Ce este substantivul colectiv? Exemple de substantive colective

13.09.2021
Ce este substantivul colectiv? Exemple de substantive colective

Ce este substantivul? Substantivul este partea de vorbire care denumește obiecte (masă, casă), ființe (iepure, urs), locuri (munte, mare, pădure, câmpie), fenomene ale naturii (ploaie, furtună, ninsoare), acțiuni (mișcare, dans), dar și o serie de noțiuni abstracte. În cadrul unei propoziții, substantivele au adesea rolul de subiect sau complement direct, pot fi înlocuite de pronume sau pot fi determinate de adjective. Acestea pot fi însă și atribut, nume predicativ sau element predicativ suplimentar.

Ce este substantivul colectiv?

Substantivul colectiv este acel substantiv care denumește o colectivitate și are formă de singular și înțeles de plural. Exemple de substantive colective: turmă, trupă, pluton, colonie, haită, juriu, grup, bandă, comitet, buchet, duzină, stol, banc (de pești), școlărime, tineret, norod, popor, grămadă, herghelie, hoardă, armată, trib, stol, neam, mulțime, serie, etc.

Substantivele colective sunt de două tipuri:

Substantivul colectiv sunt la singular sau plural?

Substantivele colective pot fi atât la singular cât și la plural, în funcție de context. Un substantiv colectiv poate fi considerat singular dacă membrii individuali din colecție se comportă la unison unul cu celălalt. (Exemplu: Un pluton de soldați a fost interceptat de inamici în apropierea bazei).

În cazul în care membrii din colecție se comportă diferit, substantivul colectiv poate fi tratat ca plural. (Exemplu: Juriul nu este de acord cu verdictul dat de judecător și decizia definitivă se amână). Totuși, trebuie punctat faptul că substantivele colective sunt mai frecvent utilizate ca substantive singulare.

Cum se identifică substantivul?

De cele mai multe ori, substantivul (deși este parte de vorbire) se identifică cu ajutorul întrebărilor: Cine este acesta / aceasta? sau Ce este acesta / aceasta?

Care sunt părțile de vorbire?

În limba română, există zece părți de vorbire: substantiv, pronume, verb, adjectiv, adverb, numeral, articol, prepoziție, conjuncție și interjecție. Partea de vorbire indică modul în care cuvântul funcționează în sens, precum și gramatical în cadrul propoziției.

Care sunt părțile de propoziție?

Pe lângă înțelegerea celor zece părți de vorbire ale limbii române, este de asemenea util de știut cum funcționează împreună pentru a forma toate părțile unei propoziții. Fiecare parte a unei propoziții are un anumit scop, deși nu toate părțile trebuie să apară în fiecare propoziție pentru ca aceasta să fie completă. Părțile de propoziție sunt subiectul, predicatul, atributul și complementul.

Foto: Pexels.com

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
În ultimii ani, inteligența artificială (AI) a avansat enorm și computerele au depășit limite pe care le consideram imposibile acum puțină vreme. Deși, probabil, în viitor unii ne vom... citește tot
Poate rămâne Șoșoacă fără mandat de europarlamentar din cauza comportamentului său?
Poate rămâne Șoșoacă fără mandat de europarlamentar din cauza comportamentului său?
În urmă cu câteva zile, Diana Șoșoacă a atras atenția Europei după ce a făcut un scandal monstru în Parlamentuul European. Reprezentanta României a fost dată afară, joi, din plenul... citește tot