Ce s-a întâmplat azi, 14 iunie?

14.06.2021
Ce s-a întâmplat azi, 14 iunie?

De-a lungul timpului, au fost evenimente care au schimbat dezvoltarea societăților. Din păcate, nu toate au fost pozitive și multă lume a avut de suferit. Au fost pierderi masive de vieți omenești și bunuri materiale, care au lăsat o pată neagră pe istoria umanității.

Ce s-a întâmplat azi, 14 iunie?

1574 Ioan Vodă cel Viteaz, domnitorul Moldovei, a fost capturat și ucis de turci, la Reușeni. După domnia sa, pe întreg teritoriul Moldovei a fost introdusă instituția mucarerului.

1800 Are loc bătălia de la Marengo, unde armata franceză, condusă de Napoleon I, a învins armata austriacă. Napoleon Bonaparte a fost împăratul Franței (1804-1814 și 1815) și a influențat puternic politica europeană de la începutul secolului al XIX-lea.

1848 În acest an are loc formarea Guvernului provizoriu al Revoluției de la 1848, ca urmare a unirii Executivelor de la Islaz și București.

1880 România realizează primele relații diplomatice cu Statele Unite ale Americii. Astfel, se constituie o agenție diplomatică, pentru ca două luni mai târziu acestea să fie ridicate la nivel de legație. Ulterior, la 1 iunie 1964, relațiile diplomatice dintre cele două state au fost ridicate la nivel de ambasadă.

1900 Un an istoric, fiindcă Hawaii devine teritoriu al Statelor Unite ale Americii. Drept urmare, această zonă exotică va beneficia de toată securitatea unui stat american.

1934 În acest an are loc un eveniment de tristă amintire, fiind prima întâlnire dintre Adolf Hitler și Benito Mussolini, la Veneția. Doi lideri extremiști care au și-au pus amprenta în sens negativ pe istoria acelor vremuri.

1941 În timpul celui de-al Doilea Război Mondial a avut loc a patra deportare majoră a polonezilor către Siberia, 300.000 dintre aceia care scăpasera de deportările precedente. O adevărată tragedie, fiind luați inclusiv copii din taberele de vară și orfelinate.

1946 Se naște Donald Trump, cel care avea să devină cel de-al 45-lea președinte al Statelor Unite ale Americii. Politica sa internă și externă a fost una criticată intens de mai toată lumea.

1990 Un an de tristă amintire, fiindcă vin la București, la îndemnul președintelui Ion Iliescu, aproximativ 10.000 de mineri din Valea Jiului pentru a restabili ordinea dorită de liderii momentului. Drept urmare, au fost atacate sediile partidelor din opoziție, lideri ai acestora, facultăți, studenți (14-15 iunie 1990).

Foto: Pexels.com și Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot