Ce legătură de sânge există între regele Charles al Marii Britanii și România?

22.08.2024
Ce legătură de sânge există între regele Charles al Marii Britanii și România?

Puțină lume știe că, pe lângă binecunoscuta admirație a regelui Charles al Marii Britanii pentru zonele rurale din Transilvania, mai există o legătură de sânge pe care Majestatea Sa o are cu o fostă contesă de origine maghiară, care s-a născut și a trăit pe teritoriul actualei Românii. Este vorba despre Claudine  Rhedey sau Claudia Rhédey, o femeie cu un destin parcă rupt dintr-un roman de dragoste din perioada romantică a secolului al XIX-lea.

Istoria castelului unde s-a născut Claudia Rhédey

Originea construcției actualului castel datează undeva în a doua jumătate a secolului al XVI-lea. În secolul următor s-au stabilit aici primii membrii ai familiei Rhédey, strămoșii Claudiei și deci ai actualului rege al Marii Britanii. Un anume János Rhédey s-a stabilit în Transilvania în prima jumătate a secolului al XVII-lea unde a primit actualul oraș Sângeorgiu de Pădure drept cadou de la principele de atunci al provinciei, Gabriel Bethlen. După încă un secol, tatăl Claudiei, László Rhédey, a reconstruit castelul în forma în care există și astăzi. La sfârșitul secolului al XIX-lea familia a vândut castelul, iar în 1935 a intrat în proprietatea statului român care l-a administrat până la venirea la putere a comuniștilor. Atunci a fost transformat în școală.

Strămoșii din România ai regelui Charles al III lea

Părinții Claudiei, născută la 1812,  au fost baroneasa Ágnes Inczédy de Nagy-Várad și László Rhédey. Ea s-a căsătorit în 1835 cu ducele german Alexander von Würtenberg cu care a avut trei copii. Una dintre fiice nu a avut urmași. Despre o a doua fiică nu s-au păstrat informații. În schimb ascendența regală britanică de astăzi urmează linia unicului fiu, Franz. Acesta s-a căsătorit în 1866 cu prințesa Mary Adelaide de Cambridge. Fiica lor, Mary, a fost regina Regatului Unit și al Commonwealth-ului între 1910-1936 prin căsătoria cu regele George al V-lea. Aceștia au fost părinții viitorului rege George al VI-lea, bunicul actualului suveran al Marii Britanii.

O poveste de iubire ca-n filme

Claudia Rhédey și viitorul ei soț, Alexander von Würtenberg, s-au cunoscut la un bal din Viena.  Căsătoria lor a fost și este încă văzută în unele surse drept una de tip morganatic.

Ea a decedat la vârsta de doar 29 de ani într-un accident cu caleașca în timp ce se deplasa să își viziteze soțul angrenat într-un exercițiu militar, undeva pe teritoriul Sloveniei de astăzi. După această cumplită pierdere el a rămas neconsolat pe durata întregii sale vieți de 80 de ani. În timpul celibatului a dispus ca inima soției sale să fie conservată într-o cutie specială care poate fi și astăzi văzută de vizitatorii castelului din Sângeorgiu de Pădure.

Claudia Rhedey si Alexander von Wurtenberg

 

Sursă foto: visit-sovata.com

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce rățuștele înoată în șir indian în spatele mamei?
De ce rățuștele înoată în șir indian în spatele mamei?
Cu siguranță ați văzut măcar o dată rățuștele urmându-și mama pe apă într-un șir indian perfect. Cu toate că acest comportament pare simplu, în spatele lui se află un principiu fizic... citește tot
Ce este un sinecurist? Cât încasează cel mai bine plătit sinecurist din România?
Ce este un sinecurist? Cât încasează cel mai bine plătit sinecurist din România?
Se tot vorbește în aceste zile despre bugetari, al căror număr a ajuns pe întreg teritoriul țării la finalul anului 2024 la 1.266.808 de persoane, scrie stirileprotv.ro. Mai mult, se discută... citește tot
Care este singurul preparat gastronomic care AR PUTEA FI 100% românesc? E de pe vremea dacilor…
Care este singurul preparat gastronomic care AR PUTEA FI 100% românesc? E de pe vremea dacilor…
La bază, gastronomia românească este o selecție de influențe ale popoarelor care s-au perindat în spaţiul carpato-danubiano-pontic. O mulțime de oameni se întreabă, pe bună dreptate, dacă... citește tot