Ce s-a întâmplat azi, 10 octombrie?

10.10.2022
Ce s-a întâmplat azi, 10 octombrie?

Pe data de 10 octombrie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sf. Mc. Evlampie și Evlampia, sora lui; Cuv. Vasian și Teofil Mărturisitorul. Totodată, în întreaga lume sunt celebrate două evenimente importante: Ziua Mondială a Sănătății Mentale și Ziua Mondială a Câinelui. Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 283-a zi a calendarului gregorian și a 284-a zi în anii bisecți.

Evenimente istorice 10 octombrie

1813 – S-a născut Giuseppe Fortunino Francesco Verdi. Acesta a fost un compozitor italian, muzica sa de opera devenind celebră în întreaga lume. Verdi a murit în data de 27 ianuarie 1901, la vârsta de 87 de ani.

1841 – S-a născut Ion I. Câmpineanu. Acesta a fost membru PNL și primul guvernator al Băncii Naționale a României. Acesta a murit în data de 15 noiembrie 1888, la vârsta de doar 47 de ani.

1857 – A început să fie construită Universitatea din București, respectând planurile arhitectului Alexandru Orăscu.

1903 – Aspirina a fost pusă în vânzare pentru prima dată de către compania Bayer. Medicamentul obținut de un chimist german, Felix Hoffman, a fost folosit inițial pentru a ameliora reumatismul tatălui său. Aspirina a fost derivată la început din acidul salicilic, un extract din coajă de salcie. Începând cu anul 1899, compania Bayer a descoperit o modalitate de a obține medicamentul prin sinteză.

1914 – A murit Carol I al României. Sub domnia sa țara noastră a obținut independența față de Imperiul Otoman, a fost emisă prima monedă românească, leul, și a modernizat toate instituțiile statului. Teritoriul României s-a mărit considerabil, după ce a obținut Dobrogea și Cadrilaterul. Carol I a devenit, din anul 1881, primul rege al României, titlu pe care l-a deținut până la moartea sa.

1933 – A avut loc primul sabotaj din istoria aviației comerciale, după ce un avion Boeing 247 este distrus în urma exploziei unei bombe, în apropierea orașului Chesterton, Indiana, SUA. Toți oamenii de la bordul aeronavei au murit.

1933 – A fost inventat vinilul de către Waldo L. Semon.

1942 – S-a născut Radu Vasile. Acesta a fost cel de-al 57-lea premier al României între 1998 și 1999, propus de PNȚCD. Radu Vasile a murit în data de 3 iulie 2013, la vârsta de 70 de ani.

1957 – A avut loc Incendiul de la Windscale. Acesta a fost una dintre cele mai grave accidente nucleare înainte de dezastrul de la Cernobîl. În aer au ajuns cantități uriașe de radiații.

1964 – A fost o zi istorică pentru sportul românesc, fiindcă la cea de–a XVIII–a ediție a Jocurilor Olimpice de Vară de la Tokyo, Iolanda Balaș și Mihaela Peneș au câștigat medaliile de aur. Țara noastră a obținut 11 medalii (2 aur, 4 argint, 5 bronz).

1999 – A fost ridicată „Roata din Londra“, unul dintre cele mai importante obiective turistice din Anglia.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt ...
Nu om fi noi deștepții deștepților, dar parcă nici la coada clasamentului nu suntem. Am zis parcă? Sigur nu suntem. Nivelul IQ-ului unui neam depinde de o sumedenie de factori, de la genetică,... citește tot
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
România este situată în emisfera nordică, la intersecția dintre Paralela de 45 de grade latitudine nordică și Meridianul de 25 de grade longitudine estică. De altfel, Paralela 45 traversează... citește tot
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Mult așteptatul concert Coldplay de la București a început cu stângul. Un cântăreț de manele pe nume Babasha a fost invitat să cânte alături de solistul trupei, iar publicul l-a huiduit. Ba... citește tot