Ce s-a întâmplat azi, 1 martie?

01.03.2022
Ce s-a întâmplat azi, 1 martie?

Pe data de 1 martie au avut loc, de-a lungul timpului, o serie de evenimente care au schimbat lumea. Fie că au fost cu efect pozitiv sau cu efect negativ, acestea au marcat vremea în care au avut loc. Trebuie specificat că această dată este cea de-a 60-a zi a calendarului gregorian.

În această zi, în calendarul creștin ortodox este sărbătorită Sfânta Cuvioasa Mc. Evdochia. Totodată, în tradiția românilor dar și a câtorva popoare învecinate bărbații oferă femeilor mărțișoare.

Evenimente istorice 1 martie

1565 – A fost anul în care a fost fondat orașul Rio de Janeiro din Brazilia.

1746 – Constantin Mavrocordat, domnul Țării Românești (1744-1746), hotărăște eliberarea din șerbie a țăranilor fugiți, care se reîntorc în țară. Cu toate acestea, ei vor fi dependenți economic de boieri, fiind obligați să presteze 12 zile de clacă, în Țara Românească și 24 de zile, în Moldova.

1815Napoleon Bonaparte a evadat de pe insula Elba în care fusese trimis în exil. Născut la Ajaccio (Corsica), la 15 august 1769, Napoleon I a fost o personalitate marcantă a istoriei. El a devenit cunoscut în timpul Primei Republici Franceze și a condus campanii reușite împotriva Primei și celei de-a Doua Coaliții, care luptau împotriva Franței.

1837 – La această dată, în Humulești, s-a născut Ion Creangă. Acesta a fost unul dintre cei mai cunoscuți scriitori și povestitori români. Basmele, poveștile și povestirile lui Creangă sunt celebre și peste hotare, iar opera „Amintiri din copilările” a fost citită de milioane de români.

Ion Creangă

1867 – Junimea, gruparea politică și literară condusă de Titu Maiorescu, scoate primul număr al revistei „Convorbiri literare”.

1872 – În Statele Unite ale Americii este înființat primul parc natural din lume, numit Parcul Național Yellowstone.

1896 – Fizicianul francez Henri Becquerel, laureat al premiului Nobel pentru fizică în anul 1903, a descoperit radioactivitatea naturală.

1907 – Doctorul Mina Minovici a înființat serviciul de urgență, „Salvarea”.

1938 – În Coreea de Sud a fost înființată compania Samsung.

1941 – În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Bulgaria se alătură Puterilor Axei (Germania, Italia și Japonia) și semnează Pactul Tripartit.

1953 – La această dată Iosif Stalin a suferit un accident vascular și a murit patru zile mai târziu.

1991 – În Irak, încep revoltele împotriva lui Saddam Hussein, care au dus la moarte 25.000 de oameni, majoritatea civili.

1992 – Bosnia și Herțegovina și-a afirmat independența față de Republica Federală Socialistă Iugoslavia.

1997 – A fost înființată Forța de Reacție Rapidă a Armatei Române, care se înscrie în procesul de modernizare a forțelor armate, în concordanță cu exigențele integrării în structurile militare ale Alianței Nord-Atlantice.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot