Ce s-a întâmplat azi, 1 martie?

01.03.2022
Ce s-a întâmplat azi, 1 martie?

Pe data de 1 martie au avut loc, de-a lungul timpului, o serie de evenimente care au schimbat lumea. Fie că au fost cu efect pozitiv sau cu efect negativ, acestea au marcat vremea în care au avut loc. Trebuie specificat că această dată este cea de-a 60-a zi a calendarului gregorian.

În această zi, în calendarul creștin ortodox este sărbătorită Sfânta Cuvioasa Mc. Evdochia. Totodată, în tradiția românilor dar și a câtorva popoare învecinate bărbații oferă femeilor mărțișoare.

Evenimente istorice 1 martie

1565 – A fost anul în care a fost fondat orașul Rio de Janeiro din Brazilia.

1746 – Constantin Mavrocordat, domnul Țării Românești (1744-1746), hotărăște eliberarea din șerbie a țăranilor fugiți, care se reîntorc în țară. Cu toate acestea, ei vor fi dependenți economic de boieri, fiind obligați să presteze 12 zile de clacă, în Țara Românească și 24 de zile, în Moldova.

1815Napoleon Bonaparte a evadat de pe insula Elba în care fusese trimis în exil. Născut la Ajaccio (Corsica), la 15 august 1769, Napoleon I a fost o personalitate marcantă a istoriei. El a devenit cunoscut în timpul Primei Republici Franceze și a condus campanii reușite împotriva Primei și celei de-a Doua Coaliții, care luptau împotriva Franței.

1837 – La această dată, în Humulești, s-a născut Ion Creangă. Acesta a fost unul dintre cei mai cunoscuți scriitori și povestitori români. Basmele, poveștile și povestirile lui Creangă sunt celebre și peste hotare, iar opera „Amintiri din copilările” a fost citită de milioane de români.

Ion Creangă

1867 – Junimea, gruparea politică și literară condusă de Titu Maiorescu, scoate primul număr al revistei „Convorbiri literare”.

1872 – În Statele Unite ale Americii este înființat primul parc natural din lume, numit Parcul Național Yellowstone.

1896 – Fizicianul francez Henri Becquerel, laureat al premiului Nobel pentru fizică în anul 1903, a descoperit radioactivitatea naturală.

1907 – Doctorul Mina Minovici a înființat serviciul de urgență, „Salvarea”.

1938 – În Coreea de Sud a fost înființată compania Samsung.

1941 – În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Bulgaria se alătură Puterilor Axei (Germania, Italia și Japonia) și semnează Pactul Tripartit.

1953 – La această dată Iosif Stalin a suferit un accident vascular și a murit patru zile mai târziu.

1991 – În Irak, încep revoltele împotriva lui Saddam Hussein, care au dus la moarte 25.000 de oameni, majoritatea civili.

1992 – Bosnia și Herțegovina și-a afirmat independența față de Republica Federală Socialistă Iugoslavia.

1997 – A fost înființată Forța de Reacție Rapidă a Armatei Române, care se înscrie în procesul de modernizare a forțelor armate, în concordanță cu exigențele integrării în structurile militare ale Alianței Nord-Atlantice.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot