Ce este substantivul colectiv? Exemple de substantive colective

13.09.2021
Ce este substantivul colectiv? Exemple de substantive colective

Ce este substantivul? Substantivul este partea de vorbire care denumește obiecte (masă, casă), ființe (iepure, urs), locuri (munte, mare, pădure, câmpie), fenomene ale naturii (ploaie, furtună, ninsoare), acțiuni (mișcare, dans), dar și o serie de noțiuni abstracte. În cadrul unei propoziții, substantivele au adesea rolul de subiect sau complement direct, pot fi înlocuite de pronume sau pot fi determinate de adjective. Acestea pot fi însă și atribut, nume predicativ sau element predicativ suplimentar.

Ce este substantivul colectiv?

Substantivul colectiv este acel substantiv care denumește o colectivitate și are formă de singular și înțeles de plural. Exemple de substantive colective: turmă, trupă, pluton, colonie, haită, juriu, grup, bandă, comitet, buchet, duzină, stol, banc (de pești), școlărime, tineret, norod, popor, grămadă, herghelie, hoardă, armată, trib, stol, neam, mulțime, serie, etc.

Substantivele colective sunt de două tipuri:

Substantivul colectiv sunt la singular sau plural?

Substantivele colective pot fi atât la singular cât și la plural, în funcție de context. Un substantiv colectiv poate fi considerat singular dacă membrii individuali din colecție se comportă la unison unul cu celălalt. (Exemplu: Un pluton de soldați a fost interceptat de inamici în apropierea bazei).

În cazul în care membrii din colecție se comportă diferit, substantivul colectiv poate fi tratat ca plural. (Exemplu: Juriul nu este de acord cu verdictul dat de judecător și decizia definitivă se amână). Totuși, trebuie punctat faptul că substantivele colective sunt mai frecvent utilizate ca substantive singulare.

Cum se identifică substantivul?

De cele mai multe ori, substantivul (deși este parte de vorbire) se identifică cu ajutorul întrebărilor: Cine este acesta / aceasta? sau Ce este acesta / aceasta?

Care sunt părțile de vorbire?

În limba română, există zece părți de vorbire: substantiv, pronume, verb, adjectiv, adverb, numeral, articol, prepoziție, conjuncție și interjecție. Partea de vorbire indică modul în care cuvântul funcționează în sens, precum și gramatical în cadrul propoziției.

Care sunt părțile de propoziție?

Pe lângă înțelegerea celor zece părți de vorbire ale limbii române, este de asemenea util de știut cum funcționează împreună pentru a forma toate părțile unei propoziții. Fiecare parte a unei propoziții are un anumit scop, deși nu toate părțile trebuie să apară în fiecare propoziție pentru ca aceasta să fie completă. Părțile de propoziție sunt subiectul, predicatul, atributul și complementul.

Foto: Pexels.com

 

Cele mai noi articole
Ce sunt sinonimele? Ce sunt antonimele? Exemple de sinonime și de antonime
Ce sunt sinonimele? Ce sunt antonimele? Exemple de sinonime și de antonime
Nevoile noastre de a comunica, atât în scris, cât și oral, sunt din ce în ce mai mari, mai cu seamă într-o eră a tehnologiei, așa cum este cea în care trăim acum. Pentru o exprimare cât... citește tot
Flick a plecat de la Radio ZU. Iată ce spune „Domnul Rimă”
Flick a plecat de la Radio ZU. Iată ce spune „Domnul Rimă”
În urmă cu un an de zile, au circulat zvonuri că celebrul cuplu din lumea radio, Răzvan Popescu și Flicea Sebastian Andrei, cunoscut de public ca Flick „Domnul Rimă” n-ar mai forma o... citește tot
Cine și cum poate verifica certificatul verde Covid-19 în România?
Cine și cum poate verifica certificatul verde Covid-19 în România?
Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a decis să fie introdus și în România certificatul verde Covid-19. Decizia a venit ca urmare a creșterii numărului de persoane infectate... citește tot