Ce s-a întâmplat azi, 1 martie?

01.03.2022
Ce s-a întâmplat azi, 1 martie?

Pe data de 1 martie au avut loc, de-a lungul timpului, o serie de evenimente care au schimbat lumea. Fie că au fost cu efect pozitiv sau cu efect negativ, acestea au marcat vremea în care au avut loc. Trebuie specificat că această dată este cea de-a 60-a zi a calendarului gregorian.

În această zi, în calendarul creștin ortodox este sărbătorită Sfânta Cuvioasa Mc. Evdochia. Totodată, în tradiția românilor dar și a câtorva popoare învecinate bărbații oferă femeilor mărțișoare.

Evenimente istorice 1 martie

1565 – A fost anul în care a fost fondat orașul Rio de Janeiro din Brazilia.

1746 – Constantin Mavrocordat, domnul Țării Românești (1744-1746), hotărăște eliberarea din șerbie a țăranilor fugiți, care se reîntorc în țară. Cu toate acestea, ei vor fi dependenți economic de boieri, fiind obligați să presteze 12 zile de clacă, în Țara Românească și 24 de zile, în Moldova.

1815Napoleon Bonaparte a evadat de pe insula Elba în care fusese trimis în exil. Născut la Ajaccio (Corsica), la 15 august 1769, Napoleon I a fost o personalitate marcantă a istoriei. El a devenit cunoscut în timpul Primei Republici Franceze și a condus campanii reușite împotriva Primei și celei de-a Doua Coaliții, care luptau împotriva Franței.

1837 – La această dată, în Humulești, s-a născut Ion Creangă. Acesta a fost unul dintre cei mai cunoscuți scriitori și povestitori români. Basmele, poveștile și povestirile lui Creangă sunt celebre și peste hotare, iar opera „Amintiri din copilările” a fost citită de milioane de români.

Ion Creangă

1867 – Junimea, gruparea politică și literară condusă de Titu Maiorescu, scoate primul număr al revistei „Convorbiri literare”.

1872 – În Statele Unite ale Americii este înființat primul parc natural din lume, numit Parcul Național Yellowstone.

1896 – Fizicianul francez Henri Becquerel, laureat al premiului Nobel pentru fizică în anul 1903, a descoperit radioactivitatea naturală.

1907 – Doctorul Mina Minovici a înființat serviciul de urgență, „Salvarea”.

1938 – În Coreea de Sud a fost înființată compania Samsung.

1941 – În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Bulgaria se alătură Puterilor Axei (Germania, Italia și Japonia) și semnează Pactul Tripartit.

1953 – La această dată Iosif Stalin a suferit un accident vascular și a murit patru zile mai târziu.

1991 – În Irak, încep revoltele împotriva lui Saddam Hussein, care au dus la moarte 25.000 de oameni, majoritatea civili.

1992 – Bosnia și Herțegovina și-a afirmat independența față de Republica Federală Socialistă Iugoslavia.

1997 – A fost înființată Forța de Reacție Rapidă a Armatei Române, care se înscrie în procesul de modernizare a forțelor armate, în concordanță cu exigențele integrării în structurile militare ale Alianței Nord-Atlantice.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
„White Wolf”, indianul care a descoperit nemurirea. A trăit 137 de ani și l-a răpus o banală pneumonie. La 135 de ani l-a lovit trenul
„White Wolf”, indianul care a descoperit nemurirea. A trăit 137 de ani și l-a răpus o banală pneumonie. La 135 de ani l-a lovit ...
Se tot vorbește despre depășirea vârstei de 100 de ani ca fiind un adevărat record. Totuși, au existat și cazuri în care oamenii au trăit mai bine de 13 decenii. Acesta ar fi fost și cazul... citește tot
Cum se fereau oamenii de căldură când încă nu se inventase aerul condiționat? Metode vechi de răcorire
Cum se fereau oamenii de căldură când încă nu se inventase aerul condiționat? Metode vechi de răcorire
Aparatul de aer condiționat este, cu siguranță, una dintre cele mai necesare invenții, cu atât mai mult cu cât temperaturile par să crească de la un an la altul. Totuși, au fost vremuri în... citește tot
Cum procedează țările mai dezvoltate cu urșii? În Austria nimeni nu-i hrănește, în Italia au pubele speciale „antiurs”! Câți urși avem și câți ar trebui să avem?
Cum procedează țările mai dezvoltate cu urșii? În Austria nimeni nu-i hrănește, în Italia au pubele speciale „antiurs”! Câți ...
O turistă în vârstă de 19 ani a fost atacată și omorâtă de urs pe Jepii Mici din Bucegi. Ba mai mult, femeia ar fi fost târâtă de animalul sălbatic într-o prăpastie. Ulterior, animalul... citește tot