Ce s-a întâmplat azi, 13 iunie?

13.06.2022
Ce s-a întâmplat azi, 13 iunie?

Pe data de 13 iunie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sf. Mc. Achilina din Țara Sfântă și Sf. Ierarh Trifilie. Această dată reprezintă cea de-a 164-a zi a calendarului gregorian și ziua a 165-a în anii bisecți.

Evenimente istorice 13 iunie

1848 – La această dată, Gheorghe Bibescu, domnul Țării Românești (1842-1848), a abdicat de la tron și a plecat la Brașov.

1909 – S-a născut Eugen A. Pora. Acesta a fost un zoolog, ecofiziolog și oceanograf român, membru titular al Academiei Române. Pora a murit pe data de 28 octombrie 1981, la vârsta de 72 de ani.

1930 – În această zi, a luat naștere al doilea guvern condus de Iuliu Maniu (13 iunie – 8 octombrie 1930). Primul mandat al guvernului Iuliu Maniu (10 noiembrie 1928 – 7 iunie 1930) s-a terminat cu demisia acestuia, care refuza instaurarea ca rege a lui Carol al II-lea, care, în 1925, renunțase de bunăvoie la drepturile succesorale.

1932 – A luat naștere, la Constanța Institutului de Biooceanografie.

1941 – Nu mai putin de 31.000 de oameni au fost deportați, în noaptea de 12 spre 13 iunie, din Basarabia și Bucovina de Nord în Siberia.

1952 – A fost o zi istorică pentru aviația din România, fiindcă Gheorghe Cucu a realizat primul zbor fără motor din țara noastră. Acesta a parcurs o distanță de 300 de kilometri (Cluj-Siliștea-Buzău).

1959 – S-a născut Klaus Werner Iohannis. Acesta are etnie germană și este al 5-lea președinte al României. Iohannis a fost profesor de fizică și inspector școlar înainte de a deveni primar al municipiului Sibiu în anul 2000, iar în 2014 a fost ales președintele României. În cel de-al doilea scrutin, Iohannis l-a învins pe Victor Ponta, liderul PSD, care era mare favorit după primul tur, având un avantaj de 10 procente. Klaus Iohannis l-a succedat în funcție pe Traian Băsescu.

1965 – Echipa de volei masculin Rapid București a cucerit pentru a treia oară Cupa de Cristal, decernată celei mai bune echipe de pe continentul european.

1990 – A început cea de-a treia mineriadă, din anul 1990, cea mai sângeroasă dintre toate.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
Porc versus porc. Cum faci diferența dintre carnea de porc tradițională și cea de crescătorie?
Porc versus porc. Cum faci diferența dintre carnea de porc tradițională și cea de crescătorie?
Carnea de porc este cea mai vândută carne, în rândul românilor, indiferent de perioada anului. În timpul sărbătorilor, în special când este Crăciunul, lumea achiziționează foarte multă... citește tot
Recomandări din presa de azi
adplus-dvertising