Cine a fost prima ființă decedată în afara Pământului?

15.02.2022
Cine a fost prima ființă decedată în afara Pământului?

Lumea a fost preocupată, încă din cele mai vechi timpuri, să înțeleagă tainele Universului. Oamenii s-au uitat spre stele și au visat să călătorească în Cosmos. Astfel că începând cu secolul al XX-lea au existat mai multe tentative de a părăsi atmosfera Pământului. 

Primele încercări au fost soldate cu eșec, însă acestea au deschis calea către noi frontiere și au pus bazele viitoarelor misiuni spațiale. După ce omenirea a ajuns pe Lună, următoarea mare provocare o reprezintă planeta Marte. Pentru a trimite echipaje umane atât de departe, tehnologia trebuie să fie foarte avansată și trebuie realizate mai multe teste pentru a vedea cât poate rezista corpul uman în spațiu.

Prima ființă decedată în spațiu

Înainte ca omul să fie trimis în spațiu, cercetătorii au stabilit că trebuie văzut dacă o ființă poate rezista dincolo de atmosfera Pământului. Drept urmare, la începutul misiunilor spațiale au fost trimise animale în cabinele navelor, pentru a vedea dacă acestea supraviețuiesc condițiilor vitrege. Totodată, experimentele nu prevedeau ca navele să revină înapoi pe planetă, astfel că animalele aveau soarta pecetluită.

Primul animal care a ajuns în spațiu a fost o cățelușă pe nume Laika, din Uniunea Sovietică. Din păcate, patrupedul a fost și prima ființă decedată în afara Pământului. Cățelușa avea 3 ani și a fost aleasă de pe străzile Moscovei, cercetătorii considerând că aceasta este obișnuită cu condițiile grele de trai.

Pe data de 3 noiembrie 1957 Laika, a fost îmbarcată pe nava sovietică Sputnik 2. Patrupedul a avut soarta pecetluită, fiindcă nava nu a fost proiectată să se întoarcă, astfel că animalul a decedat la scurt timp după lansare din cauza hipertermiei, probabil din cauza unui eșec al susținătorului central R-7 de a se separa de navă. Experimentul însă nu a fost un eșec și a dovedit că ființele umane pot trăi în imponderabilitate și astfel s-a deschis calea către Cosmos.

Cum a fost antrenată Laika?

Atât Statele Unite cât și Uniunea Sovietică utilizaseră anterior câini în misiuni suborbitale. Trei câini au fost antrenați pentru zborul cu Sputnik 2: Albina, Mușka și Laika. Specialistul rus în viața în spațiu Oleg Gazenko a fost cel care a selecționat-o și antrenat-o pe Laika. Câinii au fost ținuți în cuști progresiv mai mici pe o perioada de 20 de zile, iar ulterior au fost plasați în centrifuge care simulau accelerația rachetei și în mașini care simulau zgomotul produs de navetă. În timpul acestor antrenamente pulsul se dubla, potrivit Wikipedia.org.

Așadar, spațiul reprezintă ultima frontieră pe care omul o are de cucerit. Acest lucru se va întâmpla mai devreme sau mai târziu și ține de cât de repede se va dezvolta tehnologia.

Foto: Pexels.com și Wikipedia.org

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 18 august este cea de-a 230-a zi a calendarului gregorian și a 231-a zi în anii bisecți. În această zi s-au consemnat de-a lungul timpului multe evenimente care au marcat istoria lumii...
Cele mai noi articole
De ce ardelenii spun „ioi” și „ora doi” în loc de „ora două”?
De ce ardelenii spun „ioi” și „ora doi” în loc de „ora două”?
Limba română este vorbită diferit în funcție de regiunea țării. Regionalismele îmbogățesc vocabularul românesc, însă de multe ori nu sunt înțelese de toată lumea și trebuie... citește tot
O româncă furată de țigani a ajuns cea mai apreciată dansatoare de pe „bătrânul continent”
O româncă furată de țigani a ajuns cea mai apreciată dansatoare de pe „bătrânul continent”
Înaintea Primului Război Mondial, la marginea Mangaliei trăia familia lui Nae Berechet. Acesta avea o fetiță în vârstă de șase ani, de o frumusețe răpitoare, pe numele ei Maria. La un... citește tot
De ce avem păr la subraț? La ce folosește?
De ce avem păr la subraț? La ce folosește?
Pentru întreaga lume, corpul uman este un mister constant mereu aflat într-o continuă schimbare. Deși nu putem afla totul despre corpurile noastre, oamenii de știință au descoperit la ce... citește tot