Ce s-a întâmplat azi, 10 octombrie?

10.10.2022
Ce s-a întâmplat azi, 10 octombrie?

Pe data de 10 octombrie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sf. Mc. Evlampie și Evlampia, sora lui; Cuv. Vasian și Teofil Mărturisitorul. Totodată, în întreaga lume sunt celebrate două evenimente importante: Ziua Mondială a Sănătății Mentale și Ziua Mondială a Câinelui. Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 283-a zi a calendarului gregorian și a 284-a zi în anii bisecți.

Evenimente istorice 10 octombrie

1813 – S-a născut Giuseppe Fortunino Francesco Verdi. Acesta a fost un compozitor italian, muzica sa de opera devenind celebră în întreaga lume. Verdi a murit în data de 27 ianuarie 1901, la vârsta de 87 de ani.

1841 – S-a născut Ion I. Câmpineanu. Acesta a fost membru PNL și primul guvernator al Băncii Naționale a României. Acesta a murit în data de 15 noiembrie 1888, la vârsta de doar 47 de ani.

1857 – A început să fie construită Universitatea din București, respectând planurile arhitectului Alexandru Orăscu.

1903 – Aspirina a fost pusă în vânzare pentru prima dată de către compania Bayer. Medicamentul obținut de un chimist german, Felix Hoffman, a fost folosit inițial pentru a ameliora reumatismul tatălui său. Aspirina a fost derivată la început din acidul salicilic, un extract din coajă de salcie. Începând cu anul 1899, compania Bayer a descoperit o modalitate de a obține medicamentul prin sinteză.

1914 – A murit Carol I al României. Sub domnia sa țara noastră a obținut independența față de Imperiul Otoman, a fost emisă prima monedă românească, leul, și a modernizat toate instituțiile statului. Teritoriul României s-a mărit considerabil, după ce a obținut Dobrogea și Cadrilaterul. Carol I a devenit, din anul 1881, primul rege al României, titlu pe care l-a deținut până la moartea sa.

1933 – A avut loc primul sabotaj din istoria aviației comerciale, după ce un avion Boeing 247 este distrus în urma exploziei unei bombe, în apropierea orașului Chesterton, Indiana, SUA. Toți oamenii de la bordul aeronavei au murit.

1933 – A fost inventat vinilul de către Waldo L. Semon.

1942 – S-a născut Radu Vasile. Acesta a fost cel de-al 57-lea premier al României între 1998 și 1999, propus de PNȚCD. Radu Vasile a murit în data de 3 iulie 2013, la vârsta de 70 de ani.

1957 – A avut loc Incendiul de la Windscale. Acesta a fost una dintre cele mai grave accidente nucleare înainte de dezastrul de la Cernobîl. În aer au ajuns cantități uriașe de radiații.

1964 – A fost o zi istorică pentru sportul românesc, fiindcă la cea de–a XVIII–a ediție a Jocurilor Olimpice de Vară de la Tokyo, Iolanda Balaș și Mihaela Peneș au câștigat medaliile de aur. Țara noastră a obținut 11 medalii (2 aur, 4 argint, 5 bronz).

1999 – A fost ridicată „Roata din Londra“, unul dintre cele mai importante obiective turistice din Anglia.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot