Ce s-a întâmplat azi, 13 iunie?

13.06.2022
Ce s-a întâmplat azi, 13 iunie?

Pe data de 13 iunie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sf. Mc. Achilina din Țara Sfântă și Sf. Ierarh Trifilie. Această dată reprezintă cea de-a 164-a zi a calendarului gregorian și ziua a 165-a în anii bisecți.

Evenimente istorice 13 iunie

1848 – La această dată, Gheorghe Bibescu, domnul Țării Românești (1842-1848), a abdicat de la tron și a plecat la Brașov.

1909 – S-a născut Eugen A. Pora. Acesta a fost un zoolog, ecofiziolog și oceanograf român, membru titular al Academiei Române. Pora a murit pe data de 28 octombrie 1981, la vârsta de 72 de ani.

1930 – În această zi, a luat naștere al doilea guvern condus de Iuliu Maniu (13 iunie – 8 octombrie 1930). Primul mandat al guvernului Iuliu Maniu (10 noiembrie 1928 – 7 iunie 1930) s-a terminat cu demisia acestuia, care refuza instaurarea ca rege a lui Carol al II-lea, care, în 1925, renunțase de bunăvoie la drepturile succesorale.

1932 – A luat naștere, la Constanța Institutului de Biooceanografie.

1941 – Nu mai putin de 31.000 de oameni au fost deportați, în noaptea de 12 spre 13 iunie, din Basarabia și Bucovina de Nord în Siberia.

1952 – A fost o zi istorică pentru aviația din România, fiindcă Gheorghe Cucu a realizat primul zbor fără motor din țara noastră. Acesta a parcurs o distanță de 300 de kilometri (Cluj-Siliștea-Buzău).

1959 – S-a născut Klaus Werner Iohannis. Acesta are etnie germană și este al 5-lea președinte al României. Iohannis a fost profesor de fizică și inspector școlar înainte de a deveni primar al municipiului Sibiu în anul 2000, iar în 2014 a fost ales președintele României. În cel de-al doilea scrutin, Iohannis l-a învins pe Victor Ponta, liderul PSD, care era mare favorit după primul tur, având un avantaj de 10 procente. Klaus Iohannis l-a succedat în funcție pe Traian Băsescu.

1965 – Echipa de volei masculin Rapid București a cucerit pentru a treia oară Cupa de Cristal, decernată celei mai bune echipe de pe continentul european.

1990 – A început cea de-a treia mineriadă, din anul 1990, cea mai sângeroasă dintre toate.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot