Ce s-a întâmplat azi, 28 februarie?

28.02.2022
Ce s-a întâmplat azi, 28 februarie?

La o privire aruncată în timp, putem observa că multe evenimente importante au avut loc pe data de 28 februarie. Din păcate, cele mai multe dintre ele au fost uitate, odată cu trecerea anilor, însă redactorii shtiu.ro le readuc în evidență. Trebuie precizat că această zi reprezintă cea de-a 59-a zi a calendarului gregorian.

Începând cu anul 1933, în România, la această dată se sărbătorește Ziua Națională a Protecției Civile.

Evenimente istorice 28 februarie

1785 – A fost un moment de tristă amintire, fiindcă Horea și Cloșca, conducătorii răscoalei țărănești din Transilvania de la 1784, alături de Crișan, au fost uciși prin tragere pe roată.

1849 – A fost un moment fericit pentru cultura română, fiindcă a fost inaugurată Catedra de limba și literatura română pe lângă Institutul de Studii Filosofice din Cernăuți.

1859 – La București apare pentru prima dată o revistă umoristică, numită „Țânțarul”, editată de C.A.Rosetti și N.T. Orășanu. Aceasta a fost tipărită pentru puțin timp, până pe 15 august 1859.

1863 – S-a născut Gheorghe Marinescu, medic neurolog român, profesor la Facultatea de Medicină din București, membru al Academiei Române și fondator al Școlii Românești de Neurologie. Marinescu a murit pe data de 15 mai 1938, la București, când avea vârsta de 75 de ani.

1914 – Charlie Chaplin a interpretat pentru prima dată personajul Charlot în creația artistică „Charlot și umbrela”.

1922 – S-a născut Radu Câmpeanu. Acesta a fost primul președinte al Partidului Național Liberal după căderea comunismului. Câmpeanu a murit la data de 19 octombrie 2016, când avea vârsta de 94 de ani.

1945 – Armata Roșie a pus presiune pe autoritățile noastre atât de mult încât la două luni după ce a fost instalat în funcție premierul României, generalul Nicolae Rădescu, și-a prezentat demisia.

1953 – A fost anul în care medicină a fost la înălțime, fiindcă cercetătorii James D. Watson și Francis Crick au descoperit structura chimică a ADN-ului uman.

1970 – Membrii echipajului navetei spațiale americane Apollo 12, împreună cu soțiile, au ajuns la București într-o vizită.

1997 – A fost un an plin de bucurie pentru familia regală a României, fiindcă regele Mihai I a revenit din exil, fiind pentru prima dată după 1989 când sosirea fostului suveran este acceptată de populație, dar și de toate partidele politice. Drept urmare, acesta a reprimit pașaportul românesc.

2013 – Papa Benedict al XVI-lea a abdicat din funcția de Suveran Pontif.

Foto: evz.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Spre deosebire de alte limbi, limba română conține șapte vocale astfel: a, e, i, o, u, ă, î (â). Sau opt, dacă luăm separat „î” și „â”. Conform definiției, vocala este un sunet... citește tot
De ce se urează „Casă de piatră” la nuntă? Din ce obicei ciudat provin aceste cuvinte?
De ce se urează „Casă de piatră” la nuntă? Din ce obicei ciudat provin aceste cuvinte?
În multe culturi, căsătoria este văzută ca un moment sacru și semnificativ în viața unei persoane. Nunta este considerată unul dintre cele mai importante eveniment din viața românilor. Fie... citește tot
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Cea mai numeroasă prezență la vot din istoria României s-a înregistrat în anul 1990, la câteva luni după ce România scăpa de decenii de dictatură. Regimul ceaușist era îngenunchiat, iar... citește tot