Ce s-a întâmplat azi, 14 aprilie?

14.04.2022
Ce s-a întâmplat azi, 14 aprilie?

Data de 14 aprilie reprezintă una dintre cele mai importante zile din istoria mondială, fiindcă, de-a lungul timpului, în această zi a avut loc evenimente care au schimbat dezvoltarea umanității. Trebuie precizat că 14 aprilie este a 104-a zi a calendarului gregorian.

Evenimente istorice 14 aprilie

1574: A fost o zi importantă pentru istoria noastră, fiindcă la Jiliștea Ioan Vodă cel Viteaz, domn al Moldovei (1572 –1574), a obținut o victorie împotriva turcilor.

1758: Rinocerul Clara, primul rinocer care a realizat demonstrații în captivitate și a făcut turul Europei, a murit la Londra.

1849: Kossuth Lajos a proclamat Ungaria stat independent. Acest lucru nu a fost vazut cu ochi buni de habsburgi și țariști, care au înăbușit în sânge revoluția declanșată la 15 martie 1848.

1865 – John Wilkes Booth l-a împușcat pe președintele Abraham Lincoln și rostește motto-ul statului Virginia: „Sic sempre tyrannis!”. Conspiratorul lui Booth a pătruns, in aceeași seară, în casa secretarului de stat William H. Seward și îl rănește grav, dar nu fatal. Din păcate, a doua zi, Lincoln a murit.

1891 – Lumea se dezvolta, iar în Spania a fost stabilit Acordul de la Madrid în problema Convenției internaționale de combatere a mărcilor false privind proveniența mărfurilor.

1900 – A fost înființată, la Paris, Uniunea Ciclistă Internațională (UCI) de către Federațiile de ciclism din Belgia, Franța, Italia, Elveția și SUA.

1912 – La această dată vasul Titanic a lovit un iceberg în Atlanticul de Nord la ora 11:40 pm. Din păcate, acesta s-a scufundat în dimineața zilei de 15 aprilie.

1916 – Bulgaria a trecut de la calendarul iulian la cel gregorian.

1924 – I-a naștere, la București, Asociația Românească pentru Liga Națiunilor.

1935 – La această dată a avut loc un eveniment înfricoșător, denumit Duminica Neagră,  în cadrul Dust Bowl din SUA. Un nor de praf imens a acoperit lumina Soarelui, fiind cea mai puternică furtună de praf din istoria umanității.

1958 – Satelitul sovietic Sputnik 2 a căzut de pe orbită, după 162 de zile. Aceasta a fost prima navă spațială care a transportat un animal viu, un câine pe nume Laika.

1986 – Președintele SUA Ronald Reagan a decis lansarea unor atacuri aeriene împotriva Libiei, care vor duce la decesul a 60 de oameni. Decizia a venit in urma atacului terorist din 5 aprilie din Berlinul de Vest, când doi soldați americani au fost uciși.

1999 – A avut loc cel mai mare dezastru natural din istoria Australiei, când o grindină a făcut pagube de 2.3 miliarde de dolari.

2010 – Vulcanul Eyjafjallajökull din Islanda a erupt și a format un nor de cenușă imens, care a cuprins întregul continent european.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Lidl și Kaufland NU sunt concurenți! Supermarketurile au același patron
Lidl și Kaufland NU sunt concurenți! Supermarketurile au același patron
România a devenit o țară democratică după căderea comunismului, în anul 1989. Totodată, economia de piață s-a transformat într-una liberă și și-au făcut apariția tot felul de... citește tot
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Anul 2022 a fost unul plin de evenimente la nivel global. Drept urmare, românii au căutat informații pe Google despre lucrurile care au marcat omenirea. La începutul anului trecut lumea a fost... citește tot
Trei motive pentru care românii au „măturat pe jos” cu nemții la Mărăști, Mărăștești și Oituz. Nemții credeau că luptă contra francezilor!
Trei motive pentru care românii au „măturat pe jos” cu nemții la Mărăști, Mărăștești și Oituz. Nemții credeau că luptă ...
Unele dintre cele mai de succes victorii românești pe câmpul de luptă au avut loc în timpul Primului Război Mondial. Unele dintre momentele remarcabile rămân bătălile de la Mărăști,... citește tot