Ce români celebri au dispărut de pe bancnotele românești?

09.12.2021
Ce români celebri au dispărut de pe bancnotele românești?

Banii fac lumea să se învârtă, spune o vorbă din popor. Din nefericire, bancnotele românești nu mai au puterea de altădată, putându-se observa, de la un an la altul, devalorizarea acestora, de fiecare dată, când facem cumpărături. Utilizarea banilor pentru a realiza schimburi comerciale a devenit un automatism și cei mai mulți dintre oameni nu văd elementele fascinante de pe bancnote.

Personajele celebre care au dispărut de pe bancnotele românești

De-a lungul timpului, bancnotele românești au suferit schimbări pentru a ține pasul cu tehnologia și schimbările economice și sociale din societate. Drept urmare, în prezent, în România, în circulație se găsesc opt bancnote, fiecare cu povestea proprie și designul unic.

Iată care sunt cele opt bancnote de pe piața monetară din România:

  1. Bancnota de 1 leu are culoarea verde, iar pe față se găsește portretul lui Nicolae Iorga, în timp ce pe verso pot fi văzute Mănăstirea Curtea de Argeş şi stema Ţării Româneşti. Dimensiunea acesteia este de 120 × 62 mm.
  2. Pe bancnota de 5 lei predomină culoarea violet, iar pe față poate fi văzut compozitorul George Enescu, în timp ce pe verso Ateneul Român, un pian şi o partitură muzicală. Dimensiunea acesteia este identică cu cea de 10 euro.
  3. Culoarea roșie predomină bancnota de 10 lei, iar pe față poate fi observat portretul pictorului Nicolae Grigorescu, iar pe verso o culă oltenească şi un fragment de pictură.
  4. De curând a intrat în circulație și bancnota de 20 de lei. Pe față poate fi observat chipul Ecaterinei Teodoroiu, una dintre eroinele Primului Război Mondial.
  5. Bancnota de 50 de lei vine în nuanțe de galben și are pe față pe aviatorul şi inventatorul Aurel Vlaicu, în timp ce pe spate poate fi văzut un prototip de avion şi un cap de vultur.
  6. Bancnota de 100 de lei este albastră și are în prim plan pe dramaturgul Ion Luca Caragiale, iar pe verso statuia sa şi clădirea Teatrului Naţional din Bucureşti.
  7. Pe bancnota de 200 de lei predomină culoarea portocalie și poate fi văzut pe față filozoful și gânditorul Lucian Blaga, în timp ce pe spate sunt reproduse Gânditorul de la Hamangia şi o veche moară de apă.
  8. Bancnota de 500 de lei are culoarea predominantă gri, iar pe față poate fi admirat poetul Mihai Eminescu, iar pe verso o pagină din ziarul Timpul, un tei şi clădirea Bibliotecii din Iaşi.

După Revoluția din 1989 piața monetară din România a cunoscut o trecere de la comunism la capitalism. Drept urmare, multe bancnote au fost schimbate, ca urmare a devalorizării banilor.

Constantin Brâncuşi (bancota de 500 de lei emisă în 1991), Grigore Antipa (cea de 200 de lei din 1992), Avram Iancu (bancnota de 5000 de lei din 1992), au dispărut în tumultul devalorizării leului.

 

Curiozități despre bancnotele românești

Foto: view.livresq.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot