesta s-a scufundat în dimineața zilei de 15 aprilie.

1916 – Bulgaria a trecut de la calendarul iulian la cel gregorian.

1924 – I-a naștere, la București, Asociația Românească pentru Liga Națiunilor.

1935 – La această dată a avut loc un eveniment înfricoșător, denumit Duminica Neagră,  în cadrul Dust Bowl din SUA. Un nor de praf imens a acoperit lumina Soarelui, fiind cea mai puternică furtună de praf din istoria umanității.

1958 – Satelitul sovietic Sputnik 2 a căzut de pe orbită, după 162 de zile. Aceasta a fost prima navă spațială care a transportat un animal viu, un câine pe nume Laika.

1986 – Președintele SUA Ronald Reagan a decis lansarea unor atacuri aeriene împotriva Libiei, care vor duce la decesul a 60 de oameni. Decizia a venit in urma atacului terorist din 5 aprilie din Berlinul de Vest, când doi soldați americani au fost uciși.

1999 – A avut loc cel mai mare dezastru natural din istoria Australiei, când o grindină a făcut pagube de 2.3 miliarde de dolari.

2010 – Vulcanul Eyjafjallajökull din Islanda a erupt și a format un nor de cenușă imens, care a cuprins întregul continent european.

Foto: Wikipedia.org

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 18 august este cea de-a 230-a zi a calendarului gregorian și a 231-a zi în anii bisecți. În această zi s-au consemnat de-a lungul timpului multe evenimente care au marcat istoria lumii...
Cele mai noi articole
De ce ardelenii spun „ioi” și „ora doi” în loc de „ora două”?
De ce ardelenii spun „ioi” și „ora doi” în loc de „ora două”?
Limba română este vorbită diferit în funcție de regiunea țării. Regionalismele îmbogățesc vocabularul românesc, însă de multe ori nu sunt înțelese de toată lumea și trebuie... citește tot
O româncă furată de țigani a ajuns cea mai apreciată dansatoare de pe „bătrânul continent”
O româncă furată de țigani a ajuns cea mai apreciată dansatoare de pe „bătrânul continent”
Înaintea Primului Război Mondial, la marginea Mangaliei trăia familia lui Nae Berechet. Acesta avea o fetiță în vârstă de șase ani, de o frumusețe răpitoare, pe numele ei Maria. La un... citește tot
De ce avem păr la subraț? La ce folosește?
De ce avem păr la subraț? La ce folosește?
Pentru întreaga lume, corpul uman este un mister constant mereu aflat într-o continuă schimbare. Deși nu putem afla totul despre corpurile noastre, oamenii de știință au descoperit la ce... citește tot