Ce mănâncă românii de Paște? Din ce se înfruptă alți balcanici de Paște?

13.04.2023
Ce mănâncă românii de Paște? Din ce se înfruptă alți balcanici de Paște?

Curând ne vom afla din nou în ziua de Paște adunați la masă alături de cei dragi. Românii sunt obișnuiți ca în zi de sărbătoare, toate rudele să fie adunate și să mănânce împreună. Fie că vorbim despre 1900 sau 2023, bucatele au rămas aceleași. Ce mănâncă românii de Paște și cum arată masa vecinilor balcanici?

Ce au românii de masă de Paște?

Paști

De cele mai multe ori, sărbătorile înseamnă alerte pentru medici. Motivul este simplu. Bucatele bogate de pe mese îi fac pe români să uite despre limitele admise. România este o țară în care fiecare regiune are bucate specifice.

Fie că vorbim de Oltenia, Moldova sau Crișana, gospodinele se asigură că mâncarea tradițională nu lipsește din farfuriile familiei. Tot ceea ce se mănâncă de Paște are o însemnătate aparte. Mielul și ouăle sunt cele mai răspândite mâncăruri în această perioadă.

Toată țara prepară friptură, drob sau ciorbă, dar sunt câteva preparate specifice în fiecare zonă. Astfel că, în Muntenia și Oltenia se gătește stufat, o mâncare cu miel și multe verdețuri de primăvară. Tot în Oltenia se face tocană de miel cu praz.

În Bucovina, celebrele ouă au un aspect deosebit și se mănâncă fără sare. Tradiția spune că dacă se oul se mănâncă cu sare, vei transpira tot anul. În Moldova se găsește borșul de miel, iar în Ardeal ciorba de miel are smântână din belșug. O tradiție spune că în ciorba de miel trebuie fiartă și căpățâna. Bărbatul casei mănâncă limba, iar soția creierul.

Ce mâncăruri tradiționale au vecinii balcanici?

Zona Balcanilor se bucură de o istorie similară. Majoritatea țărilor au trăit secole întregi sub control otoman și decenii sub cel al URSS-ului. Astfel că, cele mai multe obiceiuri sunt comune. De exemplu, mărțișorul din luna Martie se găsește atât în România, cât și în Bulgaria, Serbia sau Muntenegru.

Ouăle roșii, mielul și cozonacii sunt mâncăruri omniprezente și în țările vecine. În Bulgaria se prepară un cozonac numit kulich. Este deosebit prin forma sa cilindrică. În Ucraina se prepară pashka. Este o prăjitură ritualică și are formă piramidală.

Foto: Caietulcuretete.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
În ultimii ani, inteligența artificială (AI) a avansat enorm și computerele au depășit limite pe care le consideram imposibile acum puțină vreme. Deși, probabil, în viitor unii ne vom... citește tot
Poate rămâne Șoșoacă fără mandat de europarlamentar din cauza comportamentului său?
Poate rămâne Șoșoacă fără mandat de europarlamentar din cauza comportamentului său?
În urmă cu câteva zile, Diana Șoșoacă a atras atenția Europei după ce a făcut un scandal monstru în Parlamentuul European. Reprezentanta României a fost dată afară, joi, din plenul... citește tot