Cine a fost prima ființă decedată în afara Pământului?

15.02.2022
Cine a fost prima ființă decedată în afara Pământului?

Lumea a fost preocupată, încă din cele mai vechi timpuri, să înțeleagă tainele Universului. Oamenii s-au uitat spre stele și au visat să călătorească în Cosmos. Astfel că începând cu secolul al XX-lea au existat mai multe tentative de a părăsi atmosfera Pământului. 

Primele încercări au fost soldate cu eșec, însă acestea au deschis calea către noi frontiere și au pus bazele viitoarelor misiuni spațiale. După ce omenirea a ajuns pe Lună, următoarea mare provocare o reprezintă planeta Marte. Pentru a trimite echipaje umane atât de departe, tehnologia trebuie să fie foarte avansată și trebuie realizate mai multe teste pentru a vedea cât poate rezista corpul uman în spațiu.

Prima ființă decedată în spațiu

Înainte ca omul să fie trimis în spațiu, cercetătorii au stabilit că trebuie văzut dacă o ființă poate rezista dincolo de atmosfera Pământului. Drept urmare, la începutul misiunilor spațiale au fost trimise animale în cabinele navelor, pentru a vedea dacă acestea supraviețuiesc condițiilor vitrege. Totodată, experimentele nu prevedeau ca navele să revină înapoi pe planetă, astfel că animalele aveau soarta pecetluită.

Primul animal care a ajuns în spațiu a fost o cățelușă pe nume Laika, din Uniunea Sovietică. Din păcate, patrupedul a fost și prima ființă decedată în afara Pământului. Cățelușa avea 3 ani și a fost aleasă de pe străzile Moscovei, cercetătorii considerând că aceasta este obișnuită cu condițiile grele de trai.

Pe data de 3 noiembrie 1957 Laika, a fost îmbarcată pe nava sovietică Sputnik 2. Patrupedul a avut soarta pecetluită, fiindcă nava nu a fost proiectată să se întoarcă, astfel că animalul a decedat la scurt timp după lansare din cauza hipertermiei, probabil din cauza unui eșec al susținătorului central R-7 de a se separa de navă. Experimentul însă nu a fost un eșec și a dovedit că ființele umane pot trăi în imponderabilitate și astfel s-a deschis calea către Cosmos.

Cum a fost antrenată Laika?

Atât Statele Unite cât și Uniunea Sovietică utilizaseră anterior câini în misiuni suborbitale. Trei câini au fost antrenați pentru zborul cu Sputnik 2: Albina, Mușka și Laika. Specialistul rus în viața în spațiu Oleg Gazenko a fost cel care a selecționat-o și antrenat-o pe Laika. Câinii au fost ținuți în cuști progresiv mai mici pe o perioada de 20 de zile, iar ulterior au fost plasați în centrifuge care simulau accelerația rachetei și în mașini care simulau zgomotul produs de navetă. În timpul acestor antrenamente pulsul se dubla, potrivit Wikipedia.org.

Așadar, spațiul reprezintă ultima frontieră pe care omul o are de cucerit. Acest lucru se va întâmpla mai devreme sau mai târziu și ține de cât de repede se va dezvolta tehnologia.

Foto: Pexels.com și Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cât cântărește cea mai mare pepită de aur găsită vreodată?
Cât cântărește cea mai mare pepită de aur găsită vreodată?
Aurul face parte din categoria metalelor care își păstrează pentru mult timp valoarea. Exploatarea auriferă este un proces costisitor și anevoios, de aceea un gram de aur ajunge să coste... citește tot
De ce apusul de soare este albastru pe Marte?
De ce apusul de soare este albastru pe Marte?
Dacă veți avea vreodată șansa de a vedea un apus de soare pe Marte, veți avea parte de o surpriză. Apusurile de soare pe Marte nu sunt roșii sau portocalii, ci… albastre! Da, imaginile din... citește tot
Care este unica țară din lume situată în toate cele patru emisfere?
Care este unica țară din lume situată în toate cele patru emisfere?
Poate că numele Kiribati nu vă spune prea multe. Totuși, această țară insulară din Oceanul Pacific se poate mândri cu faptul că este singurul stat cu teritorii prezente în în toate cele... citește tot