Ce este substantivul colectiv? Exemple de substantive colective

13.09.2021
Ce este substantivul colectiv? Exemple de substantive colective

Ce este substantivul? Substantivul este partea de vorbire care denume╚Öte obiecte (mas─â, cas─â), fiin╚Ťe (iepure, urs), locuri (munte, mare, p─âdure, c├ómpie), fenomene ale naturii (ploaie, furtun─â, ninsoare), ac╚Ťiuni (mi╚Öcare, dans), dar ╚Öi o serie de no╚Ťiuni abstracte. ├Än cadrul unei propozi╚Ťii, substantivele au adesea rolul de subiect sau complement direct, pot fi ├«nlocuite de pronume sau pot fi determinate de adjective. Acestea pot fi ├«ns─â ╚Öi atribut, nume predicativ sau element predicativ suplimentar.

Ce este substantivul colectiv?

Substantivul colectiv este acel substantiv care denume╚Öte o colectivitate ╚Öi are form─â de singular ╚Öi ├«n╚Ťeles de plural. Exemple de substantive colective: turm─â, trup─â, pluton, colonie, hait─â, juriu, grup, band─â, comitet, buchet, duzin─â, stol, banc (de pe╚Öti), ╚Öcol─ârime, tineret, norod, popor, gr─âmad─â, herghelie, hoard─â, armat─â, trib, stol, neam, mul╚Ťime, serie, etc.

Substantivele colective sunt de dou─â tipuri:

Substantivul colectiv sunt la singular sau plural?

Substantivele colective pot fi at├ót la singular c├ót ╚Öi la plural, ├«n func╚Ťie de context. Un substantiv colectiv poate fi considerat singular dac─â membrii individuali din colec╚Ťie se comport─â la unison unul cu cel─âlalt. (Exemplu: Un pluton de solda╚Ťi a fost interceptat de inamici ├«n apropierea bazei).

├Än cazul ├«n care membrii din colec╚Ťie se comport─â diferit, substantivul colectiv poate fi tratat ca plural. (Exemplu: Juriul nu este de acord cu verdictul dat de judec─âtor ╚Öi decizia definitiv─â se am├ón─â). Totu╚Öi, trebuie punctat faptul c─â substantivele colective sunt mai frecvent utilizate ca substantive singulare.

Cum se identific─â substantivul?

De cele mai multe ori, substantivul (deși este parte de vorbire) se identifică cu ajutorul întrebărilor: Cine este acesta / aceasta? sau Ce este acesta / aceasta?

Care sunt p─âr╚Ťile de vorbire?

├Än limba rom├ón─â, exist─â zece p─âr╚Ťi de vorbire: substantiv, pronume, verb, adjectiv, adverb, numeral, articol, prepozi╚Ťie, conjunc╚Ťie ╚Öi interjec╚Ťie. Partea de vorbire indic─â modul ├«n care cuv├óntul func╚Ťioneaz─â ├«n sens, precum ╚Öi gramatical ├«n cadrul propozi╚Ťiei.

Care sunt p─âr╚Ťile de propozi╚Ťie?

Pe l├óng─â ├«n╚Ťelegerea celor zece p─âr╚Ťi de vorbire ale limbii rom├óne, este de asemenea util de ╚Ötiut cum func╚Ťioneaz─â ├«mpreun─â pentru a forma toate p─âr╚Ťile unei propozi╚Ťii. Fiecare parte a unei propozi╚Ťii are un anumit scop, de╚Öi nu toate p─âr╚Ťile trebuie s─â apar─â ├«n fiecare propozi╚Ťie pentru ca aceasta s─â fie complet─â. P─âr╚Ťile de propozi╚Ťie sunt subiectul, predicatul, atributul ╚Öi complementul.

Foto: Pexels.com

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria s─â se uneasc─â cu Rom├ónia dup─â R─âzboiul de Independen╚Ť─â?
Cum a vrut Bulgaria s─â se uneasc─â cu Rom├ónia dup─â R─âzboiul de Independen╚Ť─â?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recent─â a Rom├óniei a fost R─âzboiul de Independen╚Ť─â din 1877-1878. De fapt, armata rom├ón─â a participat la R─âzboiul Ruso-Turc din anii... cite╚Öte tot
Trenurile din Japonia chiar nu ├«nt├órzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu po╚Ťi s─â spui minciuna: „A ├«nt├órziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu ├«nt├órzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu po╚Ťi s─â spui minciuna: „A ├«nt├órziat trenul!”
Despre Japonia po╚Ťi s─â spui ce vrei, dar nu c─â este locul unde ├«nt├órzie trenurile. Pe Internet circul─â tot felul de ╚Ötiri legate despre trenurile din Japonia: ba c─â toate trenurile din ╚Ťar─â... cite╚Öte tot
De ce b─ârba╚Ťii evrei poart─â pe cap bucata de material numit─â kippah?
De ce b─ârba╚Ťii evrei poart─â pe cap bucata de material numit─â kippah?
Cine a fost m─âcar o dat─â ├«n Israel sau a avut de-a face cu evrei tradi╚Ťionali╚Öti a putut observa c─â b─ârba╚Ťii poart─â pe cap o bucat─â de material. Aceasta se nume╚Öte kippah ╚Öi este un... cite╚Öte tot