Ce s-a întâmplat azi, 14 aprilie?

14.04.2022
Ce s-a întâmplat azi, 14 aprilie?

Data de 14 aprilie reprezintă una dintre cele mai importante zile din istoria mondială, fiindcă, de-a lungul timpului, în această zi a avut loc evenimente care au schimbat dezvoltarea umanității. Trebuie precizat că 14 aprilie este a 104-a zi a calendarului gregorian.

Evenimente istorice 14 aprilie

1574: A fost o zi importantă pentru istoria noastră, fiindcă la Jiliștea Ioan Vodă cel Viteaz, domn al Moldovei (1572 –1574), a obținut o victorie împotriva turcilor.

1758: Rinocerul Clara, primul rinocer care a realizat demonstrații în captivitate și a făcut turul Europei, a murit la Londra.

1849: Kossuth Lajos a proclamat Ungaria stat independent. Acest lucru nu a fost vazut cu ochi buni de habsburgi și țariști, care au înăbușit în sânge revoluția declanșată la 15 martie 1848.

1865 – John Wilkes Booth l-a împușcat pe președintele Abraham Lincoln și rostește motto-ul statului Virginia: „Sic sempre tyrannis!”. Conspiratorul lui Booth a pătruns, in aceeași seară, în casa secretarului de stat William H. Seward și îl rănește grav, dar nu fatal. Din păcate, a doua zi, Lincoln a murit.

1891 – Lumea se dezvolta, iar în Spania a fost stabilit Acordul de la Madrid în problema Convenției internaționale de combatere a mărcilor false privind proveniența mărfurilor.

1900 – A fost înființată, la Paris, Uniunea Ciclistă Internațională (UCI) de către Federațiile de ciclism din Belgia, Franța, Italia, Elveția și SUA.

1912 – La această dată vasul Titanic a lovit un iceberg în Atlanticul de Nord la ora 11:40 pm. Din păcate, acesta s-a scufundat în dimineața zilei de 15 aprilie.

1916 – Bulgaria a trecut de la calendarul iulian la cel gregorian.

1924 – I-a naștere, la București, Asociația Românească pentru Liga Națiunilor.

1935 – La această dată a avut loc un eveniment înfricoșător, denumit Duminica Neagră,  în cadrul Dust Bowl din SUA. Un nor de praf imens a acoperit lumina Soarelui, fiind cea mai puternică furtună de praf din istoria umanității.

1958 – Satelitul sovietic Sputnik 2 a căzut de pe orbită, după 162 de zile. Aceasta a fost prima navă spațială care a transportat un animal viu, un câine pe nume Laika.

1986 – Președintele SUA Ronald Reagan a decis lansarea unor atacuri aeriene împotriva Libiei, care vor duce la decesul a 60 de oameni. Decizia a venit in urma atacului terorist din 5 aprilie din Berlinul de Vest, când doi soldați americani au fost uciși.

1999 – A avut loc cel mai mare dezastru natural din istoria Australiei, când o grindină a făcut pagube de 2.3 miliarde de dolari.

2010 – Vulcanul Eyjafjallajökull din Islanda a erupt și a format un nor de cenușă imens, care a cuprins întregul continent european.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot